TEKSTI  MERI NYKÄNEN

Mielenterveyden oireilu voi johtaa pitkiin sairauslomiin tai työkyvyn menettämiseen ja sitä kautta tulojen pienenemiseen.

Miten tottua uuteen tilanteeseen ja käsitellä aiheeseen mahdollisesti liittyvää häpeää?

Mielenterveyden keskusliiton sosiaalityön asiantuntija Reetta Syrjäkari ja digipalveluiden asiantuntija Paula Paloheimo kannustavat etsimään pieniäkin iloa tuottavia asioita.

 

Et ole ainoa 

Masennus, ahdistus ja muu mielen oireilu on todella yleistä. Kelan tuoreiden lukujen mukaan viime vuonna yli 100 000 ihmistä oli sairauslomalla mielenterveyteen liittyvien syiden vuoksi. Et siis ole ainoa.

Sairauspäivärahalla tai myöhemmin kuntoutustuella tulot putoavat reilusti. Menot pysyvät kuitenkin useimmiten ennallaan, ja niitä voi olla vaikea karsia hetkessä.

Asumisen kustannukset ovat suhteellisen iso menoerä kuukausittain, ja ruokaankin menee rahaa, on sairauslomalla tai ei. Aiempaa pienempiin tuloihin on usein vaikea tottua, ja euroja on laskettava tarkkaan.

Sairausloman ja pienten tulojen yhtälö on monella tavalla vaikea: Kerrankin kun olisi aikaa, ei ole ylimääräistä rahaa. Rahan puute tai niukkuus voi myös aiheuttaa valtavaa stressiä. 

Lisäksi tulojen vähentyminen saattaa pakottaa luopumaan monista itselle merkityksellisistä asioista, esimerkiksi harrastuksista.

Mistä saat iloa? 

Miten sitten löytää elämään mielekkyyttä niukoista tuloista huolimatta?

Oli niukkuutta tai ei, sairauslomalla kannattaa yrittää löytää jotain itselle mielekästä tekemistä: puutarhanhoito, käsityöt, ulkona liikkuminen, kirjastossa käyminen. Tärkeintä olisi löytää jotain, mikä tuottaa itselle edes hiukan iloa ja tuo onnistumisen kokemuksia. Tekemisen ei tarvitse olla isoa ja kallista – pääasia on, että nautit siitä.

Jos raha estää tekemästä tärkeitä asioita, voit miettiä vaihtoehtoisia tapoja. Voisiko matkusteluksi riittää lähimatkailu? Tai ravintolaillallisen sijasta itse tehdyt eväät läheisen kanssa luonnossa? Eihän se toki sama asia ole, mutta se voi olla toisaalta uusi mukava kokemus tai ainakin väliaikainen kompromissi. 

Hyvä olo lisääntyy, kun lisää arkeensa itselleen tärkeitä asioita. Ehkä silloin myös rahan niukkuus tuntuu vähemmän pahalta.

Ota häpeä vastaan 

Oma taloudellinen tilanne voi aiheuttaa myös häpeää. Tunne on voimakas ja joskus myös lamaannuttava ja pelottavakin. Sen kanssa voi kuitenkin oppia olemaan. 

Jotkut selättävät häpeän avoimuudella eli kertomalla kaikille, miten asiat ovat. Jos et pidä avoimuutta mahdollisena, voit tutkailla tunnetta itseksesi esimerkiksi miettimällä, missä häpeä tuntuu: puristaako se rintakehää, vai painaako se vatsassa möykkynä? Tai yrittääkö se pysyä piilossa? 

Häpeää voi yrittää kutsua päivänvaloon: Hei taas ystäväni häpeä, tule pimeästä pois ja kerro mitä haluat. Tuliko mukanasi myös pelko tai lamaannus? Saatte olla ja tuntua, en käännä katsetta tai pakene vaan kuuntelen viestinne.

Tunteen sallimalla ja kohtaamalla sen voimakkuus usein laimenee. Myös aiheesta keskusteleminen voi normalisoida omaa tunnetta ja tilannetta. Häpeä on tuttu meille kaikille erilaisista tilanteista. Sen sanoittaminen auttaa myös siinä, ettet erkaannu ympärilläsi olevista ihmisistä. 

Missä näet hyvää? 

Tunteen käsittely ei muuta arjen realiteetteja, mutta se helpottaa omaa oloa. Niukkuudesta ja toteutumattomista matkoista sekä ravintolaillallisista on luonnollista tuntea surua ja epäoikeudenmukaisuutta. 

Omiin arvoihin palaaminen toimii tässäkin yhteydessä. Onko elämä rahan vähyydestä huolimatta hyvää? Toteutuvatko jotkin sinulle tärkeät asiat? Onko arkeen mahdollista lisätä jotain mielekästä, mikä ei vaadi taloudellista panostusta? Millainen ihminen olet taloudellista tilanteestasi huolimatta?

Useimmat niukkuudessa elävät ihmiset ovat varsin taitavia rahankäyttäjiä, ja siksi varmasti tämäkin vinkki on jo tuttu: Kannattaa aina silloin tällöin laittaa muutama euro sivuun lasipurkkiin, koska ajan myötä siitä voi kasvaa yllättävän suuri summa. Tämän voi sitten hyvällä omallatunnolla käyttää johonkin itseä ilahduttavaan ekstraan.

 

 

Haluatko lukea lisää fiksuja juttuja mielen hyvinvoinnista? Tunne &  Mieli löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi myös tilata kotiin.  

Tilaa lehti