Seksi tekee hyvää

2.2.2018

Käydessäni aikoinani ensimmäistä kertaa psykiatrin luona masennuksen vuoksi sain neuvon, joka on askarruttanut mieltäni siitä pitäen. Hän kertoi ihmisen aivojen tarvitsevan orgasmin viikossa. Eipä siinä mitään, tunnollisena ihmisenä minä ryhdyin suorittamaan säännöllistä orgasmia ja sain siitä paljon iloa. 

Masennus, kuten eivät monet muutkaan sairaudet, välttämättä edistä seksi-ilotteluhalukkuutta arjessa. Etenkin naisen seksuaalisuus tuppaa olemaan sellaista, että siihen vaikuttaa koko elämäntilanne.  

Tiivistetysti: jos viikko on kurja, ei tee mieli seksiä. Raskas lääkitys ja kivut vaikuttavat kaikkien kykyyn kiihottua. 

Kokenut seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen on kirjoittanut lempeän ja laajaan lukeneisuuteen perustuvan teoksen Parempaa seksiä. Hänen mukaansa yksi tyypillinen ajatusvirhe on kuvitella, että spontaani kiimainen panetus on ainoa oikea seksuaalisen halukkuuden muoto. Ihan yhtä suuren ja hyvän halunnostatuksen voi kuitenkin saada aikaan sillä, että saa oikeanlaista ihanaa stimulaatiota riittävän pitkään.

Kolumnisti Rosa Meriläinen on vapaa kirjoittaja ja feministi. Kuva: Heini Lehväslaiho

Olen mukana hankkeessa, jota varten on kerätty laaja haastatteluaineisto naisen seksuaalisuudesta. Kysyimme ihmisiltä heidän kauheinta seksimuistoaan. Häkellyttävän monella se oli kokemus siitä, että pani kumppaninsa kanssa velvollisuudentunnosta, vaikka ei tehnyt mieli.

Raskas lääkitys ja kivut vaikuttavat kaikkien kykyyn kiihottua.

Omaa haluaan ja ruumistaan on aina kunnioitettava, ja seksi ei ole suoritus. Seksiä voi mainiosti harrastaa myös yksin. Ketään ei saa siihen painostaa. Masturbaatio on myös tapa antaa rakkaudenteko omalle keholle. Joskus ihan vain oman käsivarren hellä ja herkistynyt silittäminen voi riittää tuomaan seksuaalista mielihyvää elämään. 

Oman seksikäsityksen laajentaminen on mielenmuutos, joka voisi tarjota monenlaisissa elämäntilanteissa oleville ihmisille enemmän nautintoa elämään. Seksi ei ole vain panemista, eikä yhdyntä ole ihmisen seksuaalisuuden päämäärä. Useimmiten ihmisten käsitys seksistä laajeneekin iän myötä. Seksuaalinen vire ja värinä löydetään katseesta ja kosketuksesta. 

Eikä orgasmikaan ole mikään tavoite ja suoritus. Päinvastoin: suorituspaineet vähentävät nautintoa. Psykiatrinikin sanoi, että kyllä aivoille riittää sekin, jos vastaavan aivomyrskyn hankkii rankalla liikunnalla.

 

Kolumni on ensin julkaistu Tunne & Mieli -lehden numerossa 1/2018. Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka julkaisija on Mielenterveyden keskusliitto.

Tilaa lehti