Kling! Kukas se siellä ilmoittelee itsestään, työt seis! Jaahas, joku lapsen harrastukseen liittyvässä vanhempien ryhmässä – jossa on muuten noin 40 vanhempaa. Kling kling! 

No, ei tälläkään kertaa mitään, mikä vaatisi reagointia. Yhtä hyvin puhelin voisi olla äänettömällä. Ja toisinaan se kyllä onkin. 

Mutta ei se helppoa ole! Silloin voin nimittäin jäädä jostain paitsi. Tai pahimmassa tapauksessa keskityn kirjan lukemiseen juuri silloin, kun jollain on sekunnin sisällä reagointia vaativa hätätilanne. Koskaan ei ole tällaista tapahtunut, mutta voisi hyvin tapahtua

Koettelin itsehillintääni viettämällä hiljattain neljä päivää Suomen kauimmaisella asutulla saarella, jonne lauttamatka mantereelta kestää neljä tuntia. Saarella ei ole autoja eikä paljon muutakaan, pelkkää kohisevaa avomerta ympärillä. Päätin, että annan lepoa sekä puhelimelleni että itselleni sen vahtaamisesta. 

Mitä tapahtui? Suoraan sanoen: ei mitään. Somessa ei havaittu poissaoloani, uutisille riitti muita lukijoita, läheiset säilyivät hengissä. Säätilastakin pysyin hyvin kartalla, vaikken kyttäillyt sitä ruudulta. Menin ulos, katselin merta. 

Kesti hetken ymmärtää, että saan tosiaan vain olla hiljaisuudessa. Kukaan ei vaadi, että joutilaana hetkenä pitää selvittää, mitä joku muu tekee juuri nyt tai ovatko uutisotsikot päivittyneet. 

Siispä hengitin syvään ja jatkoin tyrskyävien vaahtopäiden seuraamista. Se tuntui uskomattomalta luksukselta, oma rauhan paikka. 

Palauttavia hetkiä pimeän keskelle! 

Meri Nykänen, päätoimittaja

UUSIMMASSA NUMEROSSA

Kannessa. Näyttelijä Kirsi Ylijoki asuu hirsitalossa metsän keskellä. Koti keskellä luontoa tuo hänelle voimaa ja hyvää oloa.

Otetaan rennosti. Onko arkesi jatkuvaa hulinaa ja hälinää? Rajaamalla tekemisiä pääset alkuun kestävän hyvinvoinnin tiellä.

Ihmissuhteet. Millaista on yhteinen arki, kun sekä itsellä että kumppanilla on ADHD? Ainakin ymmärrystä riittää puolin ja toisin. 

Mieli & Tieto. Psykologian tohtori Taina Laajasalo kertoo, mistä tunnistaa lapsen käytöshäiriön. 

Minun mieleni. Elämä pakko-oireisen häiriön kanssa on rajoittunutta ja tylsempää kuin haluaisi, sanoo nelikymppinen Tuukka Liukkonen. 

 

 Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto. Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin.