Tuoreen tutkimuksen mukaan pitkät unet viikonloppuna voivat paikata arkipäivinä lyhyiksi jääneitä unia. Mieli ja aivot tarvitsevat unta väsymyksen poistoon, vireyden ja havainnointikyvyn palauttamiseen ja mielialan ylläpitoon.

AINO HEIKKONEN TEKSTI

Uni on herkkä mittari hyvinvoinnille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan ihminen nukahtaa tavallisesti alle puolessa tunnissa, on yöllä hereillä vajaat puoli tuntia ja virkistyy yöunesta. Unen tarve voi vaihdella henkilökohtaisesti: joillekin riittää alle kuuden tunnin koisiminen, ja toisen täytyy nukkua yli yhdeksän tuntia virkistyäkseen ja pysyäkseen päivisin virkeänä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan arkipäivinä lyhyiksi jääneitä unia voi paikata viikonloppuisin. Sen perusteella alle viiden tunnin yöunilla sinnittelevillä on muita huomattavasti korkeampi riski kuolla. Jos univajetta paikkaa viikonloppuna, tilanne kohenee samalle tasolle kuin niillä, jotka nukkuvat säännöllisesti 6­–7 tuntia vuorokaudessa.

Mieli ja aivot tarvitsevat unta väsymyksen poistoon, vireyden ja havainnointikyvyn palauttamiseen ja mielialan ylläpitoon. Suomen Mielenterveysseuran mukaan uni on muistamisen, oppimisen, mielikuvituksen ja luovuuden edellytys. Nukkuessa aivot ovat vapaat virikkeistä, ja mielellä on tilaa käsitellä edellisen päivän tapahtumia ja tietoa. Unen aikana mieli käsittelee myös tunteita, jotka voivat jäädä päivällä vaille huomiota.

Yleisin unihäiriö on unettomuus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan lähes joka kolmas aikuinen on kokenut unettomuutta vähintään kolmena yönä viikossa viimeisen vuoden aikana. Joka kymmenes on kärsinyt unettomuudesta yli kuukauden. Aikuisten unettomuuden taustalla voi olla esimerkiksi elämäntilanteen muutoksia tai stressiä.

Jos nukkumisessa on pulmia, uni-valvepäiväkirjan avulla voi tarkastella nukahtamista helpottavia ja sitä estäviä seikkoja. Tilapäisestä, yksittäisten öiden unettomuudesta ei tarvitse huolestua, sillä tilanne korjaantunee pian itsestään.

 

Kiinnostaako luotettava tieto mielen ilmiöistä? Tunne & Mieli on niistä kertova aikakauslehti, jonka julkaisija on Mielenterveyden keskusliitto.

Tilaa lehti