KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Tiedätkö, saatko tarpeeksi D-vitamiinia, rautaa ja muita ravintoaineita? – Mittaa tasot helposti ilman lähetettä

by | helmikuu 3, 2021 | Kaupallinen yhteistyö | 0 kommenttia

Vaikka kevättä kohden mentäessä energiaa luulisi riittävän, voi joskus tuntua siltä, että puhti ei riitä. Monet tekijät vaikuttavat siihen, kuinka jaksamme arjessa, työssä ja vapaa-ajalla. Esimerkiksi elimistön rautavarastot ja vitamiinitasot voivat vaikuttaa jaksamiseen ja yleishyvinvointiin. Miten omaa jaksamista voi edistää? Nappaa artikkelista myös etu Puhdin terveystarkastuksiin!

Mistä tiedän, saanko riittävästi D-vitamiinia?

Yksi tärkeä terveyteen vaikuttava tekijä on D-vitamiini. D-vitamiinia saadaan lähinnä auringosta. Pohjoisen sijaintimme ja siitä johtuvan vähäisen auringonvalon vuoksi D-vitamiinin saanti on suomalaisilla usein vähäistä. Ravinnon kautta D-vitamiinia on hankalaa saada ihmiselle tarpeellista määrää. Voimme vaikuttaa D-vitamiinin saantiin helposti ravintolisän avulla. Mutta kuinka omaa D-vitamiinin tarvetta voi arvioida?

Sopivaa D-vitamiinin annostusta voi arvioida laboratoriokokeen avulla. Alkutalvesta pimeän kauden päätteeksi D-vitamiinivarastot ovat yleensä tyhjimmillään. Tämä onkin hyvä aika tarkastella kehon vitamiinivarastoja.

Vinkki: Puhdin terveystarkastukset nyt -10% koodilla TUNNE10

Puhdin kautta tutkimukseen pääsee helposti ilman lähetettä. D-vitamiinin mittaus kuuluu esimerkiksi suosittuun Puhti-terveystarkastukseen. Yhdellä kertaa onkin hyvä tarkastaa useat elintapasairauksiin sekä arkiseen jaksamiseen liittyvät mittarit.

Vertaa laboratoriokokeessa saamiasi tuloksia viitearvoihin ja nosta D-vitamiinilisän annostusta tarvittaessa. On kuitenkin hyvä huomata, että 100 mikrogrammaa D-vitamiinia on aikuisten turvallisen päiväannoksen yläraja.

D-vitamiini vaikuttaa terveyteemme hyvin kokonaisvaltaisesti. Se vaikuttaa kalsiumin imeytymiseen ja luustoon. Riittävällä D-vitamiinin saannilla voi vaikuttaa osteoporoosin ehkäisyyn. D-vitamiini vaikuttaa myös ihmisen immuunipuolustukseen, eli riittävät pitoisuudet voivat vähentää riskiä sairastua infektioihin. Näiden ohella D-vitamiinin merkityksestä monille muille elimistön toiminnoille tehdään koko ajan lisää tutkimusta.

Rauta vaikuttaa jaksamiseen

Toinen tärkeä jaksamiseen vaikuttava tekijä on rauta. Rautaa on saatava ruokavaliosta päivittäin, sillä sitä menetetään jatkuvasti. Elimistön rautavarastoista huolehtiminen auttaa ehkäisemään raudanpuuteanemiaa, johon liittyy monia erilaisia oireita kuten väsymys, kalpeus, yleiskunnon heikkeneminen, sydämentykytys, hengästyminen ja levottomat jalat.

Raudanpuute on maailman yleisin ravintoainepuutos. Raudanpuute koskee erityisesti naisia; arviolta 25–40 prosentilla naisista on jossain elämänsä varrella raudanpuuteanemia. 

Raudanpuute voi kehittyä, mikäli rautaa ei saada riittävästi, sitä menetetään liikaa tai sitä ei imeydy riittävästi. Jos rautavarastot tyhjenevät kokonaan, seuraa tästä raudanpuuteanemia.

Rautaa on runsaasti muun muassa maksa- ja liharuoissa, ja sitä saadaan jonkin verran myös kasviperäisistä lähteistä. Tarvittaessa raudan saantia täydennetään ravintolisillä. Pelkkä raudan saanti ei kuitenkaan vielä kerro siitä, kuinka suuri osa raudasta lopulta imeytyy suolistossa.

Raudanpuutteen tutkimuksiin on nykyään helppoa hakeutua itsenäisesti esimerkiksi Puhdin kautta. Ferritiini on ensisijainen raudanpuutteen osoittaja. Alhainen ferritiinitaso voi merkitä raudanpuutosta. Hemoglobiini puolestaan paljastaa anemian. Näiden lisäksi on hyvä tutkia myös tulehdusarvo CRP, koska tulehdustila voi vaikuttaa ferritiiniarvoon.

Milloin viimeksi kävit kattavassa terveystarkastuksessa?

Omia elintapoja voi arvioida kokonaisuutena esimerkiksi Puhti-terveystarkastuksella. Terveystarkastus antaa monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistö voi. Kun elimistösi on tasapainossa ja elintapasi kunnossa, jaksat paremmin arjessa, saat lisää energiaa liikuntaan ja voit ennaltaehkäistä sairauksia!

Puhti on palvelu, joka helpottaa tutkimuksiin pääsyä ja tulosten tulkintaa. Kaikkiin Puhdin tutkimuksiin pääsee helposti ja nopeasti ilman lähetettä. Laboratoriot löytyvät useilta paikkakunnilta ympäri Suomen.

Puhdin suosituin testipaketti, Puhti-terveystarkastus sisältää 30 eri mittaria. Mukana on mm. täydellinen verenkuva, kolesteroli, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, tulehdustila sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toiminta.

Puhdin tulosraportilla esitetään tulokset selkeinä palkkeina ja viitearvoihin vertailtuna. Raportilla myös kerrotaan, mitä eri arvot tarkoittavat ja miten niihin voi vaikuttaa esimerkiksi elintavoilla.

Mikäli tutkimustulokset herättävät kysymyksiä, on oireita tai herää epäilys sairaudesta, voi lääkärin etäkonsultaation tilata erikseen suoraan tulosraportilta.

Hyödynnä tarjous: -10% Puhdin tutkimuksista

Tilaa nyt: saat 10 prosentin edun Puhdin tutkimuksista koodilla TUNNE10

Tilaa viimeistään 23.2.2021 hyödyntääksesi tarjouksen. Voit tilata jo nyt ja varata ajan laboratorioon, kun sinulle sopii. Tilaus on voimassa vuoden.