TEKSTI HELINÄ KUJALA
Moni koiran tai muun lemmikin omistaja kutsuu karvaista kaveriaan tassuterapeutiksi.
Terapeutti eläin ei sentään ole, mutta sen seura voi olla terapeuttista – eläimet tutkitusti vaikuttavat myönteisesti ihmisen hyvinvointiin.
Esimerkiksi koiran ja ihmisen välisen hyvän vuorovaikutuksen on todettu tukevan ihmisen aktiivisuutta, elämänhallintaa ja tunne-elämää sekä vahvistavan itsetuntoa.
Yhdessäolo eläimen kanssa on myös hyvää stressilääkettä. Jo eläimen läsnäolo ja silittäminen laskevat verenpainetta ja sykettä.
– Fysiologinen vaikutus on esimerkiksi se, että eläimen katsominen ja koskettaminen lisäävät mielihyvähormoni oksitosiinia elimistössä, sanoo sosionomi, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti ja eläintenkouluttaja Tanja Paasonen.
Eläimestä voi saada iloa, vaikkei olisikaan omaa lemmikkiä. Jos mietit karvakaverin hommaamista, omaa ajankäyttöä kannattaa pohtia rehellisesti.
Eläinavusteinen toiminta lisää luottamusta
Eläinavusteissa toiminnassa voi harjoitella esimerkiksi tunteiden säätelyä, sosiaalisia taitoja ja kommunikointia. Tanja Paasosen yrityksessä eläinavusteiseen toimintaan osallistuu työntekijöiden lisäksi neljä koiraa, kolme aasia sekä vierailevina tähtinä myös kissoja.
Esimerkiksi autismin kirjolla oleva nuori saattaa pysyä vaiti, kun työntekijä istuu hänen kanssaan toimistossa kahden, mutta kun he menevät puuhailemaan aasien tai koirien kanssa, juttu alkaa luistaa.
– Luottamus syntyy paljon nopeammin silloin, kun eläin on läsnä. Se voi tuoda turvaa ja rakentaa sillan asiakkaan ja työntekijän välille.
Ahdistunut tai masentunut voi saada eläimen hoitamisesta helpotusta oloonsa, kun omat ongelmat voi hetkeksi jättää taka-alalle. Eläin ei arvostele eikä tuomitse, vaan hyväksyy ihmisen sellaisena kuin tämä on.
Eläintä hoitaessa voi samalla pohtia, miten itsestäänkin voisi huolehtia entistä paremmin.
Kokeile hoitokoiraa tai lintujen bongausta
Kaikki eivät voi tai halua sitoutua oman lemmikin pitämiseen mutta haluaisivat kuitenkin niiden seuraa. Moni lemmikin omistaja taas saattaa kaivata varahoitajaa omalle eläimelleen. Kannattaakin kysellä tuttavapiiristä tai vaikka someryhmistä, löytyisikö sieltä tällaisia “matcheja”, joissa toiveet kohtaisivat.
– Eläinsuojeluyhdistyksissä tarvitaan vapaaehtoisia, joten niihinkin voi päästä vaikka huolehtimaan kissoista ja siivoamaan niiden tiloja, Paasonen vinkkaa.
Entä löytyisikö lähistöltä hevostalli – ehkä innostuisit ratsastuksesta? Aina voi myös kysyä, pääsisikö tallille auttamaan hevosten hoidossa.
Jo eläimiä havainnoimallakin voi saada elämäänsä iloa, kysytään vaikka lintubongareilta. Tanja Paasosen mielestä koskettaminen ja helliminen ei ole eläinavusteisessa työssäkään välttämätöntä. Esimerkiksi eläinten laumakäyttäytymisen tarkkailun lomassa voi jutella siitä, miten itse toimii sosiaalisissa tilanteissa.
On myös hyvä muistaa, etteivät kaikki kotieläimet pidä ihmisen kosketuksesta, joten niitä voi vain hoitaa ja havainnoida. Tällaisia eläimiä ovat Paasosen mukaan muun muassa kanat ja alpakat.
Löytyykö aikaa omalle lemmikille?
Ennen lemmikin tai kotieläimen ottamista itseltään kannattaa kysyä ainakin nämä kysymykset: Millaiset olosuhteet voin eläimelle tarjota? Onko minulla riittävästi aikaa ja rahaa eläimestä huolehtimiseen?
– Esimerkiksi koiraa hankkiessa helposti katsotaan ulkonäköä eikä sitä, millainen koira omaan elämään sopii. Jotkin rodut ovat hyvin aktiivisia. Pitää pohtia, onko aikaa harrastaa koiran kanssa tai käydä monta kertaa päivässä pitkällä lenkillä, Tanja Paasonen sanoo.
Eläin tarvitsee myös tilaa liikkua. Esimerkiksi sisäkissalle kannattaa järjestää korkeita kulkureittejä ja mahdollisuuksia kiipeilyyn.
– Ja koiran pitäisi päästä säännöllisesti ulkoilemaan ja välillä myös juoksemaan vapaana. Asunnon koko ei ole tärkein kriteeri vaan se, millaiseksi elinympäristö muokataan ja mitä eläimen kanssa tehdään.
Koiraa ulkoiluttaessa eläimen pitäisi saada käyttää nenäänsä ilman, että ihminen aina määrää tahdin. Sisätiloissakin koiran tai kissan ruoka kannattaa säännöllisesti piilottaa, jotta se pääsee etsimään ravintoa hajuaistinsa avulla.
Haluatko lukea lisää fiksuja juttuja mielen hyvinvoinnista? Tunne & Mieli löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi myös tilata kotiin – itselle tai lahjaksi läheiselle.