Suruille on tehtävä tilaa – ja muita asioita, joita olen elämästä oppinut  

 

Helsingin Sanomien toimittaja Lauri Malkavaara kirjoitti vuonna 2018 amerikkalaisen Esquire-lehden What I´ve Learned -palstan inspiroimana kolumnin, jossa kertoi, mitä on elämästä oppinut. 

Innostuin tekemään oman listani, jota päivitän tarpeen mukaan. Viime aikoina olen miettinyt listaani paljon. Nyt haluan jakaa sen ja innostaa muita miettimään omaansa. 

Mitä olen oppinut?

Jos ei ole perijätär, on säästettävä rahaa. Opin tämän mummiltani, joka syntyi torppaan, jäi nuorena sotaleskeksi ja elätti itsensä ja äitini tekemällä seitsenpäiväisiä työviikkoja kartanon taloudenhoitajana. Mitä vähemmän rahaa on tai mitä vähemmän se kiinnostaa, sitä enemmän taloutta kannattaa opetella, sitä sitkeämmin säästää. 

Luontoon kannattaa mennä, aina. 

Jos parisuhteessa on lapsia, johtopäätöksiä suhteen tilasta ei kannata tehdä ennen kuin nuorin lapsista on täyttänyt kaksi vuotta.

Ihmissuhteissa ja yhteiskunnallisissa keskusteluissa ei pääse mihinkään spekuloimalla, mitä muut ajattelevat. Kysymällä voi päästä pitkälle. 

Hyvän kirjan seurassa ei ole koskaan yksin. Huonot saa jättää kesken.

Elina Hirvonen on kirjailija ja dokumenttielokuvaohjaaja, jota kiinnostaa loputtomasti ihmisen mielen ja maailman ristiriitaisuus.

Opiskeluvuosien paino on valtava: Unelmien toteutuminen, paikka maailmassa, tulevaisuus. Jos niinä vuosina elämään kuuluu suuria vaikeuksia, turvattomuutta, sairautta tai pelkoa, putoamisen riski on suuri.

Ihmiset tekevät käsittämättömän paljon hyvää käsittämättömän vaikeissa oloissa.

Ikääntyminen ei ahdista, kun aikaa viettää monta vuotta vanhempien, viisaiden ja säkenöivien ystävien kanssa. 

Ihmiset tekevät käsittämättömän paljon hyvää käsittämättömän vaikeissa oloissa. Aina kun uutinen herättää ahdistuksen, että tällekään asialle ei kukaan tee mitään, kannattaa ottaa selvää. Todennäköisesti joku, tai jotkut, ovat jo tekemässä jotain. Parhaassa tapauksessa heitä voi auttaa. 

Jos lähettää yöllä juhlista ylipirteän viestin ihmiselle, jonka tuntee ainoastaan töiden kautta, tilannetta ei paranna, jos aamulla soittaa selittääkseen asian seikkaperäisesti. 

Rakkaimmat, myös itsensä, kannattaa viedä säännöllisesti treffeille.

Raha-asioista sopimiseen on valmistauduttava, jos tekee keikkatyötä. Näkyvyyden voi hyväksyä palkkioksi sitten, kun sillä voi maksaa ruuan, asumisen ja lasten harrastukset. 

Paras kuorintavoide syntyy, kun sekoittaa hyppyselliseen ruokasoodaa pisaran vettä. 

Jos on tärkeää sanottavaa, se kannattaa sanoa aina. Elämä on liian lyhyt sanomattomien asioiden vatvomiseen. 

Samaan ihmiseen voi rakastua yhä uudestaan. 

Kaikkea ei voi korjata. Elämässä on kipuja ja suruja, jotka eivät katoa surutyöllä tai ajatusten muuttamisella ja joista ei tarvitse päästä yli. Elämä voi olla hyvää, vaikka siinä olisi tilaa korjaamattomille suruille.

Pohjoissaamen kielessä on 180 lumeen ja jäähän viittaavaa sanaa. Yhtä monta sanaa tarvittaisiin rakkaudelle. 

Pimeimpinä päivinä kannattaa lähteä kävelylle ja katsella tähtiä tai veteen heijastuvia valoja. Ne ovat kauniita aina. 

Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto. Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin. Kun teet lehden kestotilauksen 14.4. mennessä, saat lukijalahjana ihanan syväkosteuttavan kasvoseerumin.

Tilaa lehti