Moni mielen ja kehon kummallinen vaiva saattaa johtua vaihdevuosista. Oireet voivat alkaa jo nelikymppisenä eikä niiden kanssa kannata jäädä yksin, sillä apua on saatavilla. 

 

Pitäisikö vaihdevuosiin valmistautua jo nelikymppisenä? Kyllä, jos kysytään ruotsalaiselta Katarina Wilkiltä. Wilk on terveys- ja lääketiedetoimittaja, jolta on ilmestynyt alkuvuodesta kirja Perimenopower (Atena 2020). Siinä hän kirjoittaa vaihdevuosista ja niihin varautumisesta oman kokemuksensa kautta. 

Kirjailija oli juuri täyttänyt neljäkymmentä, kun hän alkoi ihmetellä epämääräisiä oireitaan: unettomuutta, yöhikoilua, alakuloisuutta, sydämentykytyksiä ja paniikkikohtauksia. Aluksi hän selitteli oireitaan stressillä, ja lääkärikin ehdotti selitykseksi masennusta tai loppuunpalamista. 

Wilk ei kuitenkaan tuntenut olevansa masentunut eikä ottanut vastaan lääkärin ehdottamia masennuslääkkeitä. Sen sijaan hän alkoi tutkia ja ottaa selvää, mistä oireet voisivat johtua. Samalla hän ymmärsi, että naisen hormonitoiminta ja vaihdevuodet ovat edelleen tabuja. Yöhikoilusta ja muista oudoista oireista ei ole soveliasta puhua ääneen. 

Nelikymppisenä iskeviä oireita ei myöskään osata välttämättä yhdistää hormonaalisiin muutoksiin. Wilk puhuukin perimenopaussista, jolla hän tarkoittaa aikaa ennen kuukautisten loppumista, ja menopaussista, joka tarkoittaa aikaa kuukautisten loppumisen jälkeen. Kirjassaan hän käsittelee juuri edellistä eli aikaa, jolloin hormonaalisia muutoksia jo tapahtuu, vaikka kuukautiset yhä jatkuvat. Tämä muutos saattaa alkaa jo alle nelikymppisenä. 

Mitä enemmän Wilk alkoi puhua oireistaan, sitä enemmän hänellekin alettiin avautua. Siksi hän halusi myös kirjoittaa aiheesta kirjan: rohkaistakseen naisia puhumaan ja myös auttaakseen heitä. Hän itse alkoi saada apua, kun gynekologi arveli oireiden liittyvän hormonitoimintaan ja pyysi Wilkiä pitämään oireistaan päiväkirjaa. 

Monen muun tavoin Wilk epäröi hormonihoidon aloittamista ja käy näitä pohdintojaan läpi myös kirjassa. Hän ei anna yhtä oikeaa vastausta vaan kertoo faktat ja sen, millaisia hormonihoitoja on ylipäänsä tarjolla. 

Lopuksi Katarina Wilk vielä muistuttaa, että kaikkea mitä vaihdevuosista lukee, ei kannata uskoa. Tärkeintä on etsiä tutkittua tietoa ja oikeanlaista apua – ja ottaa elämästä kaikki irti sen sijaan, että menettää siitä vuosia epämääräisten oireiden takia. 

MIKÄ IHMEEN PERIMENOPAUSSI?

Aika ennen viimeisiä kuukautisia. Elämänvaihe, jonka aikana hormonit heittelevät. Perimenopaussi voi alkaa jo 35-vuotiaana, mutta useimmilla se alkaa 40–45-vuotiaana. 

Oireita muun muassa epäsäännölliset kuukautiset, unettomuus, painonnousu, kuumat aallot, yöhikoilu, mielialanvaihtelut, päänsärky, vähentynyt halukkuus, ahdistus, masennus. 

Oloa voivat helpottaa liikunta, kofeiinin välttäminen, jooga, melatoniini ja terveellinen ruokavalio. Ja jos lempeät keinot eivät auta, Wilk suosittelee harkitsemaan hormonikorvaushoitoa.

 

 

 

Haluatko lukea lisää mielen hyvinvoinnista? Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto.  Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin tai lahjaksi.  

Tilaa lehti