TEKSTI  HELINÄ KUJALA 

Mitä jos rahani eivät riitä elämiseen? Lapselleni tapahtuu jotain pahaa? Ukrainan sota laajenee ja ilmastonmuutos vain etenee? 

Maailmassa riittää turvallisuuden tunnetta horjuttavia huolenaiheita, jotka saattavat herättää osassa ihmisistä suurtakin ahdistusta. Pahimmillaan huoliajatukset valtaavat mielessä alaa niin, ettei hyviä asioita enää huomaakaan. 

– Jotkut ovat herkempiä stressaantumaan ja ahdistumaan ympäröivän yhteiskunnan tapahtumista, ja toisiin ne eivät vaikuta yhtä paljon. Esimerkiksi ilmastoahdistus on kyllä selvästi kasvanut varsinkin nuoremmissa sukupolvissa. Hieman vanhemmassa väestössä taas sota ja katuväkivallan uhka aiheuttavat turvattomuutta, sanoo psykoterapeutti, erikoispsykologi Jan-Henry Stenberg, joka työskentelee psykiatrian linjajohtajana HUSissa. 

Ylivirittynyttä mieltä voi harjoitella tasaamaan omin keinoin:    

Tunnista ajoissa merkit, jotka ilmaisevat murehtimisen kierteen alkamista. Niitä voivat olla esimerkiksi negatiivisten ajatusten toistuminen tai fyysiset oireet, kuten jännittyneisyys tai levottomuus.

Hyväksy se, että huoli on osa elämää ja voi ilmetä ajoittain. Älä tuomitse tunteistasi, vaan hyväksy ne sellaisina kuin ne ovat. Tämä auttaa irrottautumaan tunteiden voimasta ja vähentämään niiden valtaa itseen. 

Kyseenalaista huoliajatuksesi ja haasta niiden totuudenmukaisuus. Pohdi, onko sinulla todisteita ajatustesi tueksi vai perustuvatko ne pelkoihin ja spekulaatioihin. Vaihda negatiiviset ajatukset realistisempiin ja tasapainoisempiin näkökulmiin.

Pysy tietoisena tässä hetkessä. Murehtiminen liittyy usein menneisiin tapahtumiin tai tulevaisuuden pelkoihin. Harjoittele huomion kiinnittämistä nykyhetkeen ja keskity siihen, mitä ympärilläsi tapahtuu juuri nyt.

Kokeile rentoutumisharjoituksia, kuten syvähengitystä, meditaatiota tai kehon rentouttamista. Harjoitusten avulla voit rauhoittaa mielesi, vähentää stressiä ja päästä eroon murehtimisen kierteestä.

Aseta itsellesi jokin aika päivästä, jolloin voit käydä läpi huoliasi ja pelkojasi. Rajaa tämä aika esimerkiksi 15–30 minuuttiin. Kun aika päättyy, päätä aktiivisesti lopettaa murehtiminen ja siirtyä eteenpäin muihin toimintoihin.

Etsi tukea ja keskustele. Jos huoliajatukset jatkuvat ja tuntuvat ylitsepääsemättömiltä, harkitse ammattiavun puoleen kääntymistä.

 

 

Haluatko lukea lisää fiksuja juttuja mielen hyvinvoinnista? Tunne &  Mieli löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi myös tilata kotiin.  

Tilaa lehti