100 asiaa erosta -sivulle on koottu vastauksia lasten ja nuorten kysymyksiin vanhempien erotessa. Erotilanteessa heitä painavat esimerkiksi riitely, huoli vanhemman voinnista, oma paha olo ja asumisjärjestelyt.

AINO HEIKKONEN TEKSTI

Vanhempien erotessa tarvitsee tukea, sillä silloin ei oikeastaan tiedä, mitä ajatella. Näin tiivistää Iida Heinonen, 18, tarpeen saada tietoa silloin, kun perheen perustukset järkkyvät.

Heinonen on ollut mukana luomassa vastauksia 100 asiaa erosta -nimiselle verkkosivulle, jonne on koottu nuorten kysymyksiä vanhempien erosta. Lasten ja nuorten kysymykset ovat peräisin Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimen ja netin yhteydenotoista.

Sivuston luomisessa mukana ollut kehittämissuunnittelija Minna Lahdensivu pääkaupunkiseudun lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Lapesta kertoo, että idea perustuu Hollannissa kehitettyyn vastaavaan sivustoon. Vastaajina ovat Heinosen kaltaiset henkilöt, jotka ovat itse kokeneet vanhempien eron. Heidät löydettiin eri järjestöjen avulla. Vanhempien eron kokeneiden vastausten rinnalla on myös asiantuntijoiden vastauksia, ja joissain kysymyksissä vastaajana on vain asiantuntija.

Lahdensivu kertoo, että ensin oli tarkoitus tehdä vain kirjallinen aineisto, mutta tekijät olivat niin innostuneita, että syntyi myös videoita, ääniraitoja ja kuvia. Kysymykset antavat rehellisen katsauksen siihen, mitä lapset ja nuoret pohtivat vanhempien erotessa. Heitä painavat esimerkiksi riitely, huoli vanhemman voinnista, oma paha olo ja asumisjärjestelyt.

Iida Heinonen päätyi mukaan verkkosivun sisältöjen tekemiseen, sillä hän on ollut mukana Venyvä-toiminnassa, eli eroperheen nuorille suunnatussa vertais- ja vapaaehtoistoiminnassa. Hän sanoo, että toiminta on ollut hyödyllistä, sillä muilla nuorilla on samanlaisia kysymyksiä kuin hänellä itsellään. Parhaillaan lähihoitajaksi opiskeleva Heinonen on toinen ryhmänsä täysi-ikäisistä, ja hän kokee myös olleensa tueksi itseään nuoremmille.

Hän sanoo, että vaikka hän kohtasi erotilanteen jo useampi vuosi sitten, asiaan on ollut vaikea tottua. Hän pitää 100 asiaa erosta -verkkosivua hyvänä, sillä kysymyksiä ja vastauksia lukemalla voi huomata, ettei ole yksin. Myös sivuston vastauksissa nuorilta nuorille painottuu yksi neuvo: mieltä painavista asioista ja tunteista kannattaa puhua jollekin.

 

Juttu on ensin julkaistu Tunne & Mieli -lehden numerossa 6/2018. Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka julkaisija on Mielenterveyden keskusliitto.

Tilaa lehti