Inari ja Esteban Fernández elivät hektistä lapsiperhearkea Helsingin Lauttasaaressa. Muutto Lappiin rauhoitti elämän – ja nosti yllättäviä asioita esiin parisuhteessa. 

TEKSTI LIISA KUITTINEN 
KUVAT JOUNI PORSANGER 

 

INARI FERNÁNDEZ:

”Tutustuin Estebaniin vuonna 2005, kun hän oli Tampereen yliopistossa opiskelijavaihdossa. Olin hänen tuutorinsa. Ehdimme olla yhdessä vain neljä kuukautta, kunnes Esteban palasi kotimaahansa Espanjaan. Oli kesä, ja olin töissä laivalla. Kun minulla oli töistä lomaa, matkustin hänen luokseen.

Syksyllä Esteban muutti luokseni Tampereelle. Hän oli valmistunut liikunnanopettajaksi ja pääsi hyvään integraatio-ohjelmaan, jonka kautta hän päätyi työharjoitteluun kouluun. Hän rupesi heti tekemään töitä suomeksi ja kotiutui sen ansiosta Suomeen nopeasti.

Kaksi vuotta myöhemmin muutimme Lauttasaareen Helsinkiin, josta olen kotoisin. Vuonna 2010 syntyi esikoisemme Ronja ja kolme vuotta myöhemmin toinen tyttäremme Lucia. Esteban sai liikunnanopettajan viran Espoosta.

Sain idean Lappiin muutosta kolme vuotta sitten. Minulla oli oma Äidin puheenvuoro -tubekanava, ja sovin Sodankylän kunnan kanssa yhteistyöstä, jossa kuvaisin elämäämme Vaihtovuosi Sodankylässä -videoblogisarjaan.

Meidän piti asua Lapissa vain vuosi, mutta heti ensimmäisenä päivänä ajattelin, että haluan jäädä. Olen tuntenut rintakehässäni ahdistusta koko elämäni ajan. Kun olin nukkunut Sodankylässä yhden yön, ahdistus katosi eikä tullut ikinä takaisin. Minun oli jostain syystä helpompi hengittää.

Ehkä se johtui siitä, ettei minulla ollut Sodankylässä painetta “olla joku”. Helsingissä koin oloni somepiireissä ulkopuoliseksi. Kun muutin Lappiin, minun ei tarvinnut mennä tilaisuuksiin pönöttämään. Vapauduin roolista, jota en tiennyt vetäväni.

Vaihtovuosi Sodankylässä -sarjan tekeminen oli kuitenkin raskasta. Editoin joka viikko elämästämme puolituntisen dokumentin, jossa kerroin orjallisesti kaiken. Työ oli kivaa, mutta sitä oli liikaa. Olin sopinut kunnan kanssa, että teen sarjaa vuoden ajan. Vuoden päätteeksi romahdin, koska olin niin uupunut työtaakasta. Kun yhteistyö kunnan kanssa päättyi, en tehnyt tubekanavalleni videoita vuoteen.

Muuten ensimmäinen vuosi Lapissa oli pelkkää hehkua. Arki on tullut vasta nyt, kun olemme jääneet tänne. Kaipaan ystäviäni, jotka asuvat tosi kaukana. 

Perheellemme täällä asuminen on kuitenkin tehnyt hyvää, sillä liika aikataulutus on jäänyt ja vietämme aiempaa enemmän aikaa yhdessä. Siitä syystä myös riitelemme myös enemmän kuin ennen, mutta yhdessäolon ansiosta tunnen lapseni ja olen heille tärkeä. Se on merkityksellistä.

Parisuhteelle tämä aika on ollut vaikeaa, sillä olemme joutuneet kohtaamaan toisemme uudella tavalla. Se on nostanut esiin kriisejä. Helsingissä minulla oli omat menoni ja kaveripiirini, mutta täällä Esteban oli alkuun ainoa ystäväni. Onneksi olen nyt saanut Sodankylästä muitakin ystäviä. Estebanilla taas on työyhteisönsä. Se on auttanut.

 

Suurin kipukohta oli se, kun meidän piti päättää, jäämmekö Lappiin. Minä halusin jäädä, mutta Esteban oli asennoitunut niin, että olemme vain vuoden. Hän ei halunnut luopua virastaan. Kun hän sitten sai virkavapaansa perään vielä vuodeksi opintovapaata, hän sopeutui ajatukseen, että jäisimme.

Ostimme Sodankylästä talon, jossa asuimme ensimmäisen vuoden vuokralla. Nyt remontoimme sitä. Se, että asumme vanhassa hirsitalossa ja jatkamme se historiaa, on minulle tärkeää. Se on yksi syy siihen, miksi minulla on täällä niin hyvä olo.

Remonttiprojekti on ollut raskas, mutta on ollut jännä huomata, ettei se ole vaikuttanut parisuhteeseemme negatiivisesti, vaan positiivisesti. Meillä oli hirveä riita juuri ennen kuin taloprojekti alkoi. Päätimme, ettemme eroa vaan tsemppaamme. Ryhdyin tietoisesti ajattelemaan toisesta myönteisiä asioita. 

Olemme olleet yhdessä kohta 17 vuotta. Meillä on ollut parisuhteessa vaikeita hetkiä, mutta juuri nyt meillä menee tosi hyvin.”

 

Millaisia ajatuksia Lappiin muutto on herättänyt Inarin puolisossa Estebanissa? Lue koko juttu Tunne & Mieli -lehden numerosta 1/2022. Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti. Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin