Mielenterveydestä puhumista voi edistää kysymällä kuulumisia ja antamalla aidosti tilaa myös vastaukselle.

AINO HEIKKONEN TEKSTI

Kun puhutaan mielestä, sen terveys ei ole pelkkää hyvinvointia. Kuten Matti O. Huttunen kirjoittaa Terveyskirjastossa,  suru, pettymykset, pelot, ahdistuneisuus ja ajoittaiset univaikeudet ovat osa ihan tavallista elämää. Yleensä mieli pystyy ratkomaan tällaisia tilanteita rakentavasti, ja ihmisen kyky toimia säilyy.

Aika usein tilanne kuitenkin pitkittyy.  Mielenterveyden häiriön tunnistaa Huttusen mukaan siitä, että mieliala, tunteet, ajatukset tai käytös haittaavat toimintakykyä tai ihmissuhteita tai aiheuttavat kärsimystä. Vakavassa tilanteessa ihminen lamaantuu täysin.

Kuulostaa ehkä dramaattiselta, mutta siinä missä pelot, ahdistus ja univaikeudetkin ovat osa peruselämää, myös oireiden kehittyminen mielenterveyden häiriöksi on varsin yleistä. Terveyskirjaston mukaan joka viides suomalainen sairastaa jotakin mielenterveyden häiriötä. Jokaisella on siis käytännössä vähintään tuttavapiirissään joku, jolla on asiasta omakohtaista kokemusta.

Silti mielen asioista ei välttämättä ole helppo puhua, eikä mielenterveyden ongelmia aina nähdä normaalina osana terveyttä. Mielenterveyden ongelmiin on iskostunut kielteinen leima. Siihen eri tahot tarjoavat vastaukseksi asiallista tietoa sekä – ihan vaan puhumista.

Suomen Mielenterveysseura kannusti taannoin ihmisiä kysymään toisiltaan kuulumisia ja myös kuulemaan aidosti vastauksia. Kampanja liittyi erityisesti itsemurhien ehkäisyyn, mutta siinä neuvottiin ylipäätään kohtaamaan alakuloisia ihmisiä. Kuulumisten kysyminen omaan tyyliin, tilan antaminen vastaukselle, kuunteleminen ja avoimet kysymykset ovat kampanjan vinkkejä ihmisten kohtaamiseen.

Tässä vinkkejä hiljaisuuden murtamiseen: 

  1. Kysy rohkeasti mitä ystävälle, työkaverille tai kumppanille oikeasti kuuluu ja odota vastausta rauhassa. Yleinen vastaus on ”ihan hyvää”, mutta kuuntelemalla annat mahdollisuuden kertoa kaikenlaiset kuulumiset, myös sen, että ei ehkä menekään ihan hyvin.
  2. Salli itsellesi ja läheisillesi se, että kaikkien mieli on joskus koetuksella.
  3. Kerro avoimesti, jos olet hakenut ja saanut apua. Huomaat, että moni muukin on ollut vastaavassa tilanteessa.
  4. Jaa omia kokemuksiasi siitä, miten huolehdit omasta jaksamisestasi. Saatat inspiroida muita!

Kokeile!

 

Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto.

Tilaa lehti