Hymy vaikuttaa stressaavassa tilanteessa sekä kehoon että mieleen. Jo hymyn tuottaminen mekaanisesti on hyväksi.
AINO HEIKKONEN TEKSTI
Kasvojen lihakset venyttävät ihoa ja muuttavat sitä, minkä muotoiset silmät ja huulet kulloinkin ovat. Lihasten ansiosta kasvot ovat hyvin ilmaisukykyiset. Yksi ilme on kenties ylitse muiden: hymy.
Tutkimustiedon valossa hymyllä on mainioita ominaisuuksia.
– Joka kerta, kun hymyilet, aivoissasi käynnistyvät pienet hyvän olon juhlat, Sarah Stevenson kirjoittaa Psychology Today -lehden blogissa.
Hän viittaa hymyn kykyyn vapauttaa hyvän olon välittäjäaineita aivoihin. Hymyllä on todettu stressiä alentavia ja rentouttavia vaikutuksia. Hymy voi madaltaa verenpainetta ja hidastaa sykettä.
Hymyillessä iso poskiluulihas vetää suupieliä ylös ja ulos. Vielä leveämmässä hymyssä silmän kehälihas siristää silmiä – sitä kutsutaan aidoksi hymyksi. Aidolla hymyllä on todettu yhteyksiä esimerkiksi pitkäikäisyyteen.
Hymyn hyvät vaikutukset ulottuvat kuitenkin muihinkin hymyihin. Eräässä tutkimuksessa paljastui, että stressitilanteessa myönteisillä ilmeillä on vaikutuksia sekä kehoon että mieleen, vaikka hymy olisi tuotettu mekaanisesti eikä henkilö edes itse tiedostaisi hymyilevänsä. Hymy tuotettiin pitämällä syömäpuikkoa koehenkilöiden hampaiden välissä.
Valmentaja Tuomas Mikkonen kirjoittaa kirjassaan 100 tapaa uudistua ja kukoistaa (Docendo 2018), että hymyilemällä voi tulla iloiseksi. Hän kehottaakin kokeilemaan hymyn ja naurun kirvoittamiseksi seuraavia asioita:
- Pistä kynä poikittain hampaiden väliin niin syvälle, että se pakottaa sinut hymyilemään.
- Huuda, huido ja riehu minuutin ajan.
- Laita hyvä biisi soimaan ja tanssi sielusi kyllyydestä.
- Pakota tekonaurua minuutin ajan ja katso, saatko muutettua sen oikeaksi nauruksi.
Kokeile!
Jutun lähteenä on käytetty myös kirjaa Näin kehosi toimii – tältä tosiasiat näyttävät (Docendo 2018).
Kiinnostaako luotettava tieto mielen ilmiöistä? Tunne & Mieli on niistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto.