TEKSTI MERI NYKÄNEN  

Miten omasta mielenterveydestään voisi pitää itse huolta?

Keinoja on monia, vakuuttavat Mielenterveyden keskusliiton kouluttaja Merja Matilainen ja verkkokoulutussuunnittelija Päivi Tonteri.

Esimerkiksi liikkuminen, luontokokemukset ja itsemyötätunnon opettelu voivat edistää mielen hyvinvointia.

 

Mielenterveys on osa kokonaisvaltaista terveyttä. Kun huolehdimme sekä kehostamme että mielestämme, hoidamme myös mielenterveyttämme.

Mielenterveyttä suojaavat muun muassa hyvä fyysinen terveys, tunne- ja vuorovaikutustaidot, hyvät ihmissuhteet ja omien arvojen mukainen arki.

Ulkoisia suojaavia tekijöitä ovat esimerkiksi turvallinen elinympäristö ja riittävä toimeentulo. Kaikkeen ei voi vaikuttaa arjen valinnoillaan, mutta joihinkin voi.

 

On kuitenkin tärkeä muistaa, että mielenterveysongelmat eivät ole omaa syytä. Emme voi valita perimäämme, kasvuympäristöämme ja kaikkia elämänkokemuksiamme.

Mielenterveys ei myöskään tarkoita, etteikö elämään mahtuisi kriisejä ja sairauksia. Myös mielenterveyden häiriöön sairastuneen mielenterveyttä voi vahvistaa, ja sairauden kanssakin voi elää hyvää elämää.

Jos haluaa tehdä parempaan hyvinvointiin tähtääviä muutoksia, on hyvä yrittää olla itselleen armollinen. Kaikkea ei tarvitse eikä voikaan muuttaa kerralla. Aluksi voi valita vaikka yhden asian, johon kiinnittää huomiota.

 

Uni ja lepo ovat tärkeitä elimistön palautumiselle ja suojaavat myös mielenterveyttä. Unta olisi hyvä saada 78 tuntia yössä ja lisäksi pitää päivän mittaan pieniä palauttavia lepotaukoja.

Univaikeudet ovat hyvin yleisiä ja vaativat usein kokonaisvaltaista arjen ja elintapojen tarkastelua. Joskus toimivin lääke voi olla se, että tekee korjausliikkeitä muilla hyvinvoinnin alueilla. Esimerkiksi säännöllinen ateriarytmi ja terveelliset ruokavalinnat tekevät hyvää mielelle. Tutkimuksissa on nähty, että masentuneilla ruokavalion parantaminen voi vähentää oireita.

Asiasta ei kuitenkaan ole tarkoitus ottaa stressiä, vaan ruuasta ja ruokahetkistä on lupa nauttia.

Liikuntakin tekee hyvää mielelle ja muun muassa lievittää masennusoireita sekä ahdistuneisuutta. Se lisää elimistössä mielihyvää tuottavia aineita, voimistaa aivojen verenkiertoa ja parantaa unen laatua. Tärkeintä on löytää itselle mieluinen tapa liikkua ja muistaa lepo sen vastapainona.

 

Merkitykselliset ihmissuhteet ovat olennainen osa mielenterveyttä. Toisten seurassa pääsee harjoittamaan vuorovaikutus- ja tunnetaitoja. Myös fyysinen läheisyys rakkaiden ihmisten kanssa lisää hyvän olon tunnetta.

Jos jokin ihmissuhde kuormittaa, kannattaa pohtia sen rajoja ja omaa jaksamistaan. Viekö suhde jatkuvasti energiaa enemmän kuin antaa? Sivuutanko aina omat tarpeeni, kun toisen tarpeet menevät etusijalle?

Huolista ja muista tunteista puhuminen helpottaa oloa. Jos rinnalla ei ole läheistä, jolle puhua, voi hakea rohkeasti apua ammattilaisilta. Yksin ei tarvitse selvitä.

Tunteitaan ja ajatuksiaan voi oppia tunnistamaan entistä paremmin havainnoimalla niitä. Tässä auttavat tietoisen läsnäolon harjoitukset. Mieli saattaa juuttua ikäviin asioihin tai vaatia kohtuuttomia – silloin on tärkeä huomata, että ne ovat vain ajatuksia, eivät tosiasioita.

 

Myötätuntoisuus itseä kohtaan tarkoittaa hyväksyvää, ystävällistä ja lämminhenkistä suhtautumista itseen. Se on tietoista valintaa kohdata itsensä kannustavasti ja tehdä tekoja, jotka ovat itselle hyväksi.

Myötätunto vahvistaa yhteyttä itseen ja auttaa tunnistamaan sitä, mikä on itselle tärkeää. Se auttaa myös tulemaan toimeen vaikeidenkin tunteiden kanssa. Keskeistä on pysähtyä ja kuunnella itseään, olla läsnä tässä hetkessä. Silloin on helpompi tunnistaa omia tunteitaan ja tarpeitaan.

Myötätunto auttaa elämäntapamuutoksissakin. Sen avulla voi hyväksyä myös ne päivät, jolloin kaikki ei suju kuten toivoisi, ja suunnata taas lempeästi ja päättäväisesti kohti tavoitettaan.

 

Kokeile näitä!

Mielekäs tekeminen

Itselle merkityksellisten ja iloa tuottavien asioiden tekeminen on mielelle hyväksi. On tärkeä pysähtyä pohtimaan, mikä on itselle tärkeää, mitä arvostaa ja mihin haluaa aikaansa käyttää. 

Luontokokemukset

Luonnossa on usein helpompi pysähtyä ja olla läsnä kuin muussa ympäristössä. Monella on jokin mielipaikka, josta saa voimia myös sitä ajattelemalla. Luontokuvien katselemisellakin on hyvinvointia parantava vaikutus.

Kiitollisuus

Kiitollisuuden on todettu muun muassa lisäävän onnellisuuden kokemusta, lievittävän stressiä, parantavan unen laatua, vähentävän masennus- ja ahdistusoireita sekä antavan energiaa.

 

 

 

Haluatko lukea lisää? Tunne & Mieli on fiksu lehti mielen hyvinvoinnista. Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi myös tilata kotiin.  

Tilaa lehti