TEKSTI ANNE SALOMÄKI 

 

MIETI, MIKSI RAJAAT ÄLYAIKAA 

Monissa älypuhelimissa ja sovelluksissa on valmiita rajoitteita, joilla voi mykistää  ilmoituksia tai asettaa muistutuksia, jotka hälyttävät tietyn aikarajan ylittymisestä. Psykologi Mari Laari neuvookin tutkimaan, millaisia ratkaisuja oma laite tarjoaa. Ilmoituksia määritellessä tulee väkisinkin pohdittua, mitkä asiat ovat itselle tärkeitä.

Oleellisilta on kuitenkin miettiä, mitä ulkoisella rajoittamisella hakee.

– Mieti, mikä sisäinen motivaatiosi ruutuajan vähentämiselle on. Seuraa, miten muutos vaikuttaa: onko olosi rauhallisempi kuin pakkomielteisesti somea selatessa?

 

ÄLÄ UNOHDA OFF-NAPPIA

Saatamme itsekin toivoa, että saisimme joskus olla ilman puhelinta. Esimerkiksi patikkaretkellä puhelin voi kuitenkin olla hyvä olla mukana turvallisuussyistä. Tarvittaessa saamme nopeasti yhteyden muihin.

Laari huomauttaa, että moni ihminen on unohtanut virtanapin olemassaolon.

– Jos et tarvitse puhelinta mutta haluat pitää sitä mukana siltä varalta, että jotain sattuu, sen voi panna kiinni ja syvälle reppuun, hän muistuttaa.

Jos patikoidessa haluaa vaikkapa käyttää karttaa, kuunnella äänikirjaa tai ottaa valokuvia, ilmoituksia rajoittamalla tai lentotilaa käyttämällä voi varmistaa, ettei luuri häiritse turhaan.

 

HARJOITTELE EROON NYPLÄÄMISESTÄ 

Jos läsnä on toinen ihminen tai enemmänkin porukkaa, puhelimen näpelöinti voi tuntua muista epäkohteliaalta. Laari kannustaa miettimään aktiivisesti, missä tilanteissa puhelin jätetään sivuun ja milloin sitä käytetään johonkin hyödylliseen.

– Puhelimen käytön vähentämisessä auttaa, jos sitä ei kaiva esiin automaattisesti vaan miettii ennalta, mitä asioita aikoo hoitaa. Toki joskus voi kaivata somen selailua ja muuta ajelehtimista, mutta on hyvä tunnistaa, milloin se on mielekästä ja milloin pakkomielteistä.

Kotonakin voi pitää paikkoja, joihin puhelin ei kuulu. Ilmeisin on sänky, sillä älypuhelimen virikkeet nostavat vireystilaa eikä ylikierroksilla käydessä ole helppoa saada unta.

 

PÄÄSTÄ IRTI TYKKÄÄMISKIERTEESTÄ 

Tykkäysten ja sydämien kyttääminen on osa somekulttuuria. Mikäli kokee muiden odottavan reaktioita ja loukkaantuvan, jos niitä ei tule, asian voi ottaa puheeksi.

– Kannattaa vaikkapa jättää tykkäämättä kaverin postauksesta ja myöhemmin kysäistä, huomasiko kaveri koko asiaa. Usein pelkäämme, mitä muut ajattelevat, vaikka oikeasti he eivät ajattele asiasta yhtään mitään, Laari sanoo.

Muille voi myös kertoa jättäneensä somea vähemmälle. Kuka tietää – ehkä he jopa tukevat kokeilua tai innostuvat siihen mukaan itse.

Esimerkiksi Instagramin käytön vähentämistä voi niin ikään harjoitella porukalla. Mitä jos sovittaisiin, että kukaan ei julkaise tästä brunssista yhtään kuvaa somessa, vaan hetki jaetaan vain läsnäolijoiden kesken?

 

KESKITY HYVÄÄ TEKEVÄÄN SISÄLTÖÖN 

Älypuhelimessa on paljon hyviä ja käytännöllisiä ominaisuuksia, joilla voi myös edistää hyvinvointiaan. Vaikka niin sanotut dumbphonet eli netittömät matkapuhelimet ovat tehneet uutta tulemista, älypuhelimen käytön vähentämisen ei tarvitse tarkoittaa siitä luopumista.

Mari Laari toivoo ihmisten kuitenkin miettivän, mitkä asiat puhelimen käytössä edistävät hyvinvointia ja mitkä uhkaavat sitä. Hän muistuttaa, että monet sovellukset on luotu ruokkimaan dopamiiniryöppyjen kaipuuta, joten niiden koukuttavuus ei ole ihmisen omaa syytä.

– Jos tunnistaa, että vaikkapa somessa pyöriminen aiheuttaa ahdistusta, se kannattaa lopettaa. Ei omia ajatuksia voi kytkeä pois päältä, mutta niitä voi ohjata toisaalle.

Somesta voi toki löytyä myös paljon hyvinvointia edistäviä asioita, kuten vertaistukea. Laari neuvookin kuluttamaan sellaista sisältöä, josta tulee hyvä olo. Silloin algoritmit tarjoavat sitä entistä enemmän.

 

TEE PUHELIMEN KÄYTTÖ HANKALAKSI 

Pakkotaukoja puhelimesta saa harrastamalla vaikkapa uimista tai tekemällä muita asioita, joissa puhelin ei voi olla mukana. Puhelimeen tarttumista voi myös tahallaan hankaloittaa jättämällä luuri latautumaan kotona toiseen huoneeseen tai pitämällä sitä äänettömällä laukun pohjalla ystävän luona kyläillessä.

– Fyysinen etäisyys ja vaivannäkö antavat pienen tuumaustauon, jonka aikana voi miettiä, tarvitseeko puhelimeen tarttua.

Esimerkiksi asiantuntijatyöläiselle kesäloma voi olla hyvä aika tarkoituksella vähentää puhelimen käyttöä, kun työasioita ei tarvitse seurata jatkuvasti. Koska rutiinit rikkoutuvat muutenkin, näitäkin tottumuksia voi samalla myllätä uusiksi.

On hieno tunne huomata, ettei ole kokonaiseen tuntiin edes ajatellut puhelintaan. Se on lepohetki aivoille ja mahdollisuus keskittyä hetkeen.

 

 

 

 

Tunne & Mieli on lehti mielen hyvinvoinnista. Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi myös tilata kotiin.  

Tilaa lehti