Tarja Törmänen löysi burleskista mahtavat liikkeet, tavan liikkua oman kehon mukaisesti ja viehättävän kielen. Intohimoni-juttusarjassa ihmiset kertovat asioista, joihin he ovat jääneet koukkuun.
TEKSTI AINO HEIKKONEN
KUVAT SAARA AUTERE
Tarja Törmänen on aina ollut kokeilija: harrastushistoriaan mahtuu niin tanhuja, jazz-tanssia, näytelmäkerhoa, ringetteä, pianonsoittoa, vesijumppaa kuin avantouintiakin.
Viisi vuotta sitten ystävä houkutteli hänet burleskitanssikurssille. Jo etukäteen ystävykset ajattelivat, että tämä on heidän juttunsa. Elämänmittaista matkaa Tarja ei kuitenkaan tainnut odottaa.
Jo ensimmäisellä kerralla tuntui siltä kuin olisi tullut kotiin. Tunnilla olleet ihmiset tuntuivat olevan sinuja itsensä kanssa – tai ainakin matkalla itsensä hyväksymiseen – ja nauttivat. Liikkeet taas tuntuivat mahtavilta, ja niitä tehtiin sen mukaan, ”mitkä osat kullakin heiluvat”. Se oli Tarjasta ihanaa.
Burleskin pohja on teatterin keinoin esitetyssä parodiallisessa huumoriviihteessä. Se yhdistelee esimerkiksi tanssia, teatteria, performanssia ja stripteasea, siis riisumista. Burleskitanssi taas on tanssillista liikuntaa, joka ammentaa burleskin liikekielestä. Tanssitunneilla ei riisuta. Harrastuksen sanotaan tuovan arkeen iloa ja glamouria.
Kaunis kieli innosti
Tarja Törmänen kuvailee, että burleskitanssissa häntä innosti myös kielenkäyttö.
– Ohjaaja sanoitti tosi kauniilla tavalla sen, mitä teemme.
Tarjalle kieli on aina ollut tärkeää. Harrastusten listaan ovat kuuluneet lapsesta saakka myös lukeminen ja kirjoittaminen. Jälkimmäisestä tuli sittemmin myös ammatti. Erityisen tärkeää hänelle on myönteinen viestintä. Hän nauraa sanoessaan, että hänet tunnetaan tyyppinä, joka innostuu tylsistäkin jutuista.
Tarja on tehnyt pitkän uran muun muassa toimistotarvikkeita myyvässä Wulffissa, jossa hän on yhä viestintä- ja markkinointijohtajana. Viimeiset neljä vuotta hän on työskennellyt yrittäjänä, mikä on mahdollistanut myös muut viestintätyöt, kuten juttujen ja tiedotteiden kirjoittamisen, viestintävalmennukset, blogit ja sosiaalisen median tekemisen. Työt Wulffin ja muiden toimeksiantajien kesken jakautuvat noin puoliksi.
Vapaa-ajalla on Tarjalle iso merkitys.
– Vaikka olisi kuinka innoissaan työstä, niin ihmisen tarvitsee tehdä myös jotain erilaista. Tai levätä tai olla rauhassa itsensä kanssa. Vapaa-ajan ja työn pitää olla tasapainossa, ja ihmiset ovat tosi erilaisia siinä, mitä kullekin tasapaino tarkoittaa.
Tarjalle tasapaino merkitsee esimerkiksi sitä, että hän voi hyödyntää ammatillista osaamistaan vapaa-ajallaankin. Hän kirjoittaa Halut on -nimistä blogia yhdessä seksuaaliterapeutti Veera Uusoksan kanssa. Lisäksi hän on Suomen NLP-yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja ja yhdistyksen Mieli-lehden toimituskunnassa. NLP on ajattelumalli, jossa huomio kiinnitetään muun muassa kieleen ja vuorovaikutukseen.
– Burleskissa on paljon samaa kuin NLP:ssä. Se on sellaista tietoisuuden kasvattamista, hyväksymistä ja sallimista. Burleskin ajatusmaailmassa kaikki on ok, kaikki ovat kauniita sellaisina kuin ovat ja taitavia omilla hyvillä tavoillaan.
