Aurora Airaskorpi on löytänyt koronavuoden aikana uusia tapoja vaihtaa maisemaa ja oivaltanut, että viidenkin minuutin kävely on ihan hyvä. Liikunnan ei tarvitse olla sen kummempi suoritus. Airaskorpi on tietokirjailija, viestinnän ammattilainen ja Tunne & Mieli -lehden kolumnisti.  

TEKSTI MERI NYKÄNEN KUVA TERHI KORHONEN 

JOOGA. Olen joogannut 12 vuotta, ja myös opetan sitä sivutyökseni. Opettaminen on jopa palauttavampaa kuin oma joogaaminen, sillä se vaatii läsnäolemista myös muille. Jooga on itselleni enemmän elämäntapa kuin harrastus. Se antaa työkaluja löytää rauha itsestään – oli maailman tilanne millainen tahansa. 

KÄVELEMINEN. Kävelemään on helppo lähteä eikä se maksa mitään. Olen tehnyt keväästä asti pääosin etätöitä, ja jos en ole käynyt päivän aikana kävelyllä, olo on tukkoinen ja selkä kipeä. Kävellessä voi puhua puhelimessa tai antaa vain ajatusten virrata. Tällaiselle suorituskeskeiselle ihmiselle on tehnyt hyvää myös oivaltaa, että viidenkin minuutin kävely lasketaan. Liikkuminen voi olla osa arkea. Aina ei tarvitse erikseen lähteä urheilemaan niin, että siitä tekee suorituksen, jolla on alku ja loppu.

ESKAPISMI. Matkustaminen on aina ollut osa elämääni. Maiseman vaihtaminen ja fyysinen siirtyminen pois tutusta ympäristöstä ruokkivat luovuutta sekä omaa ajattelua. Nyt kun ei pääse matkustamaan, olen tyydyttänyt tarvetta muilla keinoilla: lähtenyt viikonlopuksi mökille tai hotelliin. Pienimmillään saman efektin voi saada viettämällä päivän kaupungilla tai menemällä esimerkiksi elokuviin. 

HELLYYS JA HEMMOTTELU. Toisen ihmisen lämpö ja läheisyys tuovat inhimillisyyttä, kun työelämä ja elämä muutenkin ovat niin vaativia. Itselläni on parisuhteen myötä mahdollisuus saada hellyyttä ja kosketusta, mikä vaikuttaa paljon rentoutumiseen. Myös itselleen voi antaa hellyyttä, jos kosketusta ei ole saatavilla. Hieronta, kylpy, sauna tuovat hyvää oloa. Tällainen arjen luksus on välittämisen osoitus itselle ja helpottaa stressiä.

ENERGINEN POPMUSIIKKI. Kun pitää repiä itsestään voimaa pimeinä aamuina, energinen musiikki on siihen ihan parasta. Olen tehnyt itselleni soittolistan, jolta löytyy nostattavia melodioita ja nopeita tempoja, esimerkiksi P!nkin biisejä. Silloin ei tarvitse miettiä, onko kappale hyvä tai mitä lyriikoissa sanotaan, vaan voi vain imeä itseensä musiikin energian. Tyhjänpäiväinen pop on aliarvostettua – se tuo huonoon päivään positiivisuutta ja valoa.

Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto. Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin.