Huumori tuo väljyyttä hankaliin tilanteisiin, ja nauru vapauttaa kehoon hyvää oloa. Psykoterapeutti Maaret Kallion mukaan ”hömpöttely” on tärkeä mielenterveystaito.

AINO HEIKKONEN TEKSTI

Hassuttelu kunniaan!

Psykoterapeutti Maaret Kallio kirjoittaa Lujasti lempeä – mielen työkirja -teoksessa, että hulluttelun ja leikin taito pitäisi nostaa suurempaan arvoon. ”Hömpöttely” on hänen mukaansa tärkeä mielenterveystaito, jota ei kannata vähätellä. Huumorintaju tuo väljyyttä hankaliin tilanteisiin.

Kallion mukaan huumori on tärkeä ja kehittynyt mielen suojamekanismi hankalissa paikoissa. Sen avulla voi esimerkiksi keventää tukalaa tilannetta, nauraa omalle mokalle, saada etäisyyttä ja kohdata muita.

Silloin, kun naurattaa, jo pelkkä fyysinen ponnistus tekee hyvää. Terveyskirjastossa julkaistun artikkelin mukaan nauru muuttaa ihmisen elimistön toimintaa: naurunpurskahduksessa pulssi kiihtyy, verenpaine nousee, lihasjännitys kasvaa ja hengittäminenkin muuttuu usein puuskuttamiseksi. Muutosten jälkeen jäljelle jää mukava olotila. Verenkiertoon vapautuu endorfiineja, hormoneja, jotka muun muassa vähentävät kipua. Nauru myös rentouttaa ja tarjoaa lepopaikan ikävistä tuntemuksista.

Mistä sitten saada hauskoja hetkiä arkeen? Tietokirjailija Heidi Holmavuo kirjoittaa Uskalla nauraa – ajatuksia arjen huumoriin -kirjassa, että kaikki yllättävät tilanteet ovat hyvä maaperä tilannekomiikalle. Hän kehottaakin tarttumaan hauskoihin hetkiin ja tekemään esimerkiksi kahvihuonejäyniä työpaikalla.

 

Antaudu huumorille!

  • Kerro vitsi.
  • Katso hauska tv-ohjelma tai elokuva.
  • Mene katsomaan stand up -esitys tai komedia.
  • Kokeile naurujoogaa tunnilla tai vaikka videopalvelu Youtubessa.
  • Lainaa kirjastosta vitsikirja tai etsi vitsejä verkosta!

 

Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka julkaisija on Mielenterveyden keskusliitto.

Tilaa lehti