Kannustus toi kyyneleet
Burleskitanssitunnit jäivät Tarja Törmäsen viikko-ohjelmaan heti ensimmäisestä tunnista lähtien. Sen lisäksi hän on nyt esiintyävässä burleskin oppilasryhmässä. Ryhmää ohjaavat burleskitaiteilijat Ruska Schönberg ja Ulrika Bachér, jotka tunnetaan taiteilijanimillä Tinker Bell ja TurrrboCherry. Tinker Bell ohjasi myös Tarjan ensimmäisellä burleskitanssitunnin.
Esiintyvä ryhmä valmistelee aina uuden numeron kevät- ja syyskaudelle. Tarja kertoo, että niissä tärkeää on tarinallisuus. Esimerkiksi viime syyskaudella luotu esitys rakentuu hiilikaivostarinan ympärille. Lee Dorseyn Working in the coal mine -kappale luo pohjan humoristiselle tarinalle, jossa tanssijat keimailevat hakkujen kanssa ja glitterdynamiitti avustaa timanttien puristamisessa.
Ryhmäesitykset vaativat myös kotitreeniä. Tarja sanoo, että koreografian harjoittelu haastaa myönteisellä tavalla.
Haastavuuteen liittyy myös hänen ikimuistoisin hetkensä burleskin parissa. Tarja kertoo, että hän on nuorena menettänyt tärykalvon toisesta korvastaan, mikä on jättänyt jälkeensä heikentyneen tasapainoaistin. Onnettomuuden aikoihin hän piti telinevoimistelusta.
– Kun menin kouluun sen jälkeen ja yritin tehdä vaakaa, turskahdin suoraan nenälleni. Muistan, että opettaja sanoi, että miten susta on tullut kesän aikana niin kankea. Oma mielikuvani on tästä varmasti vääristynyt, mutta se vain meni jotenkin niin, että aiemmin olin saanut positiivista palautetta ja sitten – ei kun sivuun, ei susta ole mihinkään.
Burleskitunnilla asiaan suhtauduttiin toisin. Kun ryhmän oli määrä tehdä liike, jossa seisotaan yhdellä jalalla, Tarja kertoi tasapainostaan. Ohjaavat kannustivat ja kehuivat.
– Minulla tulivat kyyneleet silmiin. Sen jälkeen tuntui, että pysyn vielä paremmin tasapainossa, vaikka en mikään fyysisesti tasapainoisin ihminen ole vieläkään.
Burleskiryhmän hyvien kokemusten jälkeen Tarja on rohkaistunut luomaan myös oman esityksen tanssiparin kanssa. Pariksi valikoitui entinen työkaveri Wulffilta.
– Olemme tehneet paljon työtä yhdessä, ja oli hauskaa tehdä jotain ihan muuta kuin pörssitiedotteita.
Duon nimeksi tuli Ass management team ja ensimmäisen parinumeron nimeksi At the office, joka alkaa siten, että naisilla on yllään kimaltavat liituraitapuvut. Ensiesitys oli suurilla 50-vuotispäivillä.
Jatkossa Tarja haluaa esiintyä entistä enemmän niin itsekseen, ryhmän kuin parinkin kanssa. Hän toivoo, että voisi jatkaa sitä ”niin kauan kuin tämän maan päällä tallustaa”. Hän kertoo ihailevansa vanhemman polven burleskiesiintyjiä, joita voi tavata burleskiin keskittyvissä tapahtumissa.
– Sillä asenteella, että vaikka olisi sata vuotta, niin todellakin. Kaiken rakastaminen tulee sieltä burleskista ja burleskiympyröistä läpi niin vahvasti. Toivon, että saan nauttia siitä.
Intohimo Tarja Törmäsen mukaan
Intohimo merkitsee minulle… elämää. Elämänasenteeni on mieluummin överit kuin vajarit. Kannattaa mennä täysillä ja intohimolla.
Burleski on tarjonnut minulle… paremman elämän. Lisää mielen vapautta ja kehon rakastamista.
Ilman burleskia… olisi tylsää. Rakastaisin vähemmän varpaitani ja peppuani.
Juttu on julkaistu alun perin Tunne & Mieli -lehden numerossa 1/2018. Lue Intohimoni-juttusarjan seuraava osa lehdestä 2/2018! Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka julkaisija on Mielenterveyden keskusliitto.