TEKSTI MARJA-TERTTU KORPPILA KUVITUS MARIA VILJA  

 

Myönteisyys on taito, jota kuka tahansa voi halutessaan opetella. Niin on tehnyt myös psykologi, joogaopettaja ja joogaterapeutti Outi Pikkuoksa.

Hänelle myönteisyystaitojen tietoinen opettelu on tuonut paljon tyytyväisyyttä omaan elämään.

Fiksua myönteisyyttä harjoittelemalla voi saada elämään uusia näkökulmia ja lisätä perustyytyväisyyttä.

 

Oivallus 1

Fiksu myönteisyys ei piilota huonoja hetkiä hymytarran alle 

Fiksu myönteisyys tarkoittaa vaikeiden tunteiden säätelemistä ja sietämistä – ja myönteisten tunteiden ruokkimista. Toksisessa positiivisuudessa taas ikäviltä tuntuvien hetkien sietokyky heikkenee. Samalla se synnyttää vääriä uskomuksia.

− Ikään kuin vain paras päivä ikinä olisi arvokasta, hyvää ja oikeaa elämää. Siitä taas seuraa herkästi syyllisyyttä, että no, miksi minusta tuntuu taas näin pahalta, Outi Pikkuoksa kuvailee.

Toksisen positiivisuuden kautta ihminen saattaa myös sivuuttaa todelliset ongelmansa. Välttely voi olla mielen puolustautumiskeino. 

− Elämässä on aina haastavia kohtia, konflikteja ja muita tilanteita, jotka täytyy kohdata. Jos niitä välttelee liimaamalla hymytarran jokaisen ikävän asian päälle, ne eivät katoa mihinkään. Varsinkaan, jos asiat ovat sellaisia, joille pitäisi tehdä jotain.

 

Oivallus 2

Myönteisyyden siemen on siinä hetkessä, kun hyväksyt kaikki tunteesi – kuitenkaan takertumatta niihin

Positiivinen ajattelu voi tuntua päälle liimatulta, jos on esimerkiksi koronapandemian vuoksi pahasti velkaantunut tai lähipiirissä on vakavasti sairastuneita. Kielteisiä tunteita kokiessa on tärkeää antaa itselleen oikeutusta ja hyväksyntää: minusta tuntuu tosi pahalta, ja se on ihan ok.

Outi Pikkuoksan mielestä myönteisyys rakentuu radikaalista ja täydellisestä itsensä hyväksymisestä. 

− Siitä, että unohtaa ulkopuoliset odotukset, muiden ajatukset ja mielipiteet. Olen tämmöinen kuin olen ja tämmöisessä tilanteessa kuin olen. 

Mitä hyväksyvämmin kielteisiin tunteisiin suhtautuu, sitä helpompi niiden kanssa on elää. Tärkeintä on antaa tunteilleen luvan olla − ei jäädä jumiin, uhriutua, saati vältellä. 

Hyväksynnän rinnalle kannattaa tuoda ajatus ihmisyydestä. Kielteiset tunteet kuuluvat joka tapauksessa tunteidemme joukkoon. Ne eivät kerro mitään ihmisenä onnistumisesta.

Totta kai on paljon mukavampaa tuntea turvaa, rauhaa ja muita myönteisiä tunteita, Pikkuoksa sanoo. Siihen pitääkin pyrkiä, koska negatiivinen ajattelu ja kielteiset kokemukset ovat isoja stressitekijöitä. Siksi on hyvä ruokkia luottamuksen ajatuksia. Vaikka kokisi olevansa elämänsä aallonpohjassa, sekin tunne menee ohi.

− Mikään elämässä ei ole niin varmaa kuin se, että kaikki muuttuu. Myös onnen hetket! Onnellisuuskäsite onkin saanut paljon kritiikkiä, koska ei ihminen voi olla koko ajan onnellinen.

 

 

Juttu on julkaistu Tunne & Mieli -lehdessä 2/2022. Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi myös tilata kotiin.  

Tilaa lehti