On mielenterveysteko kertoa lapselle, jos mummi tai pappa juo liikaa

29.11.2019

Törmään usein vaikenemisen muuriin, kun kierrän luennoimassa ja keskustelemassa vanhempien alkoholiongelman vaikutuksesta ihmisen elämään. Yllättävän moni ei puhu menneisyydestään omien lastensa kanssa. Lapsuudessa omaksuttu häpeä sulkee suita tehokkaasti. 

Ymmärrän häpeän ja menneisyyden kokemusten taakan, mutta viestini on aina sama: asiasta puhuminen on palvelus sekä itselle, lapselle että koko yhteiskunnalle. Kun yksi ottaa vaikean asian puheeksi, muutkin uskaltavat kertoa pehmeistä paikoistaan

Vaikeneminen lapsuuden kosteista oloista on todellinen karhunpalvelus omille lapsille. Tiedetään nimittäin, että liikajuomisesta aiheutuvat ongelmat voivat periytyä jopa kolmanteen polveen. Kysymys ei ole ainoastaan päihteiden käytöstä, vaan pulmat liittyvät koulu- ja työelämään, mielenterveysongelmiin ja jopa fyysiseen sairastumisalttiuteen. 

Mikäli suvussa kulkee taipumus vaikkapa sydän- ja verisuonitauteihin, asia otetaan useimmissa perheissä avoimesti puheeksi. Silloin lapsella on omassa aikuisuudessaan mahdollisuus tehdä voitavansa riskin pienentämiseksi omilla valinnoillaan. Alkoholin kohdalla on tärkeää toimia samoin: antaa toiselle ymmärrys toimia toisin.

Kolumnisti Ani Kellomäki on toimittaja-käsikirjoittaja ja kahden lapsen äiti Hämeenlinnasta. Hän on kirjoittanut kirjat Kosteusvaurioita – kasvukertomuksia pullon juurelta ja Tiedostavan siemailun taito.

Kuva: Riikka Kantinkoski

Tässä asiassa tieto ei lisää tuskaa vaan päinvastoin helpottaa oloa.

Päihdeongelmainen vanhempi ei tee kenestäkään päihdeongelmaista. Käsittelemättömät asiat sen sijaan saattavat tehdä. Paljon tehokkaammin kuin suoranaisesti solutasolla, alkoholiongelma siirtyy seuraaviin polviin puhumattomuuden, salailun ja häpeän ilmapiirissä.

On aivan ok sanoa suoraan sekä lapsille että asianomaiselle, ettemme kyläile tänä jouluna, koska mummi juo liikaa.

Puhuminen suojaa myös surulta. Lapsilla on luontainen taipumus etsiä kurjiin tilanteisiin syy itsestään. On siis tärkeää kertoa, ettei isovanhemman huono vointi tai tapaamisten peruminen johdu lapsesta. Lapset ymmärtävät paljon enemmän kun aikuiset aina oivaltavatkaan. Lasten kanssa syntyy hyviä keskusteluja, jos vanhempi vain rohkaistuu kertomaan suoraan, miksi pappa peruu tapaamisen viime hetkellä tai mummi puhuu älyttömiä.

Se, että keksii päihtyneiden sukulaisten törttöilyille tekosyitä toisensa perään, ei auta ketään – ei edes päihdeongelmaista itseään. On aivan ok sanoa suoraan sekä lapsille että asianomaiselle, ettemme kyläile tänä jouluna, koska mummi juo liikaa. Lasta on lupa suojata hämmentäviltä, liiallisella alkoholilla marinoituneilta tilanteilta. 

Monissa suomalaisissa suvuissa juodaan liikaa jo monessa polvessa. Yhtä paljon on kasautunut myös salaisuuksia. Meillä, jotka juuri nyt kasvatamme lapsiamme, on mitä mainioin mahdollisuus rikkoa hiljaisuus ja mahdollistaa tuleville sukupolville aikaisempaa avoimempi ja terveempi asenne alkoholiin. Tämä mahdollisuus kannattaa käyttää.

Lue lisää ihmissuhteista & mielen hyvinvoinnista Tunne & Mieli -lehdestä! Kun teet lehden kestotilauksen tammikuun loppuun mennessä, saat lukijalahjana kauniin VALON VUOSI 2020 -seinäkalenterin.

Tunne & Mieli on mielen hyvinvoinnista kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto.

Tilaa lehti