TEKSTI MERI NYKÄNEN  

 

Onko pitkän sairausloman tai muun tauon jälkeen mahdollista päästä kiinni työelämään? Mielenterveyden keskusliiton kouluttaja Jyrki Rinta-Jouppi kehottaa aluksi miettimään, millaiset asiat tuovat hyvinvointia omaan arkeen.  

 

SE ON MAHDOLLISTA!

Työelämään palaaminen on mahdollista tauon jälkeen. Mutta myös ilman työelämää on mahdollista viettää hyvää elämää. 

Omalle hyvinvoinnille on eduksi löytää jotain mielekästä tekemistä. Se voi olla työtä, opiskelua tai vaikka vapaaehtoistyötä.

On tärkeää päästä käyttämään omaa osaamistaan. Jos jää vain mietiskelemään asioita eikä tee mitään, siinä saattaa käydä lopulta huonosti. Oman sisäisen motivaation löytämiseen kannattaa panostaa.  

Voi vaatia paljon työtä, että pääsee kiinni arkeen ja työhön. Kuitenkin ihmiset ovat päässeet eteenpäin ja työelämään hyvin huonoistakin tilanteista – vuosien poissaolojen ja sairauskierteiden jälkeen. 

 

ETSI ONNISTUMISEN KOKEMUKSIA

Mielessä saattaa pyöriä paljon kysymyksiä muun muassa siitä, hyväksyvätkö muut minut ja olenko jotenkin epäonnistunut.

Silloin on tärkeää saada arkeen onnistumisen kokemuksia. Ne voivat olla alkuun pieniäkin. Moni on aloittanut liikunnan lisäämisellä: kun käy kerran päivässä kävelylenkillä, kaupassa tai vaikka tapaamassa kaveria, on jo tehnyt jotain.

On taito osata tuottaa itselleen onnistumisen kokemuksia. Se onnistuu, kun omat tavoitteet ja askeleet arjessa ovat tasapainossa voimavarojen kanssa. Tätä on hyvä harjoitella. Elämää on helpompaa muuttaa onnistumisen kokemusten avulla kuin liian suurilla tavoitteilla – silloin jää helposti syyttelemään itseään. 

Kun yhdestä asiasta tulee helppoa, voi siirtyä seuraavaan. Asioiden pilkkominen ja pienistä askelista itsensä palkitseminen vievät elämää parempaan suuntaan. 

Kun arki alkaa toimia, myös hakeutuminen takaisin työhön tai opintojen pariin helpottuu. 

 

MISTÄ SAAT AIDOSTI HYVÄÄ OLOA?

Tunnistatko, mitkä asiat sinua motivoivat? Mitkä ovat omat arvosi ja tarpeesi? 

Ulkoisten odotusten ja paineiden sijaan kannattaa keskittyä siihen, mitkä ovat arvokkaita asioita itselle. Omien arvojen ja tarpeiden mukaan toimiminen tuovat hyvää oloa. Niistä voi tulla tietoiseksi pysähtymällä ja kiinnittämällä niihin huomiota.

Kun teemme asioita, jotka tyydyttävät tarpeitamme, syntyy positiivisia tunteita. Saatamme haluta komeaa työuraa, mutta se ei välttämättä tuo hyvää oloa, jos tarvitsisimme lepoa. On hyvä oppia erottamaan halu ja tarve toisistaan. 

Yhteiskunnassa olisi hyvä käydä laajempaa keskustelua itsensä johtamisesta voimavarojen näkökulmasta. Meille kaikille tekisi hyvää tulla tietoiseksi omista voimavaroistamme ja oppia havainnoimaan tunteitamme ja tarpeitamme. Näin voimme saada lisää psyykkistä joustavuutta ja päästä eteenpäin. Ihminen on itse paras voimavara työllistymiseen.

 

PYYDÄ APUA POHDINTOIHIN 

Kun arki sujuu, voi alkaa verkostoitua, etsiä osa-aikatöitä ja hakea apua työllistymiseen TE-toimistosta tai järjestöjen työllistymishankkeista. Kun mahdollisuuksista alkaa ottaa selvää, saattaa yllättyä, mitä kaikkea on tarjolla. 

On hyvä opetella pyytämään apua jo pieniinkin pohdintoihin. Ehkä ystävistä tai tuttavapiiristä löytyy joku, jonka kanssa voi keskustella omasta prosessista? 

Jos mikään ei tunnu etenevän ja asiat jumiutuvat, voi kokeilla, olisiko jokin toinen suunta sittenkin parempi. Epäonnistumisen miettimisen sijaan kannattaa toimia ja kokeilla erilaisia suuntia. Kokeilut voivat viedä kohti työllistymistä. 

Sekin on hyvä muistaa, että pelkkä olemassaolo riittää siihen, että on tärkeä yhteiskunnan jäsen. Jokaisella on oikeus arvokkaaseen elämään. 

 

 

 

 

 

Juttu on julkaistu Tunne & Mieli -lehden numerossa 4/22. Tunne & Mieli on lehti mielen hyvinvoinnista. Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi myös tilata kotiin.  

Tilaa lehti