Kimmo Takanen kutsuu lukijan etsimään tunnelukkoja mielen sisäisestä tavaratalosta. Aikuisena voimme suhtautua ymmärtäväisesti lapsena koettuun kärsimykseen.

HENNA TARJANNE-LEKOLA TEKSTI

Mieli on kuin tavaratalo, jonka eri osastoilla on tarjolla muistoja, mielikuvia, ajatuksia ja tulevaisuudenkuvia. Kimmo Takasen Päästä irti – vapaudu tunnelukoista (Kirjapaja 2018) kutsuu lukijan etsimään tunnelukkoja mielen sisäisestä tavaratalosta läsnäolotaidon oppien avulla. Kirja on uudistettu painos vuonna 2013 ilmestyneestä Päästä irti – vapaudu läsnäoloon -kirjasta. Uudessa laitoksessa on mukana uusia lukuja sekä läsnäolosta että tunnelukoista.

Tunnelukot ovat Takasen mukaan meissä olevia tunteiden siemeniä, jotka on kylvetty meihin lapsuudessa. Toisia siemeniä on ravittu enemmän kuin toisia. Tunnelukkojen tuottamat tunteet, ajatukset ja toimintatavat ovat useimmiten tiedostamattomia. Tunteemme kertovat tarpeistamme, ja tunnelukot taasen ovat esteitä tarpeiden tyydyttymiselle.

Takasen mukaan menneisyys voi haavoittaa meitä ja se on täysin tarpeetonta. Aikuisina voimme suhtautua ymmärtäväisesti lapsena koettuun kärsimykseen. Menneisyyden hyväksymisestä ja läsnäolosta alkaa sisäisen lapsen matka kohti sisäistä vanhemmuutta – itsenäisyyttä ja vastuunottoa omasta elämästä.

Kirja kannustaa läsnäolon harjoitteluun aistiankkurien avulla. Hengityksen aaltoliikkeen äärelle rauhoittumisen lisäksi toimivia aistiankkureita ovat alusta ja äänimaisema. Joka tilanteessa istut, makaat tai seisot jonkin alustan päällä. Voit keskittyä tuntemaan, miten kehosi asettuu alustaa vasten. Ja milloin voit sulkea silmät ja rauhoittua kuulemaan ympärilläsi olevat äänet.

Kirja on osa Kimmo Takasen tuotantoa, jossa hän on 2010-luvulla käsitellyt laajasti tunnelukkoteemaa. Lisälukemistoa aiheesta on koottu myös hänen verkkosivuilleen, josta löytyy myös esimerkiksi Testaa tunnelukkosi -kysely.

 

Kolme ajatusta tunnelukoista

1. Tunnistamalla menneisyyden vaikutukset on mahdollista kasvaa vahvemmaksi ja tasapainoisemmaksi ihmiseksi.

2. Sisällämme elää perhe. Olemme kuin maatuska-nukke, jonka sisällä on eri kerroksia, kuten tarvitseva leikki-ikäinen lapsi ja itsenäisyyteen tähyävä murrosikäinen lapsi.

3. Tunteiden kohdalla tarvitsemme puutarhurin taitoja. Hyvä puutarhuri osaa toimia erilaisten kasvien kanssa. On tärkeää sekä kohdata epämukavat tunteet että kastella ja ravita mukavien tunteiden siemeniä.

 

 Ote kirjasta

Millainen reppu selässäsi taivallat elämän polkua? Oletko ottanut paljon mukaasi, jotain mitä ajattelet vielä tarvitsevasi? Voisiko jostakin jo luopua? Irti päästäminen on luopumista jostakin, jota on kuvitellut mielessään tärkeäksi. Muuten olisit siitä jo luopunut.

 

Kimmo Takanen: Päästä irti – vapaudu tunnelukoista (Kirjapaja 2018)

Juttu on ensin julkaistu Tunne & Mieli -lehden numerossa 1/2019. Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka julkaisija on Mielenterveyden keskusliitto.

Tilaa lehti