TEKSTI ANNE SALOMÄKI 

Jaa lämpimät yhteiset muistot

Tuliko vastaan filmikameralla otettu valokuva kouluaikaisen parhaan ystävän kanssa? Tai teini-iässä saatu itse tehty syntymäpäiväkortti hauskoine terveisineen?

Lähetä kuva kortista kaverille Whatsappilla ja kerro, että olet muistellut häntä hyvällä. Muiston voi myös kirjoittaa postikorttiin ja lähettää ystävälle, jonka kanssa yhteydenpito on kiireiden tai maantieteellisen etäisyyden vuoksi jäänyt vähälle.

MUTTA: Älä muistuttele toista tilanteista, joihin hänellä saattaa liittyä ikäviä muistoja.

Kutsu kaveri mukaan tapahtumiin

Pari peruutuspaikkaa illan teatterinäytökseen tai supersuositun yhtyeen stadionkonsertti? Moni ilahtuu, jos nimenomaan hänen seuraansa kaivataan johonkin mieleiseen tekemiseen. 

Jos olet joka tapauksessa menossa vaikkapa keikalle, elokuviin tai hölkkälenkille, pyyntö lähteä seuraksi yleensä lämmittää mieltä, vaikka aikataulut eivät sillä kertaa yksiin menisikään.

Yhteisen matkan tai kotikaupungin hotelliloman ehdottaminen antaa toiselle viestin, että hänen seuraansa kaivataan ja arvostetaan.

MUTTA: Älä ehdota samalle ystävälle aina vain viime hetken tekemistä. Hän saattaa kokea olevansa viime tingan vaihtoehto.

Järjestä pieniä yllätyksiä

Kukkia ystävälle, purkillinen vastaleivottuja keksejä työkaverille, yllätyslimpparit uimahallin kahviossa – pieni muistaminen saattaa pelastaa päivän juuri oikealla hetkellä.

Esimerkiksi neulomista harrastava harvoin tarvitsee itse loputonta määrää huiveja ja tumppuja. Ehkä ensi kerralla teet pipon tai sukat ystävälle vaikka hänen fanittamansa jalkapallojoukkueen väreissä?

Yllätyksiä voi toki tehdä tuntemattomillekin. Voit esimerkiksi maksaa kahvilassa seuraavankin asiakkaan kahvin, mikä piristää seuraavaa tulijaa.

MUTTA: Älä anna yllätyksenä(kään) roinaa tai käyttökelvotonta tai huonolaatuista tavaraa – äläkä loukkaannu, jos vastaanottaja vaikkapa ilmoittaakin olevansa karkkilakossa ja kieltäytyy suklaasta.

 

Hymyile, halaa ja kiitä

Surun ja kiukun hetkellä harva asia lämmittää niin paljon kuin inhimillisyys. Ja jos joku kanssakulkija äyskii ja on selvästi huonolla tuulella, sen ei kannata antaa pilata omaa päivää. Päinvastoin myötätunto voi tuoda perspektiiviä myös kiukuttelijalle. 

Jos vastaantulijan kiukunpuuska ei laannukaan, hymyilemällä saa kuitenkin varmistettua, ettei kiukunpuuska tartu itseen ja lähde leviämään. Bussissa itkevältä voi kysyä kunnioittavasti, saako antaa halauksen.

Tuntemattomallekin saa hymyillä, kehaista kenkiä tai vastata ystävällisesti, vaikka hän olisikin juuri murahtanut syyttä suotta. 

MUTTA: Älä koske etenkään tuntemattomaan ihmiseen ilman lupaa tai jää hakemaan katsekontaktia liian pitkäksi aikaa.

 

Juttu on lyhennetty versio Tunne & Mieli -lehden numerossa 3/2024 ilmestyneestä jutusta. Haluatko lukea lisää? Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin. Saat tilatessasi käyttöösi koko sähköisen lehtiarkistomme  vuodesta 2016 alkaen ja pääset lukemaan heti myös tämän artikkelin kokonaan.

Tilaa lehti