Yksin oleminen voi olla parhaimmillaan voimauttava kokemus, kun taas pitkittyessään yksinäisyys imee voimavaroja ja laskee mielialaa. Listasimme vinkkejä yksinäisyyden torjumiseen.

MARJO HENTUNEN, TEKSTI

Yksinäisyyttä voi torjua pienillä asioilla. Pettymyksistäkään ei kannata lannistua. Listasimme Turun yliopiston kasvatuspsykologian apulaisprofessori Niina Junttilan avulla keinoja, miten edetä, jos yksinäisyys vaivaa.

 

1. Ole itsellesi armollinen

Olemme usein hyvin myötätuntoisia toisia kohtaan, mutta turhan armottomia ja tuomitsevia itsellemme. Saatamme vaatia itseltämme liikaa tai soimata itseämme pienistäkin asioista: ”Miten minä nyt taas näin mokasin?” Samalla tavalla emme puhuisi esimerkiksi ystävillemme. Tärkeää on hyväksyä oma keskeneräisyytensä ja se, että ihmissuhteiden kehittyminen vie aikaa. Yksinäisyys ei poistu sormia napsauttamalla. Käytännössä ei ole mahdollista, että olet tänään todella yksinäinen ja huomenna huippusuosittu.

 

2. Mene ihmisten joukkoon

Yksinäisyydestä kärsivä alkaa helposti koteloitua kotiinsa, jolloin kynnys ihmisten lähestymiseen kasvaa entisestään. Vaikka pelottaisi, kannattaa mennä rohkeasti tilanteisiin, joissa on ihmisiä. Naapurin kanssa voi vaihtaa muutaman sanan hississä tai pitää vaikkapa ostoskasseja kantavalle ovea auki. Ihmisiä voi seurailla esimerkiksi kahvilassa tai puistonpenkillä, jolloin joku voi helposti tulla juttelemaan. Ei ole myöskään huono vaihtoehto mennä yksin elokuviin tai kirjan tai lehden kanssa kahvilaan.

 

3. Katso silmiin, hymyile, ole läsnä

Tulkitsemme sosiaalisia tilanteita pitkälti sanattomien viestien, kuten katseen ja hymyn avulla. Tutkimustenkin mukaan hymyilevä ja silmiin katsova ihminen on helpommin lähestyttävä kuin ihminen, joka näyttää vihaiselta tai myrtyneeltä tai siltä, ettei halua olla muiden ihmisten kanssa. Hymyily vähentää stressiä ja ahdistusta, tuo läsnäolon tunnetta ja aktivoi aivoissa monia vuorovaikutuksesta vastaavia alueita. Hymy tarttuu ja saa kehon erittämään hyvän olon hormoneja, endorfiineja.

 

4. Harrasta

Harrastusten kautta elämään voi löytää ihmisiä, joilla on samoja mielenkiinnon kohteita.

Myös vapaaehtoisesta ystävätoiminnasta voi saada ystäviä yli ikä- ja kulttuurirajojen ja voi vastavuoroisesti auttaa toisia. Ystävätoimintaa järjestää esimerkiksi Punainen Risti.

 

5. Hae apua

Joskus yksinäisyys voi liittyä masennuksen, ahdistukseen tai huonoon itsetuntoon. Jos olo tuntuu pahalta ja toivottomalta ja yksinäisyys murentaa elämänlaatua, kannattaa hakea ammattiapua, sillä yksinäisyydessä ei ole mitään hävettävää. Kun yksinäisyydestä puhuu ääneen, se lakkaa olemasta häpeällinen asia ja sille on helpompi tehdä jotain. Myös itsemurhien määrä väheni 1990-luvulla, kun niistä alettiin puhua. Terapia vahvistaa minäkuvaa ja opettaa tunnistamaan ajatusvääristymiä, joita yksinäisyyden taustalla saattaa olla.

 

Asiantuntija: Kasvatuspsykologian apulaisprofessori Niina Junttila Turun yliopistosta. Juttu on ensin julkaistu Tunne & Mieli -lehden numerossa 6/2017.

Tilaa lehti