Mark Manson opastaa kirjassaan hyväksymään tosiasiat. Hänen mukaansa tyytymättömyys ruokkii itseään, jos kielteisiä ajatuksia yrittää vain vältellä.

MIRJA AARNIO TEKSTI

Oletko joskus joutunut seuraavaan ajatuskierteeseen? Ratkot päässäsi pieneltä tuntuvaa huolenaihetta. Se tuo mieleen jonkin isomman murheesi. Et jaksaisi nyt pohtia sitä, mutta et saakaan sitä päästäsi. Olosi muuttuu epämukavaksi, ja alat syyttää itseäsi siitä, että annat asian kiusata. Mitä enemmän yrität olla ajattelematta asiaa, sitä enemmän ajattelet sitä. Loppujen lopuksi pieni murhe on kärjistynyt tilanteeksi, jossa olet eniten ahdistunut siitä, että olet ahdistunut. Ja se alkuperäinen pieni murhekin on yhä ratkaisematta.

Näin meille kaikille joskus käy. Yhdysvaltalainen bloggaaja ja kirjailija Mark Manson kutsuu tätä kierrettä paskamaiseksi palautesilmukaksi (engl. Feedback Loop from Hell), jossa tyytymättömyys ruokkii itseään, kun epätoivoisesti yrität vältellä kielteisiä ajatuksia ja tunteita etkä haluaisi hyväksyä niitä.

Mansonin kirja Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan (Atena 2018, engl. The Subtle Art of Not Giving a Fuck) oli Yhdysvaltojen myydyin tietokirja viime vuonna. Kirjassa Manson, provosoivalla ja räväkällä tyylillään, haluaa lukijan oivaltavan, että elämä muuttuu paremmaksi, kun myöntää, että kärsimys kuuluu elämään. Että halu olla onnellisempi on kielteisiä tunteita herättävä olotila, kun taas ikävän olon hyväksyminen on myönteinen kokemus jo itsessään. Mitä enemmän tavoittelet jotain, mitä sinulla ei ole, sitä selkeämmin koet tyytymättömyyttä. Jos taas hyväksyt sen tosiasian, ettei sinulla ole kaikkea, mitä haluaisit ja että se on ihan ok, olosi kevenee.

Mansonin ajatus on se, että elämä on joka tapauksessa täynnä ongelmia, pettymyksiä ja vastoinkäymisiä, mutta jokainen voi itse valita, kuinka niihin asennoituu ja mitä lopulta tavoittelee. Jos haluat edetä urallasi ja tienata paljon, siedätkö pitkiä työviikkoja ja suurta taloudellista vastuuta? Jos haluat onnellisen parisuhteen, oletko valmis myös vaikeisiin keskusteluihin ja suuriin tunteisiin ja pettymyksiin?

Mansonin mukaan moni kuvittelee haluavansa jotakin, mikä tekisi onnelliseksi, mutta kokee ettei ikinä tavoita sitä. Usein silloin onkin kyse ulkoapäin tulleesta halusta. Että se ei toteutunut, koska tosiasiassa en edes halunnut sitä, olin vain ihastunut ajatukseen. Se on helpottavaa oivaltaa.

 

Kolme ajatusta ongelmien hyväksymisestä

  1. Voit valita ongelmasi. Et voi aina valita, mitä sinulle tapahtuu, mutta voit valita, miten suhtaudut asioihin. Kun ottaa vastuun asenteestaan, saa huikeasti vapautta ja valtaa omaan elämäänsä.
  2. Useimmat ihmiset ovat keskivertoja puuhissaan. Voit olla joissain asioissa todella hyvä, mutta useimmissa keskinkertainen. Ja se on täysin ok!
  3. Ongelmien ratkominen luo onnellisuutta. Pysyvän onnellisuuden vimmainen tavoittelu tarkoittaa loputonta paremman elämän jahtaamista, vaikka todellisuudessa onni tulee siitä, että hyväksyy ongelmien jatkuvan läsnäolon elämässä ja onnistuu ratkomaan niitä.

Mark Manson: Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan (Atena 2018)

Ote kirjasta:

”Jotkut psykologit kutsuvat tilaa hedonistiseksi juoksumatoksi. Elämäntilanteen muuttamiseksi nähdään kovasti vaivaa, mutta olo pysyy koko ajan melkeinpä samanlaisena. Tämän takia ongelmat ovat toistuvia ja vääjäämättömiä. Se, jonka kanssa menet naimisiin, on myös se, jonka kanssa riitelet. Talo, jonka ostat, on myös talo, jota joudut remontoimaan. Unelmatyö on myös työ, jonka aiheuttamaa stressiä joudut sietämään. Kaikki edellyttää jonkinlaista myönnytystä: se, mikä aiheuttaa hyvää oloa, aiheuttaa myös huonoa oloa.”

 

Juttu on ensin julkaistu Tunne & Mieli -lehden numerossa 5/2018. Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka julkaisija on Mielenterveyden keskusliitto.

Tilaa lehti