Oletko taiteen ystävä? Siitä on iloa myös pidemmän päälle, sillä taiteen harrastaminen voi tuoda lisää elinvuosia. 

 

TEKSTI UUTISPALVELU DUODECIM

Säännöllisesti näyttelyissä, museoissa ja konserteissa käyvät näyttäisivät elävän hieman pidempään kuin muut. Tieto perustuu brittitutkimukseen, jossa seurattiin 6 700:aa keskimäärin 66-vuotiasta ihmistä 14 vuoden ajan. 

Taidetta vähintään parin kuukauden välein harrastavien riski menehtyä seurannan aikana oli noin kolmanneksen pienempi kuin samanikäisten, jotka eivät käyneet taideriennoissa lainkaan.

Osa yhteydestä selittyi kulttuuritilaisuuksissa käyvien paremmalla fyysisellä ja kognitiivisella terveydellä. Silti taiteeseen liitetty vaikutus näkyi senkin jälkeen, kun nämä huomioitiin analyysissa.

Taide on jo aiemmin yhdistetty masennuksen ja dementian riskin pienenemiseen. Lisäksi taiteen tekemisellä on havaittu olevan yhteys terveyteen ja onnellisuuteen.

Tutkimus on julkaistu BMJ-lehdessä. 

 

 

 

Haluatko lukea lisää mielen hyvinvoinnista? Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto.  Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin tai lahjaksi.  

Tilaa lehti