TEKSTI MERI NYKÄNEN 

Miksi jotkut auttavat toisia niin, että uupuvat itse? Onko se edes aitoa myötätuntoa? Kysymykseen vastaa Mielenterveyden keskusliiton kuntoutussuunnittelija Terhi Kimmelma-Paajanen.

Toisten auttamisessa yli omien voimavarojen on usein kyse jämäkkyyden puutteesta ja rajojen asettamisesta. Jos auttaminen vie voimat, ei ole kuunnellut tarpeeksi omaa jaksamistaan.  

Rajojen asettaminen on vaikeaa, jos sitä ei ole lapsena tai nuorena oppinut tai jos rajoja on jossain vaiheessa elämää rikottu. Rikkominen on voinut tapahtua hankalissa ihmissuhteissa, joissa ei ole tullut kuulluksi. Jos suhteessa on ollut mukana alkoholia tai väkivaltaa, rajoistaan ei ehkä ole uskaltanutkaan pitää kiinni. 

Omien rajojen löytyminen voi tuntua aluksi hankalalta ja kivikkoiselta tieltä. Kestää aikansa, että oppii sanomaan tarvittaessa ei. 

Aluksi läheiset saattavat ihmetellä ja panna hanttiin, kun aina auttavainen ihminen ei enää toimikaan heidän toiveidensa mukaisesti. Jos läheiset eivät tätä ymmärrä, voi kysyä, ovatko he olleetkaan oikeita ystäviä. Ihmissuhde on tasapainossa, kun molemmat pitävät kiinni rajoistaan ja mukana on aitoa myötätuntoa molemmin puolin.

 

Miksi autat väsymykseen asti? 

Kannattaa miettiä, onko toisen auttaminen viimeisillä voimavaroilla aitoa myötätuntoa vai sittenkin hyväksytyksi tulemisen tarvetta. Miksi auttaa toisia yli omien voimavarojensa? Haluaako kenties niin paljon kuulua porukkaan, vai pelkääkö ehkä hylätyksi tulemista?

Toisilla on muita enemmän miellyttämisen tarvetta, ja silloin tulee helposti lähdettyä avuksi. Jos tästä tunnistaa itsensä, voi tunnustella, mitä tapahtuu, jos ei teekään joskus toisen tarpeen mukaan. Millaisia tunteita herää? Syyllisyyttä tai hylätyksi tulemisen pelkoa? Yksin jäämisen pelko voi johtaa siihen, että tekee kaiken mitä toinen haluaa, jottei hän vain lähde. 

Jos on tullut lapsena kunnioitetuksi, osaa myös aikuisena kunnioittaa paremmin omia tarpeitaan. Kunnioituksen puute johtaa helposti oman olon vähättelyyn ja ajatukseen, ettei ole toisen avun arvoinen. Tästä voi muodostua haitallinen toimintamalli: kun auttaa ja on reipas, saa hyväksyntää. 

Aikuisena ei kuitenkaan ole liian myöhäistä alkaa harjoitella rajojen asettamista ja myötätuntoa – ne ovat kunnioitusta itseä kohtaan. Myös toiset alkavat kunnioittaa ihmistä, joka pitää kiinni omista rajoistaan.

 

Mieti myös näitä! 

Mitä on aito myötätunto?

Aito myötätunto toisia kohtaan edellyttää myötätuntoa itseä kohtaan. Oma vaativuus voi joskus heijastua muihin, vaikka sitä ei itse helposti huomaa – tai myönnä.

 

Miksi auttaa viimeisillä voimillaan?

Jos on hyvin stressaantunut, on vaikeaa olla myötätuntoinen toisia kohtaan. Myötätunto onnistuu paremmin, kun itsellä on voimavaroja. Siksi viimeisillä voimilla toisten auttaminen ei ehkä olekaan myötätuntoa vaan jotain muuta.

 

Tekeekö vaativuus tehokkaaksi? Tutkimusten mukaan itsemyötätunto parantaa suorituksia ja tehokkuutta. Itsensä moittiminen sen sijaan vie energiaa ja latistaa. Ja kun mieli on lannistunut, rohkeus ja yrittäminen katoavat. 

 

 

 

 

Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto.  Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin tai lahjaksi.  

Tilaa lehti