Kunnossa kaiken ikää -ohjelman tutkimuksessa paljastui, että uupumus on harvinaisempaa niillä työntekijöillä, joilla on hyvä fyysinen kunto. Tämä ei tarkoita urheilua tai huippusuorituksia, vaan rauhallisempikin tahti riittää.

AINO HEIKKONEN TEKSTI

Mitä parempi fyysinen kunto, sitä paremmaksi ihmiset arvioivat työkykynsä ja sitä vähemmän he kokevat uupumusta. Tämä selviää Kunnossa kaiken ikää -ohjelman tutkimuksesta, jonka se toteutti työikäisille ympäri Suomen. Kiertueella 26 000 henkilöä kävi testauttamassa fyysisen kuntonsa ja 1300 vastasi kyselytutkimukseen, jossa kysyttiin kokemuksia työn kuormittavuudesta, työuupumuksesta, koetusta elämänlaadusta, työtyytyväisyydestä ja fyysisestä aktiivisuudesta.

Kunnossa kaiken ikää -ohjelman johtaja Jyrki Komulainen sanoo, että jo aiemmin on tiedetty, että hyvä fyysinen kunto heijastuu työn tuloksellisuuteen sekä työssä viihtymiseen ja jaksamiseen.

– Nyt homman tärkein kysymys oli, miten ihmiset uupuvat työelämässä ja yleensä elämässä. Siitäkin löytyivät vahvat yhteydet fyysisen kunnon ja itse arvioidun uupumuksen välillä.

Kuntotesteihin pystyi osallistumaan hikoilematta. Niissä mitattiin puristusvoimaa, jonka on todettu kuvaavan hyvin lihasvoiman määrää ja ennustavan toimintakykyä. Osallistujille tehtiin myös kehonkoostumusanalyysi, ja lisäksi kestävyyskunto arvioitiin lepotestinä mittaamalla hapenottokykyä.

Komulainen kertoo, että fyysinen kunto on yhteydessä jaksamisen kanssa kaikissa työntekijäryhmissä. Uupumusluvut olivat tutkimuksessa varsin korkeita, sillä 51 prosenttia naisista ja 41 prosenttia miehistä koki työpäivän jälkeistä kohtuutonta uupumusta vähintään silloin tällöin.

Komulainen pitää huolestuttavana sitä, että uupumus oli selkeästi keskiarvoa korkeammalla sosiaali- ja terveysalan työntekijöillä. Vastaajissa oli paljon keskussairaaloissa työskenteleviä ihmisiä.

– Vuorotyö vaikuttaa. Esimerkiksi säännöllinen harrastaminen hankaloituu, kun vuorot vaihtelevat.

Komulainen muistuttaa, että hyvällä fyysisellä kunnolla on kaikissa työntekijäryhmissä erinomaisia vaikutuksia.

– Eikä puhuta mistään urheilijatyypistä tai huippusuorituksista, vaan rauhallisempaankin tahtiin voi viettää liikunnallista elämää.

Alkuun pääsee arjen aktiivisuudella ja pienissä paloissa kerätyllä liikuntamäärällä.

 

Tämä juttu on julkaistu alun perin Tunne & Mieli -lehden numerossa 3/2018. Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka julkaisija on Mielenterveyden keskusliitto.

Tilaa lehti