Ystävykset Nasim Selmani ja Nosh A Lody ovat ymmärtäneet, ettei ahdas miehen malli tee kenellekään hyvää.

TEKSTI MARI UUSIVIRTA 
KUVAT EEVA ANUNDI  

Nasim Selmani:  

“Olen suurimman osan elämästäni joutunut peittelemään isoa osaa itsestäni. Olen pyrkinyt siihen, etten näytä heikkoutta tai tunteita ja pysyn muiden silmissä tyypillisessä miehen mallissa. 

Sellaisesta toksisesta maskuliinisuuden mallista kärsivät kaikki. Parikymppisenä olisin toivonut, että joku olisi puhunut näistä asioista ääneen. 

Tapasimme Noshin kanssa yläasteikäisinä, kun hän taklasi minut jalkapallo-ottelussa. Olimme koko lukion samalla luokalla ja vietimme paljon aikaa yhdessä, meillä oli tosi tiivis porukka. Sitten rupesin pelaamaan korista ja Nosh futista. Näimme vuosittain lukioporukan pikkujouluissa.

Vuonna 2019 Nosh mainitsi ekan kerran ideasta tehdä podcastia tunteista, mutta jätimme sen silloin hautumaan. Totesimme, ettemme olleet vielä valmiita puhumaan näistä asioista tällä tavalla.

Viime talvena lukion jäbäporukalla oli mökkireissu. Oli sovittu, että jokainen pitää puheen tärkeästä aiheesta. Yksi ystävä avasi tulpan kertomalla, kuinka hän on vasta nyt ymmärtänyt, millaisia etuoikeuksia hänellä valkoisena, cis-sukupuolisena heteromiehenä on tässä yhteiskunnassa. 

Hän oli reflektoinut sitä ja ymmärtänyt, että esimerkiksi lukioporukassamme on ihmisiä erilaisista etnisistä taustoista ja ettei kaikilla ole samanlaisia etuoikeuksia kuin hänellä. Se oli niin upea keskustelunavaus, että itkin.

Sen jälkeen kaikki rupesivat vuorotellen puhumaan parisuhteista, mielenterveydestä, taloudellisista asioista, kaikesta haavoittuvaisesti ja avoimesti. Kuuntelimme ja tuimme toisiamme.

Tällaisessa keskustelussa on ihan uskomaton voima. Reissun jälkeen minulla oli kevyt olo, ihan kuin olisin liitänyt. Sanoin Noshille, että meidän on pakko tehdä podcast aiheesta. Hän pisti heti WhatsApp-ryhmän pystyyn.

Kävin vuonna 2018 NLP-kurssin (neurolingvistinen ohjelmointi). Se on ajattelutapa ja toimintamalli, joka auttaa kehittämään ja käyttämään osaamistaan parhaalla tavalla. Sain kurssilta apua ja työkaluja itseni, ajatusteni ja kokemusteni ymmärtämiseen. Myöhemmin osallistuin kymmenen päivän hiljaisuusretriitille päästäkseni vielä syvemmälle ajatuksiini.

Tunteita tulisi pystyä käsittelemään tai niistä puhumaan jollekin. Jos tunnetta ei käsittele, se pakkautuu ja saattaa purkautua huonona käytöksenä, aggressiivisena puheena tai muuna negatiivisena asiana.

Kun olen uskaltanut puhua hankalista tunteista ja asioista pintaa syvemmältä, olen tajunnut, että vitsi, en olekaan ainoa, joka tuntee näin. Esimerkiksi kun kerroin opiskeluaikoinani olleeni hieman masentunut, moni muukin uskalsi kertoa masennuksestaan ja siitä, millaisia asioita oli käynyt läpi sen aikana. 

Tunteiden käsittelyllä on ollut iso merkitys. Nykyään koen oloni paljon onnellisemmaksi ja iloisemmaksi kuin muutama vuosi sitten. Jos joku vaikka kritisoi minua, en enää mene niin helposti puolustusasemiin, vaan kuuntelen ja yritän ymmärtää.

Jäbät ja tunteet -podcastin tiimissä on yhteensä kuusi jäsentä, mutta äänessä olemme minä, Nosh ja Miro Olsoni. Kaikki osallistuvat käsikirjoittamiseen ja ovat melkein aina nauhoituksissa mukana. Porukka on Noshin kokoama. 

Aloitamme tai lopetamme jokaisen tapaamisen kierroksella, jossa jokainen voi minuutin ajan kertoa hyvästä tai hankalasta asiasta. Se ei ikinä ole vain minuutti.

On ollut upeaa nähdä, miten jokainen meistä on kasvanut ihmisenä. Toivoisin, että jokaisella ihmisellä ja varsinkin jäbällä olisi porukka, jossa on psykologisesti turvallista jakaa omia tunteitaan.”

