Mitä ne vanhemmat oikein tekee?

10.12.2018

Uusperheessä vanhemmuuden rajoista ja ajoista on välttämätöntä jatkuvasti neuvotella, säätää ja päättää. Kalentereita katsellaan usean eksän ja nyksän vaihtelevilla kokoonpanoilla. Toisten aikataulut ja näkemykset ovat pakottavampia kuin toisten joko käytännöllisistä tai periaatteellisista syistä.

Uusperhe-elämä vaatii useimmilta osallistujiltaan joustavuutta, jotta kaikki pysyvät puheväleissä ja keskinäisen kunnioituksen ilmapiiri välittyy aikuisilta lapsiin asti silloinkin, kun jollakin lapsista tai vanhemmista on vaikeaa.

Täsmälleen sama pätee myös niihin perheisiin, joissa on vain kaksi vanhempaa. Olen elänyt nyt toista vuotta uusperheessä ja vastailen usein hyviin kysymyksiin siitä, miten tapaamiset on meillä järjestetty ja kuinka tullaan toimeen entisten kumppanien ja heidän kasvatusperiaatteidensa kanssa. Vastaaviin kysymyksiin törmäsin ydinperhe-elämässäni harvemmin, vaikka lapsiperhe-elämä on aina yhtä kalenterisulkeista ja säätöä, jos perheessä yhtään pyritään jakamaan hoivavastuuta.

Kolumnisti Rosa Meriläinen on vapaa kirjoittaja ja feministi. Kuva: Heini Lehväslaiho

Minusta on ollut aina kiehtovaa – siis jo lapsena – miten erilaisia vanhemmat ovat. Olen itse kotoisin uusperheestä, eli olen ollut kahden kodin kulkija jo taaperosta. Sitä oppi ihan konkreettisesti, että eri perheissä on erilaiset tavat ja säännöt.

Tiedämme tosi vähän siitä, miten asuntojen uumenissa erilaiset perheet elävät.

Eräs yksinhuoltajaystäväni on todella omistautunut äiti, mutta ei sitä sorttia, joka kokisi tehtäväkseen kontata lattialla dinosauruslelu kädessä. Kaikki vanhemmat eivät leiki lastensa kanssa, vaan olettavat että lapset leikkivät lasten kanssa.

Tämä ei-leikkivä ystäväni oli saanut hoitolapsikseen lauman perheestä, jossa vanhemmat olivat todella kekseliäitä leikinohjaajia. Siinä oli sitten ollut kolme lasta rivissä kysymässä, että mitä me tehdään. Ystäväni oli nostanut hymyilevän katseensa sanomalehdeltä ja kertonut, että voitte tehdä ihan mitä vain. Minusta se oli hyvä vastaus, vaikka en itse siihen pystyisi.

Mehän tiedämme loppujen lopuksi tosi vähän siitä, miten asuntojen uumenissa erilaiset perheet elävät. Minkälaisia kikkoja vanhemmat käyttävät niihin pieniin arkisiin hetkiin, kun lapsilla on tylsää, he eivät halua mennä nukkumaan, ruoka ei maistu, isä on väsynyt, raha on loppu ja maailmasta on paljastunut virhe? Mitä kenellekin tarkoittaa lapsen kanssa vietetty aika?

 

Kolumni on ensin julkaistu Tunne & Mieli -lehden numerossa 6/2018. Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka julkaisija on Mielenterveyden keskusliitto.

Tilaa lehti