Rakastan saunomista. 

Halusin jo pienenä lapsena olla mukana lämmittämässä mökkisaunaa, ja vähän isompana tarjouduin lämmittämään saunaa muille. En pitänyt hommassa kiirettä vaan jäin odottelemaan, syttyvätkö klapit kunnolla. Istuskelin omassa rauhassa alalauteella ja nuuhkin vanhan saunan tuoksua. 

Olen testannut kotikaupunkini yleiset saunat ja arvostellut ne ystävän kanssa. Sovin säännöllisesti kavereiden kanssa saunatreffejä. Kaikenlaiset löylyhuoneet ja seurueet sopivat: viihdyn yksin, yhdessä tai vieraiden kanssa uimahallin saunassa. 

Ymmärsin vasta muutama vuosi sitten, että saunan hyvää tekevä vaikutus lähtee ainakin itselläni kehosta. Saunan lämmössä syke tasaantuu ja hartiat laskevat viisi senttiä. Kuuman ja kylmän vaihtelu rentouttaa jännittynyttä kroppaa, leukaperät loksahtavat auki ja ryppy kulmakarvojen välissä siliää kuin itsestään. 

Saunassa rentoutumiseen ja puhdistautumiseen ei tarvita sanoja ja syvällisiä analyysejä. Riittää, että saa vain olla ihan omana itsenään lauteilla. Sen näköisenä ja sillä mielellä, kun sattuu olemaan. Heittää löylyä, hikoilla ja huokaista. Ai että, kylläpä teki taas hyvää!

Kesän Tunne & Mieli -lehdessä pohditaan kehon ja mielen yhteyttä. Miten oman kehonsa viestejä oppisi kuuntelemaan ja ymmärtämään paremmin? Entä voisivatko keholliset keinot olla tärkeä osa myös mielenterveysongelmien hoitamista?  

Kroppaa ja mieltä helliviä hetkiä kesään!

 

Meri Nykänen, päätoimittaja

UUSIMMASSA NUMEROSSA

Kannessa. Ria Kataja rakastaa ihmisten kokonaisvaltaista hoitamista – oli se sitten näyttämöllä, äänimaljojen äärellä tai saunassa.

Luonto kuin hyvä ystävä. Eräopas Minna Jakosuolle luonto tarjoaa turvapaikan, jossa hän voi hyvin henkisesti ja fyysisesti.

Kipu oli viesti. Vilma Talvitie on harjoitellut keinoja, joilla ahdistuneisuushäiriön oireet pysyvät hallinnassa. 

Keholla on asiaa. Vaikkei omaa kehoaan rakastaisi, sitä kannattaa oppia kuuntelemaan ja kunnioittamaan. Se on hyväksi myös mielelle.

Älytöntä kesää! Lomalla moni rutiini menee uusiksi, joten silloin on hyvä aika harjoitella myös älyvapaata lomailua. 

Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto. Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin