Fyysinen stressireaktio ei ole kovin hyödyllinen, jos sen aiheuttaa tiukka deadline tai ikävä sähköposti. Stressi vie esimerkiksi yöunet ja tekee ärtyisäksi. Tärkeää on tunnistaa stressin aiheuttaja ja löytää keinoja ottaa tilanne haltuun.
TEKSTI AINO HEIKKONEN
Stressi voi olla sekä voimavara että energiasyöppö. Psykologi, psykoterapeutti Arto Pietikäinen kirjoittaa, että stressin ansiosta suorituskyky paranee esimerkiksi puhetta pitäessä. Väsymyksen tunne katoaa ja tilalla on aktiivinen, vireä ja keskittynyt olo.
Stressiä selitetään sillä, että eloonjääminen on vaatinut ihmistä sopeutumaan erilaisiin uhkiin ja stressitekijöihin muun muassa valppauden ja nopeuden avulla. Sama reaktio käynnistyy nyky-ympäristössäkin. Siinä uhkatekijöitä voivat olla liian tiukka deadline tai ikävä sähköposti. Silloin fyysinen reaktio ei ole niin hyödyllinen kuin vaikka ulkoista vaaraa paettaessa.
Sosiaali- ja terveyspalveluyritys Mehiläisen ja tutkimusyritys Iroresearchin vuonna 2017 tekemässä kyselyssä vastaajat ilmoittivat yleisimmin stressin vievän yöunet ja tekevän ärsyyntyneeksi. Siihen voi liittyä myös esimerkiksi hikoilun kiihtymistä, sydämen tykytystä ja ahdistusta.
Työelämässä on läsnä etenkin suoritusstressiä: se liittyy vaatimuksiin, omaan osaamiseen ja aikapaineisiin. Vaikeissa elämäntilanteissa ilmenee tunnepohjaista stressiä. Erilaiset tilanteet stressaavat ihmisiä eri tavoin, mikä liittyy siihen, miten kukin tulkitsee vastaan tulevia asioita.
Stressi voi muuttua pitkäaikaiseksi. Krooninen stressi syntyy silloin, jos voimien ylärajoilla joutuu kamppailemaan pitkään.
Stressin kanssa painiskelevan kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti stressiä ylläpitäviin asioihin, joihin voi vaikuttaa. Lisäksi on tärkeää hyödyntää ja tunnistaa toimivat stressinhallintakeinot.
Kokeile esimerkiksi näitä – viisi vinkkiä stressinhallintaan
- Älä ole liian ankara itsellesi. Muista, ettei elämä ole vain suorittamista.
- Harjoittele läsnäoloa tässä hetkessä. Jo muutaman minuutin hengittely rentouttaa.
- Pyri liikkumaan säännöllisesti. Liikunta lievittää ahdistusta ja vahvistaa itsetuntoa.
- Kiinnitä huomiota alkoholin käyttöön, sillä alkoholi vaikuttaa erityisesti unen laatuun.
- Muista pitää tauot töissä ja huolehdi siitä, että säilytät sopivan väljyyden ajankäytössä vapaalla.
Vinkkien lähde: Mehiläinen. Mehiläisen lisäksi jutun lähteenä on käytetty Arto Pietikäisen kirjaa Joustava mieli – vapaudu stressin, uupumuksen ja masennuksen ylivallasta (Duodecim 2009).
Oletko kiinnostunut mielen hyvinvoinnista? Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä luotettavasti kertova aikakauslehti, jonka julkaisija on Mielenterveyden keskusliitto.