Anni Saastamoinen pelkäsi ensin kertoa masennuksestaan, mutta teki siitä lopulta kirjan. Hänen on kirjan julkaisemisen jälkeenkin ollut vaikea käsittää tehneensä jotain hienoa. Se on osa sairautta.

TEKSTI JA KUVA AINO HEIKKONEN

– On sääli, ihmeellistä ja typerää, että siitä ei puhuta sen enempää, Anni Saastamoinen sanoo masennuksesta. 

Juuri vaikeneminen sai Saastamoisen kertomaan omasta masennuksestaan muille: sairastumista on raskasta kantaa yksin, joten mielenterveyden ongelmista pitäisi voida puhua ilman, että sitä pidetään erityisen rohkeana. Itsestään selvää puhuminen ei Saastamoisellekaan ollut. Syksyllä julkaistussa Depressiopäiväkirjat-nimisessä kirjassaan hän kuvailee, kuinka hän aluksi pimitti sairastumisensa. Hän ajatteli tuottavansa läheisilleen häpeää. 

Saastamoinen pohtii, että usein masennuksesta kerrotaan vasta silloin, kun sairaus on jo selätetty. Hän itse kirjoittaa, kuinka tekee mieli heittää maailma ikkunasta ja viskoontua jollekin kaltevalle pinnalle hakkaamaan itseään tai sitä kaltevaa pintaa nyrkeillä. Hän kertoo tuttavista, jotka vähättelevät sairastumista – ”Sullahan on työ ja mies ja kaikkea!” ja Kelan papereista, joita hän jälleen loppuvuonna täyttää hakeakseen kolmannen vuoden psykoterapiaa. 

Depressiopäiväkirjojen tapahtumat sijoittuvat vuosiin 2014 ja 2015. Tekstiä hän alkoi luoda 2016. Saastamoinen kertoo, ettei hän pahimmassa vaiheessa olisi pystynyt kirjoittamaan. Tuona aikana hän piirsi muistikirjaansa vain yhden synkän kuvan. 

– Tekstin tyylilajissa olen koittanut etäännyttää itseni aiheesta komiikan keinoin. Silti kirjoittaminen oli hankalaa, koska se on ajalta, jolloin oli ihan hirveää. 

Saastamoinen kertoo kirjoittajana leikitelleensä ajatuksella kirjasta jo pitkään, mutta ei olisi uskonut, että se toteutuu oikeasti. Nyt, kun kirja on julkaistu, se on hänestä käsittämätöntä. 

– Osa sairautta on, että en pidä itseäni minään tai käsitä, että olen tehnyt jotain hienoa. En pysty käsittelemään tällaisia asioita vieläkään.

 

Depressiopäiväkirjat (Kosmos 2017) julkaistiin syyskuun lopussa. Yle Areenassa on kuunneltavissa myös samanniminen podcast, joka on Saastamoisen käsikirjoittama. Juttu on julkaistu alun perin Tunne & Mieli -lehden numerossa 6/2017. Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka julkaisija on Mielenterveyden keskusliitto.

Tilaa lehti