Ammattijärjestäjä Ilana Aallon nikseillä voit päästä alkuun tavarapaljouden taltuttamisessa. Voit käynnistää kodin järjestelyn vain viiden minuutin mittaisella urakalla.
AINO HEIKKONEN
Kodin tavarapaljous voi aiheuttaa stressiä. Ammattijärjestäjä, kulttuurihistorioitsija Ilana Aallon mukaan stressin kokemus liittyy muun muassa siihen, että toiset ihmiset ovat herkkiä visuaalisille ärsykkeille, ja tuolloin myös epäjärjestys kotona voi häiritä. Stressi syntyy lisäksi esimerkiksi kulttuuriimme liittyvistä odotuksista, joiden mukaan kodin kuuluisi olla siisti.
Aalto pohtii, että siisteyskynnystä voisi hyvin madaltaa – hän herätteleekin pohtimaan, onko järkeä, jos kodin epäjärjestys alkaa häiritä ihmissuhteita kotitöistä riitelyn tai vieraiden kutsumatta jättämisen muodossa.
Järjestyksessä olevaa kotia tukee Aallon mukaan kuitenkin myös monta perustetta. Kun tavarat ovat paikoillaan, esimerkiksi esineiden etsimiseen käytetty aika vähenee. Myös muun muassa asumisturvallisuus paranee, kun vaikkapa tavaraan kompastumisen riski pienenee.
Aallon mukaan järjestys lähtee liikkeelle tavaroiden karsimisesta. Mutta miten kodin järjestäminen ja tavaroiden karsiminen onnistuvat? Aalto antaa siihen yhdeksän vinkkiä.
1. Paloittele urakka
Kodin tavaroiden karsimis- ja järjestelyprojektit kaatuvat Aallon mukaan usein siihen, että liikkeelle lähdetään liian isoilla tavoitteilla. Urakka kannattaakin pilkkoa pieniin paloihin: järjestelyä voi tehdä vaikka 5 tai 15 minuuttia kerrallaan. Aloita vaikka sukkakorista. Jos sukkia on liikaa, karsi ja järjestele yhdessä urakassa vaaleat ja toisessa tummat sukat.
2. Aloita helposta
Työ kannattaa aloittaa sellaisista esineistä, joihin ei ole tunnesidettä. Aalto vinkkaa, että esimerkiksi kylpyhuoneen kaappi tai sälälaatikko voi olla riittävän helppo kohde. Sen sijaan vaikkapa vaatekaappi voi olla kinkkisempi järjestää, sillä vaatteisiin voi liittyä tunnesiteitä.
3. Tyhjennä järjesteltävä paikka
Kannattaa tyhjentää ensin kokonaan järjesteltävä paikka, kuten laatikko, hylly tai kaappi. Aallon mukaan tyhjentäminen auttaa suhtautumaan urakkaan vakavasti.
4. Kerää samanlaiset yhteen
Aalto kehottaa lajittelemaan yhteen paikkaan yhdenlaiset asiat, kuten kynät tai sukat. Silloin samanlaisen tavaran määrä tulee näkyväksi.
5. Karsi ennen kuin järjestät
Aalto neuvoo valitsemaan ensin ne tavarat, jotka tahtoo säilyttää, ja järjestämään ne vasta karsimisen jälkeen – roinaa ei kannata järjestellä. Myöskään esimerkiksi säilytyslaatikoita ei kannata ostaa ennen kuin tavarat on karsittu.
6. Valitse säilytettävät
Aalto kehottaa kiinnittämään poistettavien sijaan huomion niihin esineisiin, jotka haluaa säilyttää. Kyse on myönteisyyden voimasta: kun keskittyy poistettavien sijaan säilytettäviin esineisiin, luopumisen tuska saattaa helpottaa.
7. Päätä kerralla
Tavarat on Aallon mukaan hyvä lajitella kolmeen osaan: säilytettäviin, kierrätettäviin ja poistettaviin. Kun esine on kerran lajiteltu yhteen paikkaan, päätöksessä on hyvä pysyä. Poistettavien ja kierrätettävien tavaroiden pussit tai laatikot kannattaa Aallon mukaan sulkea heti, jolloin niiden pariin ei voi enää palata empimään.
8. Säilö tarpeen mukaan
Vain ne tavarat, jotka aikoo pitää, kannattaa säilöä. Sen sijaan poistettavien tai kierrätettävien tavaroiden säilömistä vaikkapa varastoon kannattaa välttää.
9. Etsi paikka kaikelle
Epäjärjestystä voi välttää sopeuttamalla tavaroiden määrän säilytystilan määrään. Säilytyspaikkoja kannattaa Aallon mukaan miettiä käyttötiheysperiaatteen mukaan: parhaalla käyttökorkeudella kannattaa säilyttää niitä tavaroita, joita tarvitsee usein ja ylhäällä tai alhaalla taas niitä tavaroita, joita tarvitsee harvemmin.
Lähde: Ilana Aallon Paikka kaikelle -luento Mielenterveysmessuilla 21.11.2017. Mielenterveysmessut ovat Tunne & Mieli -lehden julkaisijan Mielenterveyden keskusliiton järjestämä tapahtuma.