TEKSTI  HELINÄ KUJALA 

Syksyllä lähdet intoa puhkuen jumppaan, lenkille tai salille. Pimeän tullen kipinä hiipuu ja lopulta sammuu kokonaan. Kuulostaako tutulta?

Moni soimaa liikuntaharrastuksen lopahtamisesta itseään eikä tiedä, että kompastuskiviä voi myös raivata tieltään. Työhyvinvoinnin ammattilainen, fysioterapeutti Riikka Ilmivalta Virkisteri Oy:stä kertoo, mitä se tarkoittaa.

 

Syö riittävästi. Jos energiatasot ovat matalalla, on selvää, ettei liikkuminen huvita. Säännöllinen ateriarytmi ja riittävä ravinto takaavat, että kehossa riittää polttoainetta. Jos liikunta ajoittuu loppupäivään, vähintään puolet päivän energiamäärästä on hyvä olla nautittuna iltapäivään mennessä. Kun syöt tarpeeksi, myös rasvaiset ja makeat pikaratkaisut jäävät vähemmälle.

Tauota työpäivää. Estääkö väsymys liikkeelle lähdön? Työpäivän jälkeinen väsymys voi kertoa siitä, ettet ole palautunut riittävästi päivän mittaan. Paikallaanolo vaatii vastapainoksi liikettä, vaikka pienen venyttelyn tai säännöllisen parin minuutin kävelyn pois työpisteeltä. Samoin fyysistä työtä on tärkeä tauottaa vastaliikkein ja hengähdyshetkin. Näin myös aivot pysyvät virkeinä, mikä sekin edistää liikkeelle lähtemistä.

Muista levätä. Alkuinnostuksessa saatamme treenata liian usein ja liian kovaa. Kunto ei kuitenkaan kasva itse harjoituksessa vaan sen jälkeisessä levossa. Harjoittelusta 80 prosenttia voi siis olla kevyttä. Huomaa myös, että sekä psyykkinen että fyysinen kuormitus rasittaa hermostoa. Jos takana on intensiivinen työpäivä, kuulostele oloasi ja mieti, hyödytkö tänään enemmän levosta ja kevyestä liikuskelusta kuin hikitreenistä.

Huolla kroppaa. Katkesiko liikuntaharrastus, kun alkoi tulla kremppaa? Sitä tulee ajan myötä lähes jokaiselle. Jotta vaivat eivät pahene ja pitkity, ota viikkorutiiniksi jokin huoltava harjoitus. Esimerkiksi pilateksen ja joogan kaltainen rauhallinen laji parantaa myös oman kehon tuntemusta.

Liiku yhdessä. Yhteisön tuki auttaa omaksumaan uusia liikuntatottumuksia. Esimerkiksi työyhteisössä yhteinen liikuntaharrastus lisää myös yhteenkuuluvuuden tunnetta. Jos yhteisöä ei ole, houkuttele kumppani, ystävä tai naapuri kaveriksi liikkumaan. Itselle sopivan liikuntaryhmän voi löytää myös verkosta.

 

Haluatko lukea lisää fiksuja juttuja mielen hyvinvoinnista? Tunne &  Mieli löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi myös tilata kotiin – itselle tai lahjaksi.  

Tilaa lehti