Saitko koronakevään aikana suuria oivalluksia? Minä en. Kaikki tuntui niin epämääräiseltä, pelottavalta ja ennakoimattomalta. Seurasin uutisia, huolehdin läheisistä ja yritin pysyä kiinni rutiineissa. Kaaoksen keskellä ei ole tilaa suurille pohdinnoille. 

Sitten tuli kesä, helleaalto ja aikaa hengähtää. Sai istua kahvilaan, tavata ihmisiä ja mennä kirjastoon. Pienet itsestään selvät asiat tuntuivat yhtäkkiä isoilta ja tärkeiltä. Onko ulkona syöty lounas maistunut koskaan niin hyvältä? Tai ystävien kanssa pihalla grillaaminen niin kiireettömältä? Lähikirjasto näyttäytyi mielettömänä aarreaittana. 

Laiturilla kölliessä oli aikaa pohtia, mitä asioita kaipasin kevään aikana eniten tavallisesta arjesta ja mihin haluan aikaani käyttää. Omien arvojen tunnistaminen vaatii ajattelua ja aikaa: Millaisia asioita haluan tehdä? Ovatko tavoitteeni omia vai jonkun muun sanelemia? Miten haluan elää? 

Toivon, etten unohda näitä pohdintoja, kun arki taas alkaa kesän jälkeen, ja että osaan siirtää ajatukset myös tekoihin. 

Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Psykologi Katariina Keinonen sanoo tämän lehden arvojutussa (s. 16), että arvojaan kohti suunnistava kohtaa väistämättä tunteita ja ajatuksia, jotka eivät ole helppoja tai kivoja. Tärkeitä asioita on helppo tunnistaa mutta vaikea toteuttaa. 

Se, että saa tärkeäksi kokemansa asiat ihan oikeasti siirrettyä omaan arkeen ja kalenteriin, vaatii tekoja ja valintoja. Kaiken ei silti tarvitse tapahtua hetkessä – riittää että suunta on selvillä.   

Lämmintä loppukesää & omannäköistä alkavaa syksyä! 

Meri Nykänen, päätoimittaja

UUSIMMASSA NUMEROSSA

Kannessa. Näyttelijä Sanna Stellan kertoo, miten hän oppi vihdoin päästämään irti kaiken kontrolloimisesta. 

Minun mieleni. Aikuisena ADHD-diagnoosin saaminen selitti Heta Eskeliselle, miksi hänellä on usein tavarat hukassa ja vaikeuksia aloittaa asioita. 

Työhyvinvointi. Lisää keskittymistä työpäivääsi ja paranna muistiasi! Työn hallitsemiseen ja aivokuorman vähentämiseen on olemassa keinoja. 

Kanssakulkija. Luottoa tulevaan ei pidä menettää epävarmuudenkaan keskellä, sanoo emerituspiispa Eero Huovinen. 

Voimaa arkeen. Näyttelijä Martti Suosalo kertoo, mistä hän saa voimaa.  

 

 Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto. Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin.