Saamelainen muusikko Anna Näkkäläjärvi-Länsman, 41, asuu perheensä kanssa tunturin kupeessa Nuorgamissa. Hän esiintyy taiteilijanimellä Ánnámáret ja saa voimaa arkeensa luonnosta, lapsista ja musiikista.  

TEKSTI MERI NYKÄNEN  KUVA KAROLIINA JUHOLA  

Oma perhe 

Perhe ja lapset ovat elämäni ykkösasia ja valtava voimavara. Olenkin miettinyt, mitä ihmettä tein ennen lapsia – he tuovat niin paljon sisältöä elämään. Lasten ilo ja halaukset ovat ihan parasta. Työpäivän jälkeen tulee itsekin lähdettyä ulos, kun viisi- ja seitsemänvuotiaat lapsemme tykkäävät leikkiä ja touhuta luonnossa. Asumme tunturin kupeessa keskellä luontoa, seitsemän kilometriä Nuorgamin kylältä. 

Musiikki 

Työni on yhdistelmä musiikin tekemistä, opettamista ja tutkimusta. Saan voimaa siitä, että voin tehdä omaa juttuani unelmieni alalla, jolle olen myös kouluttautunut. Nyt kun levy on ilmestynyt, jatkan taas tutkimustyötäni joikujen parissa. Olen löytänyt arkistoista sukuni vanhoja joikuja, jotka eivät ole siirtyneet omassa lapsuudenperheessäni eteenpäin. Olen tehnyt omille lapsilleni joiut – ehkäpä joikuperinne on heille osa arkea ja identiteettiä pienestä pitäen.

Luonto 

Saan asua puhtaan luonnon keskellä hienoissa maisemissa. Jos on ollut rankka päivä, menen ulos ja vain hengitän raikasta ilmaa. Luontoon ei tarvitse erikseen mennä, sillä olen koko ajan sen keskellä. Käyn kävelyillä tien varressa ja kevättalvella myös hiihtämässä. Puolison työ on tunturissa, sillä hän on poromies, ja muukin perhe käy siellä retkillä hänen mukanaan. Olen kotoisin Inarista, mutta asuin vuosia Tampereella ja Helsingissä ennen kuin koti-ikävä tuli liian kovaksi ja muutin takaisin pohjoiseen. 

Käsityöt 

Nyt kun lapset eivät ole enää ihan pieniä, on taas aikaa käsityöprojekteille. Olen menneen talven aikana tehnyt muun muassa lapasia, ja olen lähtenyt mukaan islantineulebuumiin. Työ musiikin parissa on abstraktia, joten konkreettinen tekeminen on hyvää vastapainoa sille. Katson samalla telkkaria tai jos olen yksin, niin saatan kuunnella vaikka podcastia. 

Sauna 

Saunominen on arjen luksusta ja perheemme yhteinen juttu. Saunomme vähintään joka toinen päivä. Olen aina ollut saunaihminen, jo lapsuudenkodissamme oli tapana käydä pyhässä lauantaisaunassa. Saman perinteen olen siirtänyt omille lapsilleni. 

 

 

 

Juttu on julkaistu Tunne & Mieli -lehden numerossa 2/2021. Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto.  Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin tai lahjaksi.  

Tilaa lehti