Laulaja ja muusikko Kyösti Mäkimattila voitti seikkailurealityn ja lahjoitti palkintorahat Mielenterveyden keskusliitolle. Mistä hän saa voimaa omaan arkeensa?

TEKSTI MERI NYKÄNEN  KUVA JOONAS KAINULAINEN 

Kevät

Olen odottanut kevään tuloa erityisesti tänä vuonna, kun etelässäkin on ollut kunnon talvi. Sen jälkeen ei haittaa yhtään, että lumet sulavat – olen saanut kolata tarpeeksi. Valon lisääntyminen tuntuu mieluisalta ja vaikuttaa valtavasti mielialaan. Laulut alkavat soida duurissa.

Musiikki

Musiikki tuo voimaa. Viihdyn pianon ääressä ja kuuntelen musiikkia päivittäin. Tällä hetkellä viehättävät erilaiset pianokonsertot, ja kuuntelen Chopinia, Tšaikovskia ja Sibeliusta. Myös rytmimusiikki ja yhdessä soittaminen tuovat energiaa. Koronan aikana muusikkokollegoiden tsemppaaminen on ollut tärkeää – olemme pitäneet huolta toisistamme. 

Kesäauto

Vuoden 1966 Volvo Amazon on silmäteräni. Ajan kesäautolla heti, kun tiet kuivuvat, huhtikuusta syyskuuhun. Tärkeintä autossa on tunnelma. Ajaminen on aikamatka, jolla tulevat mieleen lapsuuden kauniit kuvat ja huoleton elämä. Autossa on keinonahkapenkit eikä ilmastointia, ja sillä ajetaan rauhassa. Kuskii kiihtyy ennen autoa. 

Kahvi

Juoma on vahvassa roolissa elämässäni, sillä en käytä muita päihteitä. Kaapistani löytyy papuja ja hyllyltä käsipelin toimiva mylly, mutta esimerkiksi ulkoillessa kelpaa hyvin murukahvikin. Aina ei tarvitse hifistellä. Yritän pysyä kohtuudessa ja juoda päivässä enintään kuudesta kahdeksaan mukillista. 

Lukeminen

Lapseni kysyi vähän aikaa sitten ihmetellen, olenko lukenut kaikki hyllyssäni olevat kirjat. Sain vastata, että olen, ja Täällä Pohjantähden alla -trilogian ainakin 30 kertaa. Sieltä löytyy joka kerta jokin uusi sana tai sanonta. Kirjallisuudessa rakennetaan rinnakkaisia maailmoja, mikä on levottomina maailmanaikoina tervetullutta. Kaipaan arkeeni tällaisia irtiottoja.

  

 

Juttu on julkaistu Tunne & Mieli -lehden numerossa 2/2022. Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto.  Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin tai lahjaksi.  

Tilaa lehti