Introvertin ja ekstrovertin yhteiselämä toimii, kun kumpikin puhuu avoimesti tarpeistaan ja toiveistaan. Viisikymppiset Minna Oulasmaa ja Mika Pesonen ovat tehneet niin suhteensa alusta asti. 

TEKSTI HELINÄ KUJALA
KUVAT EEVA ANUNDI

Minna Oulasmaa:  

“Löysimme Mikan kanssa toisemme netin deittipalvelun kautta reilut kuusi vuotta sitten. Tunnelma välillämme oli alusta alkaen rento, mukava ja avoin. Mika oli läsnäoleva ja hyvällä tavalla vangitseva: hän kuunteli, keskittyi ja reagoi kaikkeen, mitä sanoin. Pidin myös hänen fyysisestä olemuksestaan – suoraryhtisyydestä ja miehekkyydestä.

Ensimmäisiltä treffeiltä palatessani olin niin kuohuksissa kuin tällainen asiakeskeinen introvertti vain voi olla. Oli tosi kihelmöivä, kiva fiilis. 

Hyvin pian päätimme, että tahdomme olla yhdessä. Kun on jo ikää, ei halua arkailla, jos jokin asia tuntuu hyvältä ja oikealta. Yhteen muutimme parin vuoden seurustelun jälkeen.

Se, että tulemme keskenämme niin hyvin toimeen, hämmästyttää minua yhä päivittäin. Olemme temperamentiltamme niin erilaiset. Minä olen hidas ja harkitseva ja kuormitun helposti äänistä ja ärsykkeistä. Mika taas on ekstroverttinä ripeätahtinen ja tarvitsee sata asiaa ympärilleen pysyäkseen vireessä. Nämä erot näkyvät arjessamme aivan kaikessa.

Jos teemme molemmat etätöitä kotona, minä vetäydyn korvatulppineni työtilaan kellariin. Viihdyn siellä eristyksissä hyvin vaikka kahdeksan tuntia. Mika taas tekee töitään yläkerrassa, ja hänellä on samaan aikaan hirveä show menossa. Hän kuuntelee Radio Rockia, puhuu puhelimessa ja käy välillä katsomassa minua alhaalla. 

Kun pelaamme sanapeli Scrabblea, minä haluan pohtia vastaustani pitkään ja hartaasti. Sinä aikana Mika saattaa valmistella luentojaan ja kuunnella musiikkia.

Mikan temperamentissa on myös enemmän joustavuutta kuin omassani. Hän on oikeastaan ambivertti eli hänessä on sekä ekstrovertin että introvertin piirteitä. Mika pystyy helposti säätelemään aktiivisuuttaan tilanteen mukaan.

Temperamentin ymmärtämistä ja huomioimista eli temperamenttiälyä käsittelemme kirjassamme Tunnista tyyppisi. Työstimme kirjaa erillään niin, että yhdistimme aina kummankin tuotokset ja muokkasimme tekstiä vuoron perään. Minä kun haluan hinkata jokaista sanaa ja virkettä, ja Mika vetää suuria linjoja isolla pensselillä. Erilaisuutemme on rikkaus, koska vahvuudet yhdistämällä lopputulos on monipuolisempi kuin jos olisimme hyvin samantyyppiset ihmiset.

Olen työskennellyt Väestöliitossa ihmissuhteiden asiantuntijana yli 22 vuotta. Se, että kunnioittaa toisen reviiriä, ajatuksia ja tunteita, on parisuhteessa tosi iso asia. Puhuimme Mikan kanssa heti suhteemme alussa siitä, että kumpikin tarvitsee omanlaisensa tilan ja vaatii saada olla oma itsensä. 

Olemme keskustelleet tarpeistamme ja toiveistamme niin perin juurin, että ymmärrämme toisen erilaisuuden. Silloin ei tarvitse loukkaantua siitä, että kumppani ajattelee, tuntee ja toimii hyvin eri tahtiin kuin itse. 

Jos toinen meistä on vaikka rankan päivän jälkeen uupunut ja ehkä vähän äreäkin, hän sanoo selkeästi olevansa väsynyt eikä jaksa siksi puhua. Kun sanoittaa toiselle tunteensa ja olotilansa, väärinkäsitykset ja -tulkinnat vähenevät.

Lomilla olemme melkein koko ajan yhdessä, mutta läsnäolon aste vaihtelee, mikä antaa tilaa ja ilmaa suhteeseen. Välillä keskitymme toisiimme sataprosenttisesti, ja välillä taas kumpikin puuhailee sovitusti omiaan. Se on ikään kuin omaa aikaa, vaikka onkin toisen seurassa. Odotuksista on hyvä puhua, jotta kumpikin tulee kuulluksi eikä tule pettymyksiä. Tällaisten palaverien pitäminen saattaa tuntua tylsältä, mutta sekin on toisen huomioimista. 

Jokainen pari on hyvin omanlaisensa dynamiikaltaan. Siksi omaa suhdetta ei kannata liikaa verrata muihin, vaan löytää omannäköinen tapa toimia. 

Jo toisilla treffeillämme Mika halusi puhua tunteista ja parisuhteen arvoista, kuten luottamuksesta ja toisen kunnioittamisesta. Sovimme heti alussa, ettemme koskaan puhu toisillemme pahasti. Mika on tähän päivään asti elänyt arvojensa mukaisesti. Se helpottaa elämää todella paljon.”

Sovimme heti alussa, ettemme koskaan puhu toisillemme pahasti.

Mika Pesonen:

“Hyvin pian oli sellainen meininki, että välillemme voisi kehkeytyä jotain pysyvää. Minna vaikutti heti tutustuessamme mukavalta, hauskalta, rehelliseltä ja viisaalta ihmiseltä. 

Muistan alussa hämmästyttäneeni Minnan sillä, että halusin puhua tunteista ja arvoista. Hän ei ollut osannut odottaa pankkimieheltä sellaista keskustelunavausta. Ilmeni, että arvostamme parisuhteessa samanlaisia asioita: luottamusta, kunnioitusta, positiivista uteliaisuutta ja iloa. Ei aina tarvitse olla kivaa, mutta siihen pyritään, että olisi mukavaa, eikä murehdita liikaa.

Suhteessamme viehätti ja viehättää yhä myös tietynlainen riippumattomuus. Kummallakin saa olla oma yksityisyytensä ja yksinäisyytensä, jos sellaista tarvitaan.

Ei ole mikään ongelma tai edes keskustelunaihe, jos Minna haluaa viettää viikonlopun äitinsä luona tai käydä aikuisen tyttärensä kanssa kaupunkilomalla. Eikä myöskään se, jos minä lähden kolmen aikuisen poikani kanssa reissuun. Silti kumpikaan ei varsinaisesti toivo irtiottoa toisesta. Siihen ei ole ollut tarvetta edes menneen kevään koronaeristyksen aikana. 

Riippumattomuus on myös itsenäisyyttä, jota meissä molemmissa on. Minnan mukaan hän kiinnostui siitä, kun nettideittipalvelun profiilissani kerroin, mitä en harrasta tai omista. Minulla ei ole kesämökkiä, moottoripyörää, venettä, enkä pelaa golfia. Ei tarvitse tehdä samanlaisia asioita kuin muut, vaan voi elää omannäköistään elämää. 

Ennen tutustumistamme en ymmärtänyt temperamenttieroista mitään, mutta Minna oli jo pitkään perehtynyt niihin työnsäkin kautta. Temperamenttien tunteminen auttaa ymmärtämään omaa ja toisten käyttäytymistä, ja se on ihan hemmetin arvokasta. 

Parisuhteessa ja myös työelämässä helpottaa, kun tietää esimerkiksi, että toinen ei äkkinäisillä kommenteillaan tarkoita pahaa vaan on ehkä vain nopea reagoimaan. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö ihmisen pitäisi osata käyttäytyä, koska jokainen pystyy vaikuttamaan omaan käytökseensä. Ja sekin pitää muistaa, että temperamentti on vain osa persoonallisuutta.

Tavatessani Minnan olin hiljattain siirtynyt pankissa sijoitusasioiden parista myynti- ja esimiesvalmennuksen puolelle. Nykyisin toimin itsenäisenä yrittäjänä. 

Kun valmennan ja koulutan, otan temperamenttityypit puheeksi myös osallistujien kanssa. Jotkut saattavat heti ilmoittaa, että ei tällaista roskaa, mennäänpäs jo oikeisiin aiheisiin. Mutta kun asiaa on käyty läpi, sama henkilö onkin mielissään ja sanoo vasta nyt tajunneensa, miksi hän on niin nopea reagoimaan ja sanomaan mielipiteensä. Tai introvertimpi ihminen voi ymmärtää, miksi hänelle on tärkeää saada viettää lounastunti ihan itsekseen. On myös tärkeää oivaltaa, miten oma käyttäytyminen näyttäytyy muille, ja muuttaa sitä tarvittaessa.

Olen enimmäkseen ekstrovertti ja Minna hyvin introvertti, mutta yhdistävä tekijämme on asiakeskeisyys: olemme molemmat esimerkiksi aika suorapuheisia. Lisäksi meitä yhdistää samanlainen huumorintaju, joka perustuu tilannetajuun. Nauramme muun muassa korttipelin tuoksinnassa syntyville huvittaville hetkille.

Myös erilaisuutemme naurattaa meitä. Minna ei voi käsittää esimerkiksi sitä, että töitä tehdessäni soitan nykyisin sähkörumpuja. Kun kuulen radiosta hyvän biisin, pomppaan pois työpöytäni äärestä, laitan kuulokkeet päähän ja alan lätkyttää rumpuja musiikin tahtiin. Sen jälkeen taas siirryn jatkamaan töitäni, esimerkiksi valmistelemaan seuraavan etävalmennuksen dioja. 

Minulla ei ole mitään ongelmaa siirtyä nopeasti tehtävästä toiseen, enkä myöskään pysty työskentelemään niin, että ympärillä olisi täysin hiljaista. Tällaiset asiat pitää toisistaan tietää ja ymmärtää niitä, niin parisuhteessa kuin työpaikallakin.

Minnan mielestä olemme paitsi rakastavaiset myös parhaat ystävät, ja se on ehdottoman totta. On himskatin hyvä, että parisuhteessa ei ole salaisuuksia, joita ei voisi jakaa. Se ei tarkoita, että toiselle pitäisi kertoa kaikki, mutta voi tehdä niin.”

Haluatko lukea lisää mielen hyvinvoinnista? Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto. Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin.