Jos käytät työssäsi jatkuvasti tai satunnaisesti tietokonetta, olet tietotyöntekijä tai ainakin työsi sisältää elementtejä tietotyöstä. Kun istuu päivät koneella, työtuolin säätöjen lisäksi pitäisi kiinnittää huomiota informaatioergonomiaan.  

TEKSTI IIDA YLINEN 

Onko mahdollista tehdä tietotyötä niin, että aivot kuormittuisivat aiempaa vähemmän, mutta työ sujuisi entistä jouhevammin ja tuottavuus kasvaisi?

Ratkaisu piilee hyvässä informaatioergonomiassa. Sen avulla hillitään informaatiotulvaa, keskittymisen herpaantumista ja esimerkiksi multitaskingiä eli moniajoa. Informaatioergonomia korjaa kehnoja tapoja käyttää vaikkapa sähköistä kalenteria ja sähköpostia. Se opastaa fiksuihin tapoihin hakea, tallentaa ja työstää informaatiota. Olennaista on myös työnteon keskeytysten hillitseminen.

Jos aikeenasi on kirjoittaa uusi sähköpostiviesti, saatat helposti harhautua lukemaan juuri saapuneita viestejä, koska sähköpostisovelluksen oletusasetukset nostavat ne kärkeen. Saapuneet sähköpostit ja pikaviestikeskustelut myös määrittelevät usein työpäivän agendan – annat siis jonkun toisen päättää työpäiviesi kulusta.  

– Moni kokee työssään jatkuvaa kiirettä, riittämättömyyden tunteita ja stressiä. Työkuorma voi tuntua valtavalta suhteessa käytettävissä olevaan työaikaan. Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että jopa puolet keskeytyksistä on itseaiheutettuja ja vain puolet selvästi ulkopuolelta tulevan herätteen tai ärsykkeen aiheuttamia, kertoo tietotyön erityisasiantuntija Heljä Franssila Senaatti-kiinteistöistä. 

Pahimmillaan yksittäinen keskeytys pidentää varsinaiseen työtehtävään kuluvaa aikaa lähes kolmanneksella ja kaksinkertaistaa virheiden määrän. Tämä on Franssilan mukaan havaittu laboratoriokokeissa, jotka on toteutettu aidoilla tietotyötehtävillä.

– Ei siis ihme, että meillä on kokemus kiireestä, asiat eivät valmistu ajallaan ja stressaannumme.

Valitettavasti informaatioergonomiaan ei osata kiinnittää tarpeeksi huomiota. On hyvä, että fysioterapeutti käy korjaamassa työasentoa paremmaksi ja säätämässä työpisteen oikein. Samanlainen korjausliike tarvittaisiin työntekijän aivojen hyvinvoinnin vaalimiseen.

Nyt moni tekee töitään kerran omaksutuin, vanhentunein ja kuormittavin työtavoin. Tätä tullaan taatusti ihmettelemään vuosien päästä – aivan kuten me ihmettelemme nyt vaikkapa teollisen vallankumouksen aikaisia tehdastyöntekijöiden vaarallisia työskentelytapoja ja -olosuhteita.

 

  

 

Haluatko lukea lisää mielen hyvinvoinnista? Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto.  Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin tai lahjaksi.  

Tilaa lehti