TEKSTI MERI NYKÄNEN  

 

Miten päästä sohvalta ylös, kun liikkuminen ei huvita? Mielenterveyden keskusliiton liikunta- ja elintapojen asiantuntija Kati Rantonen kehottaa lisäämään aluksi askelia arkeen.

 

OLE REALISTI JA ALOITA ASKEL KERRALLAAN

Liikkumista voi lisätä aluksi omiin arkitoimiin, jos säännöllisestä liikkumisesta on pitkä aika.

Voit valita rappuset hissin sijaan, jättää auton kauemmas parkkipaikalla ja tauottaa paikallaan oloa nousemalla ylös. Pienillä säännöllisillä teoilla saa helposti lisää askelia arkeen. 

Vähäinenkin liikkumisen edistäminen parantaa terveyttä. Arkiliikunta on myös kestävämpi tapa saada säännöllistä liikettä elämään kuin nopeat rykäisyt joulun jälkeen tai keväällä, jolloin “pitäisi päästä rantakuntoon”. 

Pienet ja realistiset tavoitteet, kuten alkuun korttelin ympäri käveleminen, voivat toimia paremmin kuin neljän kilometrin lenkki joka aamu. Jos aloitus on liian rankka tai omaan elämäntilanteeseen ja voimavaroihin sopimaton, innostus häviää nopeasti.  

 

MIETI, MIKSI LIIKUT 

Kannattaa pohtia, mitkä ovat itselle merkityksellisiä ja arvokkaita asioita ja miten liikkuminen edistää niitä. Joku voi esimerkiksi huomata, ettei jaksa leikkiä lasten tai lastenlasten kanssa, kun kunto on mennyt niin huonoksi. Silloin motivaatio liikkumiseen löytyy siitä, että lapset ja heidän kanssaan puuhaaminen ovat tärkeitä. 

Se, että saa pudotettua kaksi kiloa painoa, ei riitä kovin pitkäksi aikaa pitämään motivaatiota yllä. Sisäinen ja pidempiaikainen tavoite sen sijaan tuo liikunnan varmemmin osaksi elämää. 

Yksikin kävelylenkki vaikuttaa myönteisesti, mutta liikunnan olisi hyvä olla säännöllistä – silloin sillä on pitkäaikaisia vaikutuksia.

Säännöllisesti liikkuva ehkä huomaa, että kunto kohenee ja uni tulee entistä helpommin. Muutokset lisäävät motivaatiota jatkaa liikkumista. 

 

VAATTEET VALMIIKSI EDELLISENÄ ILTANA

Jos liikkumisen rytmi ei tahdo löytyä, voit kokeilla erilaisia keinoja: Sovi kaverin kanssa, että lähdette yhdessä liikkumaan. Silloin kynnys peruuttaa on korkeampi. Tai asettele varusteet odottamaan jo edellisenä iltana, niin lähteminen helpottuu. 

Toisia motivoi tekniikka, kuten aktiivisuusmittarit tai kännykän sovellus, joka mittaa askelia. Jotkut taas nauttivat siitä, että merkkaavat liikkumiset tarkkaan kalenteriinsa, mikä toisia voi ennemminkin ahdistaa.

Jos yksi liikuntakerta jää joskus väliin, koko hommaa ei kannata lyödä läskiksi vaan jatkaa siitä, mihin jäi. 

Myös kotona liikkuminen onnistuu, sillä netissä on paljon ohjattuja tunteja, sekä rauhallista joogaa että vauhdikkaampaa zumbaa. Katso esimerkiksi Youtuben maksuton tarjonta. Myös Mielenterveyden keskusliiton Youtube-sivuilta löytyy ohjattuja jooga- ja asahi-harjoituksia ja nettisivuilta 12 viikon kävelyohjelma Askeleita arkeen

Liikkuminen lisää sekä fyysistä, psyykkistä että sosiaalista hyvinvointia. Liikkumisen ei tarvitse välttämättä kohottaa fyysistä kuntoa, jotta se vähentää esimerkiksi ahdistuneisuutta. Tärkeintä on, että aloitat liikkumisen riittävän kevyesti ja oman kunnon mukaan. 

 

KOKEILE NÄITÄ!

 

Uusi laji 

Testaa rohkeasti uusia lajeja ja tapoja liikkua, niin löydät oman juttusi. Yhdelle metsässä kävely on rauhoittava kokemus – toinen pelkää, että mitähän mörköjä siellä tulee vastaan. 

 

Omaan rytmiin 

Vaikka naapurisi lähtisi joka aamu kuudelta lenkille, sen ei tarvitse olla sinun juttusi, jos et ole aamuihmisiä. Ehkä käyt mieluummin iltapäiväkävelyillä tai tanssit kotona lempimusiikkisi tahtiin.

 

 

 

 

Tunne & Mieli on lehti mielen hyvinvoinnista. Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi myös tilata kotiin.  

Tilaa lehti