Voiko yksi seksikumppani elämän aikana riittää?

11.6.2019

Olen vähän friikki – tai ainakin melkoinen muinaisjäänne. Minulla on nimittäin ollut itseni lisäksi vain yksi seksikumppani koko nelikymppisen elämäni aikana. Tapasimme kumppanini kanssa lukion ensimmäisellä luokalla.

Tämänkaltainen yksiavioisuus on melko harvinaista ilmapiirissä, joka kannustaa tarttumaan hetkeen. Olenkin 27 vuoden aikana kuullut melkoisen määrän ihmettelyä varhaisesta sitoutumisestani.

Eniten ihmettelijöitä kiinnostaa seksi: Miten sitä voi jaksaa harrastaa aina saman tyypin kanssa? Pitääkö tyytyä haljuun halailuun? Ja oma suosikkini: mistä edes voi tietää, että seksi on hyvää, jos ei ole kokemusta muusta?

No hei haloo! Kyllä sen todellakin tietää!

Minusta on mahtavaa, että olen saanut kasvaa täyteen seksuaalisuuteeni saman kumppanin kanssa. Se on sisältänyt monenlaisia vaiheita.

Teininä hain oppia uudesta aiheesta aikuisviihteen maailmasta. Ajattelin näkemäni perusteella kutakuinkin niin, että mitä enemmän ääntä lähtee, sen kivemmalta täytyy tuntua. Ähkin, voihin ja kiemurtelin ulkoaopitusti ja aikamoisen etäällä itsestäni. Fake it ’till you make it toimii joskus, mutta näissä hommissa se on erityisen huono ohjenuora. Näppärin näyttelijä kun katoaa riettaisiin rooleihinsa niin, ettei pian enää muista ollenkaan, mistä oikeasti tykkää, eikä sitä silloin toinenkaan voi tunnistaa.

Vuosien varrelle on mahtunut vauva-ajan väsymystä, kiihkeää kiivailua, riemullista löytöretkeilyä ja erilaisia tasankovaiheita. Akuutisti huvittaa 16- ja 18-vuotiaiden lasten kanssa epäotolliseksi kääntynyt kodin vuorokausirytmi: uni tulee useimmiten ennen rauhallista kahdenkeskistä aikaa.

Kolumnisti Ani Kellomäki on toimittaja-käsikirjoittaja ja kahden lapsen äiti Hämeenlinnasta. Hän on kirjoittanut kirjat Kosteusvaurioita – kasvukertomuksia pullon juurelta ja Tiedostavan siemailun taito.

Kuva: Riikka Kantinkoski

Samalla on kasvanut ymmärrys siihen, että juuri tässä kohti elämää kaikkein seksikkäintä voi olla se, että puoliso lähtee väsyneenäkin hakemaan työmatkalaisen bussilta. Sekin on ok, jos ihaninta iltahommaa on Netflix and chill aivan kirjaimellisesti tulkittuna.

Vuosien varrella olen monesti miettinyt, miksi partnerien määrään kiinnitetään seksijutuissa niin paljon huomiota. Meille tarjoillaan ajatusta siitä, että vasta pontevasti poukkoiltuaan voi tietää, mihin kannattaa jäädä.

Täyttä tuubaa!

Meille tarjoillaan ajatusta siitä, että vasta pontevasti poukkoiltuaan voi tietää, mihin kannattaa jäädä.

Yhden kanssa, tai vaikka yksikseenkin, voi mainiosti kasvaa koko mittaansa. Määrä ei todellakaan korvaa laatua. Sinkoilijat eivät nimittäin pääse koskaan kokemaan sitä, miten ihania sävyjä toisen syvä tunteminen tuo mukanaan. 

Itselläni on jälleen muutoksia edessä, kun lapset muuttavat lähivuosina omilleen. Tervetuloa, uusi vaihe!

Tunne & Mieli on mielen hyvinvoinnista kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto.

Tilaa lehti