Ero voi tuntua musertavalta. Eroasiantuntija Marika Rosenborg kääntää kuitenkin huomion selviämiseen. Lue hänen tiivistyksensä siitä, miten erosta voi pyrkiä tekemään kasvukokemuksen.

AINO HEIKKONEN JOHDANTO
MARIKA ROSENBORG VINKIT

Tuntuu kuin olisi kuollut, mutta kipu kuitenkin jatkuu. Näillä sanoilla moni kuvaa eroasiantuntija Marika Rosenborgin mukaan eroamista. Kirjassaan Sinä selviät kyllä – erovuoden matkaopas hän kirjoittaa, että sekä jättäjä että jätetty käyvät läpi oman sopeutumisensa.

Rosenborg on itsekin eronnut. Hän kuvailee kirjassa, kuinka eron jälkeen maailma oli kuin kiedottu pehmeään ja painavaan huopaan – mikään ei liikahtanut. Silti erosta seurasi lopulta hyvää. Rosenborg kertoo, kuinka hän sai lohtua ja työvälineitä esimeriksi psykologisesta kirjallisuudesta ja vertaistuesta. Joitakin vuosia eron jälkeen hän kuvaa olleensa täynnä erohehkua ja itsensä löytämisen riemua. Rosenborg kutsuu erohehkuksi tilannetta, jossa tulevaisuus näyttäytyy mahdollisuutena, menneisyys voimavarana ja hyvät muistot kauniina.

Tärkeintä suhteen loppuessa on tarkastella mennyttä rehellisesti, käsitellä tunteet hyväksyvästi ja välttää katkeroituminen. Rosenborg on kirjoittanut Tunne & Mielen lukijoille viisikohtaisen tiivistyksen siitä, kuinka erosta voi pyrkiä tekemään kasvukokemuksen:

1. Ota tunteet vastaan

Selviytymisesi kannalta on tärkeää, että annat kaikille tunteillesi tilaa. Et ole vastuussa niistä, ainoastaan siitä, mitä teet niiden kanssa. Uskalla kohdata vaikeatkin tunteet. Ilmaise niitä myös toiminnan kautta. Voit itkeä, huutaa, liikkua, kirjoittaa, piirtää, käyttää musiikkia ja puhua. Niin kauan kuin jokin tunne nousee esiin, niin kauan sillä on sinulle asiaa. Muista suojella mahdollisten lastenne suhdetta toiseen vanhempaan. Et voi puhua pahaa entisestä puolisostasi lastenne läsnä ollessa loukkaamatta samalla heitä.

2. Luo suhde itseesi

Keskity elämäsi tärkeimpään ihmissuhteeseen, itseesi. Tutustu tarpeisiisi. Kaipaako jokin sinussa vahvistusta? Kysy itseltäsi mitä kuuluu, mitä tänään tehtäisiin?  Mistä voit antaa itsellesi hyvää palautetta? Kun saat itsestäsi parhaan ystäväsi, et ole koskaan enää yksin. Opit näin myös tunnistamaan rajasi ja kokemaan rakkautta vahvemmin, olitpa yksin tai parisuhteessa. Sanotaan, että voidakseen olla läheinen toiselle, pitää olla ensin itselleen läheinen.

3. Lumoudu omasta elämästäsi

Älä jää menneeseen kiinni. Tavoitteiden asettaminen edistää selviytymistä. Unohda myös entisen puolison elämän seuraaminen. Se ei ole helppoa, tarvitset siinä itsesi johtamisen taitoa. Jos tarpeellista, piilota myös häntä koskevat sosiaalisen median uutiset, äläkä kysele yhteisiltä ystäviltä, mitä hänelle kuuluu. Paras irrottautumisen merkki on, kun oma uusi elämäsi alkaa kiinnostaa enemmän, kuin entinen kumppanisi.

4. Hae vertaistukea

Moni huomaa erokriisin keskellä, etteivät läheiset jaksa tukea niin vahvasti kuin eronnut toivoisi. Kommentit voivat olla kömpelöitä ja ymmärtämättömiä. Paras keskustelukaveri onkin toinen eronnut henkilö. Vertaistuessa on voimaa. Hakeudu eroseminaariin tai hae juttuseuraa verkon keskustelupalstoilta. Saman kokenut henkilö jaksaa jutella kanssasi ja ymmärtää, että erosta selviytyminen ottaa aikansa. Samalla saat peilin tunteillesi ja pääset kuulemaan muiden tarinoita.

5. Ero on myös mahdollisuus

Vaikka tänään sinusta voikin tuntua siltä, että loppuelämä olisi peruutettu, on kaikki vielä mahdollista. Sinulla on käytössäsi arvokasta elämänkokemusta, joka auttaa sinua luomaan paremman tulevaisuuden. Kun käyt läpi päättyneen parisuhteesi vaiheet perusteellisesti, pääset jatkamaan vahvempana eteenpäin. Tunnet itsesi paremmin ja näet tarkemmin, mitä toivot tulevaisuudelta. Luota itseesi, niin elämä kyllä kantaa.

Haluatko lukea lisää mielen hyvinvoinnista? Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto. Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin.