TEKSTI  MERI NYKÄNEN    

Talven ja pimeän tullen huomaan olevani yksinäinen. Tuntuu, että kaikki muut vetäytyvät perheidensä kanssa koteihinsa. Itse asun yksin, eikä ole ketään, kenen kanssa vaihtaisin luontevasti henkilökohtaisia kuulumisia. Aikuisiällä uusiin ihmisiin tutustuminen ei todellakaan ole helppoa, vaikka monesti vinkataan vain menemään uusiin harrastuksiin. Useimmilla tuntuu jo olevan vakiintuneet piirinsä sekä kiireensä. 

Kuulostaako tutulta? Aikuisen yksinäisyys on yleistä, ja olonsa voi tuntea yksinäiseksi, vaikka ympärillä olisi ihmisiä. 

Yksinäisyys on monitahoinen ilmiö, josta jokaisella on jonkinlaista kokemusta.

Elinolotilaston mukaan vuonna 2022 lähes 30 prosenttia yli 16-vuotiaista koki yksinäisyyttä koko ajan tai suurimman osan ajasta. Yleisintä yksinäisyyden kokeminen oli yksin asuvilla ja heti sen jälkeen yhden huoltajan perheissä. Puolison kanssa asuvista jopa 21 prosenttia koki yksinäisyyttä hyvin usein. 

Ikä, sosiaalinen asema, ulkonäkö, perhemuoto tai sosiaalisten kontaktien määrä eivät siis suojaa yksinäisyydeltä. 

Mistä yksinäisyyteen sitten voisi saada helpotusta? Mielenterveyden keskusliiton sosiaalityön asiantuntija Reetta Syrjäkari ja asiantuntija Teri Kerman kehottavat huomaamaan pienetkin kohtaamiset. 

 

Usein yksinäisyyden tai erillisyyden kokemus synnyttää turvattomuuden tunnetta. Osalle talveksi kotiin käpertyminen taas on oma ja tietoinen valinta. Voi olla, että vilkkaan kesän ja syksyn jälkeen on tarve olla itsekseen, eikä se välttämättä lisää yksinäisyyden kokemista.

Voisitko uusien kontaktien löytämisen lisäksi kokeilla käpertyä olemaan yksin ja antaa tilaa sellaisille ajatuksille, jotka vaativat rauhoittumista? Mitä ajatuksia ja tunteita tämä tuo esille? 

Joskus väliaikainen yksin oleminen voi tulla tarpeeseen. Pitkäaikaisella yksinäisyydellä sen sijaan voi olla merkittäviä vaikutuksia sosiaaliseen, psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin.

 

Yksinäisyyttä tutkiva kasvatuspsykologian professori Niina Junttila kuvaa yksinäisyyttä subjektiiviseksi kokemukseksi, jossa on eri tasoja. On tärkeää erottaa yksin oleminen ja yksinäisyys toisistaan. 

Yksinäisyyden kokemus kumpuaa usein siitä, että omat sosiaaliset suhteet eivät vastaa omia odotuksia ja tarpeita. Yksinäisyyden kokemuksessa on erotettavissa sosiaalisen ja emotionaalisen yksinäisyyden käsitteet. 

Sosiaalinen yksinäisyys kuvaa enemmän sosiaalisten suhteiden määrällistä puutetta tai ulkopuolelle jäämistä ja emotionaalinen yksinäisyys sosiaalisten suhteiden laadullista puolta, tunnetason kohtaamisen puutetta suhteissa.

Emotionaalista yksinäisyyttä voisi kuvata läheisen ja syvän ihmissuhteen puutteena.

Aikuisena yksinäisyys koetaan usein pysyvämmäksi olotilaksi kuin nuorena, ja sillä on myös suurempi vaikutus yksilön hyvinvointiin.

 

Yksinäisyyteen liittyy monenlaisia kerroksia ja ulottuvuuksia, joiden kautta asiaa voi pohtia.

Mitä yksinäisyys merkitsee juuri sinun elämässäsi? Millaisia ihmissuhteita sinulla on? Onko elämäntilanteesi tai jokin ihmissuhteesi muuttunut lähiaikoina niin, että se on lisännyt yksinäisyyden tunnettasi? 

Osa ihmissuhteista voi olla merkityksellisiä, vaikka ne jäisivät pinnallisiksi. Toisten kanssa taas vaihdetaan säännöllisesti ja syvällisesti kuulumisia.

Ihmissuhde voi olla myös väliaikainen ja johonkin elämänvaiheeseen liittyvä. Sekin on normaalia, että ihmissuhteet päättyvät ja joskus elpyvät hiljaiselon jälkeen. 

Pienikin kohtaaminen voi tuoda iloa elämään. Huomaatko ihmisen kaupan kassajonossa tai naapurustossa? Onkohan joku heistä yksinäinen?

Anna itsellesi ja toisille mahdollisuus tulla nähdyksi hymyn tai pienen rupattelun avulla.  

 

Tiiviimpiä ystävyyssuhteita muodostuu usein yhteisten mielenkiinnon kohteiden äärellä. Siksi usein kuultu vinkki uuden harrastuksen aloittamisesta ei ole huono. Harrastus voi olla mitä vain liikunnasta kulttuuriin.

Myös eri järjestöt tarjoavat mahdollisuuksia uusien ihmissuhteiden luomiseen. Säännöllinen harrastus voi tuoda tunnetta joukkoon kuulumisesta, vaikka syvempiä suhteita ei syntyisikään. 

Keskustelupalstoilla ja sosiaalisesta mediastakin voi löytää samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä. Tai voisitko yrittää aktivoida jonkin vanhan ystävyyssuhteen esimerkiksi somen kautta?

 

Omassa lähipiirissä kannattaa olla aktiivinen ja kiinnostunut muista: kysy kuulumisia, pyydä lenkille, kahville, syömään tai vaikka kaveriksi reissuun.

Ihmissuhteita rakennetaan ajan kanssa, ja suhteet saavat mahdollisuuden syventyä, kun niihin panostaa. 

Kerrothan rohkeasti tarpeistasi muille: Kaipaisin keskusteluseuraa. Voisimmeko olla säännöllisemmin yhteydessä? Ilmaisemalla tarpeitasi annat toiselle mahdollisuuden vastata niihin.

Muista, että yksikin merkityksellinen ihmissuhde on tärkeä.

 

Haluatko lukea lisää fiksuja juttuja mielen hyvinvoinnista? Tunne &  Mieli löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi myös tilata kotiin – itselle tai lahjaksi läheiselle.   

Tilaa lehti