Vuosi 2020 on koetellut jokaista vähän omalla tavallaan. Kun se nyt lähestyy loppuaan, on aika miettiä, jäikö siitä myös jotain hyvää mieleen. 

Itse opin, että turvattomuuden ja ennakoimattomien tapahtumien keskellä on lupa höllätä. Ottaa vähän rennommin. Kun elämä tuntuu huteralta ja syke on muutenkin korkealla, juoksulenkki ei ehkä olekaan fiksuin tapa “rentoutua”. Sen sijaan voi lähteä hitaalle kävelylenkille. Tai ehkä jalkaisin tehty kauppareissukin riittää? 

Olen opetellut, että pienikin hyvän olon teko kannattaa: kävely bussipysäkille, viiden minuutin venyttely telkkaria katsoessa, muutaman sivun lukeminen illalla. Vaikka aikaa ja energiaa ei riittäisi täydelliseen suoriutumiseen, silti voi tehdä jotain. Ottaa pieniä askelia oikeaan suuntaan sen sijaan, että heittää lapaset kokonaan tiskiin. 

Hyvän olon tekoja voi myös tehdä ilman mittaamista, kirjaamista tai vertailua. Askelten ja palautumisen mittaaminen sopii toisille, mutta joillekin se tuo vain lisää stressiä: Olo on hyvä, mutta laite näyttääkin jotain aivan muuta! Naapuri postasi olleensa viikonloppuna täydellisellä hiihtoretkellä kansallispuistossa, ja itse söin konvehteja sohvalla!

Mitäs jos tänä talvena unohtaisi ylisuuret tavoitteet ja odotukset? Sen sijaan etenisikin askel kerrallaan ja pysähtyisi kuuntelemaan, mitä mielessä ja kehossa juuri nyt tapahtuu. Kaipaanko tänään hikistä hankikävelyä vai sittenkin rauhoittavaa saunailtaa? Vai olisinko vain? Kaikilla hyvää oloa tuovilla valinnoilla on merkitystä, vaikkei niitä kirjaisi tai postaisi mihinkään.

Rentouttavia talvipäiviä!

Meri Nykänen, päätoimittaja

UUSIMMASSA NUMEROSSA

Kannessa. Toimittaja Päivi Storgård häpesi pitkään kaksisuuntaista mielialahäiriötään. Sairauden myötä hän on oppinut armollisuutta itseä ja muita kohtaan. 

Minun mieleni. Anniina Rauhalan kiintymyssuhdetrauma näyttäytyy monenlaisina dissosiaatio-oireina. Korona-aika on tuonut pintaan tunnemuistoja lapsuudesta. 

Hyvän mielen tekoja. Dieetit, superfoodit ja muut ruokatrendit tulevat ja menevät. Fiksu lautasmalli löytyy kehoa kuuntelemalla, ei kurittamalla.

Kanssakulkija. Anniina Lappalainen oppi lapsena, että painoa pitää hallita. Kehoviha ei auttanut laihtumaan vaan sairastutti koko ihmisen.

Voimaa arkeen. Uusi kolumnistimme Aurora Airaskorpi kertoo, mistä hän saa energiaa.  

 

 Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto. Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin.