Eräässä tutkimuksessa ASMR-sisältöjä kuluttavat kertoivat saaneensa apua unen saamisessa ja stressin lievittämisessä. ASMR tarkoittaa miellyttäviä aistielämyksiä, joita tiettyjen äänien kuuleminen voi laukaista.

AINO HEIKKONEN TEKSTI

Kuiskintaa, koputtelua, naputtelua, sivelyä – ASMR-videot tarjoavat monelle hyvän mielen lähteen.

ASMR-lyhenne on peräisin sanoista autonomous sensory meridian response. Se tarkoittaa miellyttäviä aistielämyksiä, jotka syntyvät tietyistä äänistä. Joidenkin äänien, kuten kuiskaamisen, kuuleminen voi laukaista kehossa hyvän olon tuntemuksia, kihelmöintiä ja väristyksiä – siis sellaisia kylmiä väreitä, jota tuntuvat hyvältä.

Moni kokee ASMR-videoiden katsomisen rentouttavana. Eräässä tutkimuksessa ASMR-sisältöjä kuluttavat kertoivat sen auttavan unen saamisessa ja stressin lievittämisessä. Ilmiön arvioidaan olevan yhteydessä synestesiaan, eli aistien sekoittumiseen. Synestesiaa kokeva voi nähdä esimerkiksi kirjaimet värillisinä tai kuulla musiikin väreinä.

Tutkijat kirjoittavat, että ASMR voi olla äänen ja tunteen välistä synestesiaa. Heidän mukaansa aihe vaatii vielä lisätutkimuksia, mutta on mahdollista, että sitä voisi hyödyntää terapeuttisena työkaluna samaan tapaan kuin tietoista läsnäoloa.

Kaikki eivät välttämättä koe ASMR-tuntemuksia. Sillä aikaa, kun tutkimustieto aihepiiristä karttuu, ASMR:n toimivuutta itseen voi kokeilla helposti katselemalla videoita, joita löytyy runsaasti esimerkiksi Youtube-videosivustolta.

ASMR Suomi -verkkosivun mukaan tärkeä apuväline ovat kuulokkeet, jotka päässä videoita kannattaa kuunnella paremman aistielämyksen saavuttamiseksi. Ainakin alkuun on myös hyvä katsoa erilaisia ääniä sisältäviä videoita, sillä kihelmöinnin lähteet voivat olla eri ihmisillä erilaisia.

Esimerkkejä ASMR-aistimusten aiheuttajista

  • Kuiskaaminen
  • Ritisevät äänet (alumiinifolio, kynsien naputtaminen jne.)
  • Hitaat liikkeet
  • Toistuvat liikkeet
  • Hymy

Lähde: Autonomos sensory meridian response (ASMR): a flow-like mental state

 

Kokeile!

Suomalainen ASMR-artisti Assi Jokivirta tekee videolla erilaisia ääniä, jotka voivat aiheuttaa ASMR-aistimuksia.

 

Lue lisää!

Assi Jokivirran haastattelun löydät Tunne & Mieli -lehden numerosta 5/2018. Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka julkaisija on Mielenterveyden keskusliitto.

Tilaa lehti