“Kun olen uskaltanut puhua hankalista tunteista ja asioista pintaa syvemmältä, olen tajunnut, että vitsi, en olekaan ainoa, joka tuntee näin.” 

Nosh A Lody:

“Tunteet eivät tietenkään määrittele meitä täysin, mutta ovat läsnä koko ajan ja ohjaavat meitä. Kun ymmärtää, mitä tuntee, ymmärtää paremmin itseään.

Omalla kohdallani itsetutkiskelu ja oman identiteetin löytäminen alkoivat jalkapallouran päättymisestä. Se on ollut pelottavaakin, mutta tosi palkitsevaa. Kun olen tutustunut itseeni, olen joutunut hyväksymään itsestäni asioita, joita en ole tiennyt enkä ymmärtänyt aiemmin.

Kun lopetin jalkapallon, huomasin, etten ollutkaan niin hyvässä paikassa kuin olin luullut. Minuun on vaikuttanut suuresti se, että isäni kuoli, kun olin 14-vuotias. Sen ymmärtäminen vei paljon aikaa, mutta sen jälkeen olen päässyt tähän, missä nyt olen.

Olen aina ollut herkkä. Tunnen asiat, ilot ja surut, vahvasti. Ennen esimerkiksi huono suoritus urheilussa tai konfliktit ihmissuhteissa vaivasivat minua raskaasti ja pitkään. Koska en puhunut näistä tunteista, ne jäivät painamaan mieltäni ja vaikuttivat jaksamiseeni. En ollut yhtä energinen ja positiivinen kuin tavallisesti.

Olen aina tunnistanut tunteet hyvin mutta oppinut turruttamaan ne. Kun sitä on tehnyt pitkään, ei enää tunnista, mistä tunteet johtuvat. Siitä on seurannut turhautumista ja kokemus siitä, ettei tule ymmärretyksi ihmissuhteissa. Nyt olen ymmärtänyt, että tunteiden sanoittaminen helpottaa taakkaa ja auttaa niiden käsittelyssä.

Muutama vuosi sitten olin jatkoilla viiden tuttavan kanssa. Olin vastikään lopettanut ammattilaisuran, ja juttelimme hyvien bailujen jälkeen elämästä. Sinä iltana Jäbät & Tunteet heitettiin ensimmäisen kerran ilmoille.

Pyöritin ideaa kaksi vuotta päässäni. Sitten elämän varrelta löytyivät ne ihmiset, joiden kanssa oikeasti halusin tehdä tämän.

Nasimin kanssa olemme tunteneet toisemme pitkään ja lähentyneet viime vuodet. Olen aina ihaillut häntä suuresti ja ammentanut häneltä paljon empatiaa ja ymmärrystä. Kaveriporukassamme Nasim on nuoresta lähtien halunnut varmistaa, että kaikki tuntevat olevansa osa ryhmää. Samoin J&T-projektissa hän on huolehtinut kaikkien jaksamisesta ja puhaltanut meidät tiiviiksi porukaksi.

Olin lopettamassa psykoterapiaa samoihin aikoihin, kun aloimme äänittää ensimmäisiä jaksoja. Podcastissa ja jäbien kanssa olen päässyt jatkamaan vaikeiden asioiden sanoittamista ja niistä ääneen puhumista sekä käyttämään terapiassa oppimiani työkaluja ihmisten kanssa, joiden seurassa on turvallista ja hyvä olla.

Podcast on muuttanut ystävyyttämme Nasimin ja muiden kanssa. Olemme aiempaa tiiviimmin tekemisissä ja opimme tuntemaan toisemme eri tavoin. Se on ihanaa. Se, että joku kuuntelee ja haluaa ymmärtää, tuntuu vapauttavalta ja antaa energiaa.

Missiomme on tavoittaa nuorempia jäbiä, tarjota heille mallia tunteistaan puhuvista miehistä. Sellaista mallia meillä ei ollut, mutta sitä olisi tarvinnut. Haluamme näyttää, että on useita tapoja ilmaista itseään ja tunteitaan, ja luoda mahdollisimman monia väyliä siihen. Podcastin lisäksi niitä ovat esimerkiksi kuvitukset Instagramissa tai fyysiset tapahtumat.

Sillä, että jäbät osaavat entistä paremmin käsitellä tunteitaan, on suuria yhteiskunnallisia vaikutuksia. Hyvinvoiva yksilö on tämän maan tukipilari. Kun kokee tulevansa ymmärretyksi, se näkyy fyysisessä hyvinvoinnissa, jaksamisessa, sosiaalisessa kanssakäymisessä ja työelämässä sekä vaikuttaa hyvällä tavalla muihin. Siksi on pyrittävä siihen, että jokainen meistä voi hyvin.”

Haluatko lukea lisää mielen hyvinvoinnista? Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto. Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin.