Myönnän, että olen joskus ihaillut ihmisiä, jotka kertovat pärjäävänsä viiden tunnin yöunilla ja lähtevänsä merenrantaan juoksemaan ennen auringonnousua. Upeaa ja ahkeraa elämää!

Jokin aika sitten otsikoihin nousi kanadalainen johtajaguru, joka esitteli ajatuksensa niin sanotusta voittajatunnista. Ideana on herätä aamuviideltä ennen muita, jolloin ehtii tunnin aikana treenata, rauhoittua ja kehittää itseään. 

No mikäpä siinä! Itse kyllä mieluiten nukun tuohon aikaan. Samaa mieltä on aivotutkimus: tiedetään, että uni puhdistaa aivot yön aikana. Nukumme siis aivojamme varten.  

Siksi ehdotankin, että sankarillisten tehokkuusotsikoiden sijaan alamme nostaa levon ja unen sankareita: 

Vietän upean voittajatuntini peiton alla! 

Nukun jopa kahdeksan tuntia yössä!

Löysin tasapainon ilman totaalista uupumista!

Mielikuva sankarillisesta suorittajasta elää tiukassa, vaikka tietäisimmekin levon merkityksen. Kenelläkään ei ole superaivoja, jotka eivät tarvitsisi palautumista ja olisivat suojassa kaikelta tykitykseltä, joka niihin kohdistuu. Fakta on, että aivot toimivat paremmin ja tehokkaammin, kun ne saavat palautua. Jatkuvassa stressissä eläminen sen sijaan lamaannuttaa mielen ja altistaa kehonkin sairastumiselle.  

Kaipaan enemmän puhetta myös siitä, mikä ihmisiä suojelee uupumiselta, kuin siitä, mikä ihmisiä uuvuttaa. Suojelevia keinoja löytyy kyllä, ja niistä voi lukea aivojutustamme sivulta 16 alkaen. 

Maailmasta ei saa valmista, vaikka kuinka yrittäisi lisätä kierroksia yötä myöten. Elämästään sen sijaan voi tehdä helpompaa opettelemalla keventämään tahtia hyvissä ajoin. Voittaja on se, joka löytää tasapainon tekemisen ja levon välillä. 

Meri Nykänen, päätoimittaja

UUSIMMASSA NUMEROSSA

Kannessa. Näyttelijä Seela Sella kertoo, miten hän on elämänkokemustensa myötä oppinut nauttimaan pienistä hetkistä. 

Minun mieleni. Kun Esa Oksman oli lapsi, hänen ahdistuksensa oireili fyysisenä kipuna. Vasta kokonaisvaltainen hoito aikuisena on helpottanut oloa ja antanut mahdollisuuden elää tavallista arkea. 

Mieli & Tieto. Riippuvuudet syntyvät aivoissa. Mutta miten? Ja miten niistä voi päästä irti?

Kanssakulkija. Toni Huikkola on työkyvyttömyyseläkkeellä onnettomuudesta saadun aivovamman takia. 

Voimaa arkeen. Aivotutkija Katri Saarikivi kertoo, mistä hän saa energiaa.  

 

 Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto. Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin.