”Pohdin silloin tällöin suosikkikirjailijani Eeva Kilven ihmettelyä siitä, kuinka peilistä katsoo vanha nainen, vaikka sisältä tuntee olevansa sama nuori tyttö. Ihmisen ulkokuori on kuin valepuku, jonka sisältä maailmaa tarkkailee joku aivan muu. 

Sanoihin liittyy jotain haikeaa mutta myös lohdullista: Voi olla samaan aikaan monen ikäinen. Vuodet ovat kerroksia, joiden alta mikään ei lopullisesti katoa.

Ehkä ajatus vapauttaa myös tekemään asioita, jotka eivät ole totuttujen normien mukaan sopivia ”tämän ikäiselle” tai ”tässä asemassa olevalle” tai minkä asian nyt milloinkin keksimmekään rajoittaa elämäämme.

Helmikuun Tunne & Mieli -lehdessä Aino Huilaja kertoo, kuinka hän hyppäsi vakituisesta työpaikasta maailmaa kiertäväksi pakumatkailijaksi. Vaikka reissaajan arjessa on haasteensa, vapauden huuma ja omaan tahtiin juotu aamukahvi tuntuvat hänestä edelleen ihanilta.

Nyt loppui kerrasta irtokarkkien syönti, kahvipullan nauttiminen ja sohvalla makoilu, on moni ehkä miettinyt alkuvuodesta.

Entäpä jos näiden elämää rajoittavien asioiden sijaan tekisikin lupauksia, joiden kautta elämään saa jotain nautinnollista luopumisen sijaan? Asiaa voi lähestyä miettimällä, millaisista asioista nautti lapsena ja nuorena. Onko siellä jotain, joka on jäänyt syystä tai toisesta pois ja jota huomaa kaipaavansa?

Kun itse tutkailin sisintäni, huomasin kaipaavani musiikkia ja tanssimista. Siispä lupasin, että teen asialle jotain, ja kirjoitin parille ystävälle viestin, saisinko heistä tanssiseuraa. 

Saatamme näyttää tanssilattialla keski-ikäisiltä, mutta sisimmissämme olemme aivan varmasti parikymppisiä!” 

Meri Nykänen, päätoimittaja

UUSIMMASSA NUMEROSSA

Kannessa. Aino Huilaja jätti työnsä, kaupunkiasuntonsa ja vakituiset tulot omasta tahdostaan ja muutti pakettiautoon puolisonsa kanssa. 

Lohtua luopumiseen. Ihmisistä ja elämänvaiheista luopuminen on vaikeaa, mutta muutos voi tuoda tullessaan myös jotain hyvää.

Kanssakulkija. Hannele Cantellista tuli viisikymppisenä vammainen, kun hän sairastui kahteen harvinaiseen autoimmuunisairauteen.

Mieli & Tieto. Mielialaoireet voivat olla merkki vaihdevuosista – ja niihin kannattaa hakea apua. 

Minun mieleni. Sanna Huhta tietää, että yhden perheenjäsenen sairastuminen vaikuttaa myös kaikkiin muihin.

 

Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto. Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin