TEKSTI MERI NYKÄNEN
Maailmantilanteen epävakaus ja uutistulva voivat herättää ahdistusta sekä turvattomuutta. Miten pitää mieli kasassa myllerrysten keskellä?
Rajoita uutisten seuraamista
Jatkuva altistuminen negatiivisille uutisille voi lisätä ahdistusta ja turvattomuuden tunnetta. Vaikka on tärkeää pysyä ajan tasalla, yhtä tärkeää on suojella omaa mieltä liialta kuormitukselta.
Uutisten seuraamista voi rajoittaa esimerkiksi yhteen tai kahteen kertaan päivässä, mikä auttaa pitämään huolen ja pelon hallinnassa. Samalla on hyvä kiinnittää huomiota siihen, mistä tietoa hankkii, ja suosia luotettavia lähteitä.
Sosiaalisessa mediassa leviävät huhut ja spekulaatiot voivat lisätä turhaa pelkoa ja vääristää todellisuutta. Tietoinen uutisvirran hallinta auttaa säilyttämään mielen tasapainon ja ehkäisemään liiallista stressiä.
Pidä kiinni arjen rutiineista
Kun ulkomaailma tuntuu epävarmalta, arjen rutiinit luovat vakautta ja hallinnan tunnetta. Säännöllinen syöminen, liikunta, työnteko ja riittävä lepo ovat tärkeitä keinoja ylläpitää sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia.
Paikalleen ei siis kannata jäädä. Liikkuminen ja ulos lähteminen usein rauhoittavat mieltä ja auttavat käsittelemään vaikeita tunteita.
Pienetkin päivittäiset rutiinit, kuten aamukahvin nauttiminen rauhassa tai kirjan lukeminen illalla, voivat tuoda turvaa ja muistuttaa siitä, että elämä jatkuu normaalisti.
Myös itsemyötätunto on tärkeää: kaikissa tilanteissa ei tarvitse jaksaa täydellä teholla, vaan omalle väsymykselle ja huolille on hyvä antaa tilaa. Kun pitää itsestään huolta, saa myös enemmän voimavaroja kohdata haastavia asioita.
Hakeudu ihmisten seuraan
Yhdessä jaettu huoli on kevyempi kantaa. Läheisten kanssa puhuminen auttaa käsittelemään ajatuksia ja saattaa antaa uudenlaisia näkökulmia tilanteeseen.
Myös työpaikoilla ja muissa yhteisöissä on hyvä varata tilaa avoimelle keskustelulle, jotta kukaan ei jää huoltensa kanssa yksin. Jos puhuminen tuntuu vaikealta, jo pelkkä muiden seurassa oleminen voi tuoda lohtua ja rauhoittaa mieltä.
Sosiaaliset suhteet ovat tärkeitä erityisesti kriisitilanteissa, sillä ne vahvistavat yhteenkuuluvuuden tunnetta ja muistuttavat siitä, ettemme ole yksin.
Jos omassa lähipiirissä ei ole ketään, jonka kanssa jakaa ajatuksiaan, vertaistukiryhmät tarjovat tukea. Konserteissa ja elokuvissakin voi tuntea kuuluvansa joukkoon, vaikka paikalle menisikin yksin.
Suuntaa huomio nykyhetkeen
Pelko, ahdistus ja epävarmuus ovat normaaleja reaktioita, eikä niitä tarvitse peitellä tai tukahduttaa. Kun tunteet hyväksyy osaksi itseään, niiden kanssa voi oppia elämään ilman, että ne ottavat vallan.
Tunteiden tunnistaminen ja nimeäminen – esimerkiksi ”minua pelottaa” tai ”olen huolissani” – auttaa hahmottamaan omaa sisäistä tilaa ja suhtautumaan siihen myötätuntoisesti.
Ajatusten harhailu pahimpiin mahdollisiin uhkakuviin lisää stressiä, joten huomion tietoinen suuntaaminen nykyhetkeen auttaa rauhoittumaan.
Esimerkiksi hengitysharjoitukset, ympäristön havainnointi eri aistein, musiikin kuunteleminen ja luonnossa liikkuminen auttavat palauttamaan mielen tähän hetkeen.
Tee jotain konkreettista
Ahdistus liittyy usein voimattomuuden tunteeseen, joten aktiivisesta toiminnasta voi olla apua. Kun auttaa muita tai tekee jotain hyvää, se vahvistaa tunnetta omista vaikutusmahdollisuuksista ja tuo toivoa.
Hyvän tekeminen voi tarkoittaa esimerkiksi lahjoittamista, vapaaehtoistyötä tai yksinkertaisesti ystävällisten tekojen tekemistä omassa arjessa. Pienikin lahjoitus tai teko voi lisätä sekä omaa että toisten hyvinvointia.
Tutkimusten mukaan muiden auttaminen lisää myös auttajan onnellisuutta ja vähentää stressiä. Kun keskittää huomionsa siihen, mihin voi vaikuttaa, elämänhallinnan tunne ja myönteisyys vahvistuvat vaikeinakin aikoina.
Lähteet: Terveystalo, Mieli ry
Juttu on julkaistu Tunne & Mieli -lehden numerossa 2/2025. Haluatko lukea lisää? Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin. Saat tilatessasi käyttöösi koko sähköisen lehtiarkistomme vuodesta 2016 alkaen.