Jo hyvin vähäinen liikunta voi pienentää riskiä sairastua masennukseen. Matalan kynnyksen mobiilisovellus voi auttaa alkuun entistä liikunnallisemmassa elämäntavassa.

UUTISPALVELU DUODECIM & AINO HEIKKONEN TEKSTI

Jo hyvin vähäinen liikunta voi pienentää riskiä sairastua masennukseen. Tuoreessa tutkimuksessa tähän riitti 1–2 tuntia liikuntaa viikossa.

Liikunnan on tiedetty auttavan masennuksen hoidossa, mutta sen teho masennuksen ehkäisyssä on jäänyt vähemmälle huomiolle. Tutkimus perustuu 38 000 aikuisen yksitoistavuotiseen seurantaan.

Riski sairastua masennukseen seurannan aikana oli 44 prosenttia suurempi osallistujilla, jotka eivät harrastaneet liikuntaa, tulokset osoittivat. Tämä havaittiin verrattuna viikoittain 1–2 tuntia liikuntaa harrastaviin riippumatta siitä, miten intensiivistä liikunta oli. Liikunta ei vaikuttanut ahdistuneisuushäiriön todennäköisyyteen.

Havainnot kaipaavat vielä lisätutkimusten varmistuksen. Jos varmistus saadaan, jo hyvin vähäiset lisäykset fyysisessä aktiivisuudessa voisivat auttaa monia välttymään masennukselta. Tutkijoiden arvion mukaan nyt julkaistussa tutkimuksessa arviolta joka kahdeksas masennusoire olisi jäänyt kehittymättä, jos liikuntaa harrastamattomat olisivat liikkuneet tunnin viikossa.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Psychiatry -lehdessä.

 

Vinkki: Ota mobiilisovellus avuksi liikunnan lisäämiseen

Mielenterveyden keskusliitto on julkaissut 12 viikon kävelyohjelman, joka auttaa lisäämään päivittäistä liikuntaa hyvin matalalla kynnyksellä. Ohjelma julkaistiin vuonna 2017 paperisena kävelykalenterina, ja vuonna 2018 siitä julkaistiin sovellus Android-älypuhelimiin.

12 viikon harjoitusohjelmassa on pieni tehtävä jokaiselle viikonpäivälle. Ohjelma alkaa siitä, että henkilö istuu tuolille, nousee ylös 8–15 kertaa ja venyttää etureidet. 12 viikon ohjelman lopuksi kävellään omaa vauhtia 50–60 minuuttia. Ohjelman taustalla on tieto liikunnan monista hyvistä vaikutuksista mielenterveyteen.

Mobiilisovellukseen harjoitukset latautuvat viikko kerrallaan maanantaisin. Sovellus muistuttaa harjoituksen tekemisestä päivittäin. Lisäksi se antaa vinkkejä oman arjen aktivointiin muutenkin kuin kävelemällä.

Suomenkielisen mobiilisovelluksen saa Google Play -kaupasta ilmaiseksi.

Mielenterveyden keskusliitto on Tunne & Mieli -lehden julkaisija.